Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχουν αφήσει εποχή. Ναι, έπρεπε να τις είχες ήδη δει!


   
Το John Carter φιλοδοξεί να γίνει το νέο Avatar, το νέο Star Wars, ο νέος Ρομπέν των Δασών. Εμείς λέμε: άσε τους πειραματισμούς και μορφώσου με τις πιο τιτανοτεράστιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που γυρίστηκαν ποτέ.
Αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες η επική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, John Carter. Η Disneyέφτιαξε μία εντυπωσιακή υπερπαραγωγή, που να απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, όπως εξάλλου και οι ιστορίες πάνω στις οποίες βασίστηκε.
Μπορεί όμως να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό sci-fi fan ή απλά πρόκειται για ένα καλογυρισμένο παραμυθάκι; Κάτι σαν τοLion King με εξωγήινους...
 
Η ιστορία θα δείξει, μέχρι τότε όμως οι απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχεις πάνω στην επιστημονική φαντασία (της μεγάλης οθόνης και όχι γενικότερα. Για το τελεύταιο χρειάζονται τόμοι βιβλίων και όχι ένα άρθρο) είναι οι εξής:
Τα βασικά
The Matrix
 
Το 1999 ήταν η χρονιά του Matrix. Η ταινία των αδερφώνWachowski μονοπώλησε τις συζητήσεις μας με τα συνομωσιολογικά σενάρια να οργιάζουν. Πόσο πραγματική είναι τελικά η πραγματικότητα που ζούμε;
 
Avatar
 
Το έτερο blockbuster του James Cameron, μετά τον Τιτανικό. Υπέροχες εικόνες, κλισέ ιστορία και κρυφά μηνύματα συνθέτουν το παραδεισένιο σκηνικό ενός κόσμου ανέγγιχτου από την ανθρώπινη απληστία. Ο ίδιος ο Cameron, όταν έγραψε ένα 80σέλιδο για τοAvatar παραδέχτηκε πως ήταν εμπνευσμένο από "κάθε ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας" που είχε διαβάσει όταν ήταν μικρός, αλλά και από τα περιπετειώδη μυθιστορήματα του Edgar Rice Burroughs, δηλαδή του δημιουργού (ποιου άλλου), του John Carter!
 
Close Encounters of the Third Kind
 
Όταν ακούς κινηματογραφική επιστημονική φαντασία, δύο ονόματα σου έρχονται κατευθείαν στο μυαλό. Steven Spielberg καιGeorge Lucas. Η ενασχόληση του θείου Steven με το διάστημα δημιούργησε της δική της σχολή, μετατρέποντας τις εξωγήινες μορφές ζωές στα κατοικίδια που όλοι θα θέλαμε να έχουμε.
 
Ο τρόμος δεν έχει θέση στο σύμπαν του Spielberg, ή τουλάχιστον είναι συγκαλυμμένος, το άγνωστο, το υπερπέραν, όλα μοιάζουν βγαλμένα από εφηβικά μυθιστορήματα, από αγορίστικες περιπέτειες και κλασικές ιστορίες. Οι Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου εμπεριέχουν όλη την μυθολογία γύρω από τα πλάσματα διαφορετικών πλανητων, διαμόρφωσαν την εικόνα μας για τους εξωγήινους, τον εξοπλισμό τους αλλά και τους τρόπους επικοινωνίας τους.
The Planet of the Apes
 
"Damn you Apes" ούρλιαζε ο Charlton Heston, στο τέλος της ταινίας. Λογικό, μετά από τη συγκλονιστική αλήθεια που μόλις είχε ανακαλύψει. Ο Πλανήτης των Πιθήκων είναι η ιστορία της εξέλιξης γυρισμένη προς τα πίσω, είναι η απάντηση στο ερώτημα πως θα ήταν ο κόσμος αν δεν ήταν οι άνθρωποι το κυρίαρχο είδος.
 
The Thing
 
Πιο πιστή η μεταφορά από τον John Carpenter, του βιβλίου Who Goes There? από τον John W. Campbell, Jr. Είχε προηγηθεί η ταινία The Thing from Another World το 1951. Ξανά αντιμετωπίζουμε τους αιμοβόρους εξωγήινους, αν και η ταινία δεν κατάφερε να νικήσει στη μάχη του box office έναντι του ET, με την πιο αισιόδοξη προσέγγιση.
Metropolis
 
Η επιστημονική φαντασία χρειάζεται λόγια; Τα φουτουριστικά δυστοπικά τοπία, του Fritz Lang, μπορεί να μοιάζουν πρωτόγονα αλλά έχουν μια δυναμική που σε τρομάζει, στη βουβή ταινία του1927. Η ιστορία απλοϊκή περιστρέφεται γύρω από έναν καταδικασμένο έρωτα που αργοπεθαίνει, θύμα των κοινωνικών περιορισμών και απαγορεύσεων.
 
Invasion of the Body Snatchers
 
Στη δεκαετία του '50 τα εξωγήινα όντα δεν ήθελαν ούτε να σε φάνε, ούτε να γίνουν φίλοι σου (φουσκώνοντας τον λογαριασμό τηλεφώνου σου!). Στη δεκαετία του '50 το θέμα ήταν οι εξωγήινες απαγωγές, η αντικατάσταση του πληθυσμού της Γης από ρέπλικες ανθρώπων και η προετοιμασία μιας ολοκληρωτικής εισβολής.
 
E.T.
 
Υιοθέτησε και συ έναν μικρό εξωγήινο. Μπορείς! Ύμνος του Steven Spielberg στη διαφορετικότητα, στην πεποίθηση πως ότι υπάρχει εκεί έξω είναι μέλος του ευρύτερου Όλου που ανήκουμε. Τα δακρύβρεχτα νοήματα του ET κέρδισαν κοινό και κριτικούς και παραμένει μία από τις σημαντικότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
 
Star Trek
 
Η αιώνια νέμεσις του έπους του Lucas. Ο captain Kirk και το πλήρωμά του, έγραψαν τη δική τους sci fi ιστορία με όχημα το περιβόητο Enterprise.
Alien
 
Τι λέγαμε πριν για φιλικούς και αξιαγάπητους εξωγήινους; Ξέχασε τα! Ο "Εξωγήινος" του Ridley Scott έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Να σε κατασπαράξει. Εντελώς διαφορετική αυτή η σχολή της επιστημονικής φαντασίας, που περιλαμβάνει εξωγήινα όντα, καθώς δεν προβληματίζεται, δε συγχωρεί και δεν αναρωτιέται. Γιατί έχει την απάντηση: "ο μόνος καλός εξωγήινος, είναι ο νεκρός εξωγήινος."
2001 Space Odyssey
 
Την πρώτη φορά που βλέπεις το αριστούργημα του Kubrick, παραδέξου το, δεν καταλαβαίνεις τίποτα! Το "επικό δράμα περιπέτειας και εξερεύνησης", όμως δεν είναι παρά αυτό ακριβώς που διαφημίζεται.
Μια εξερεύνηση της δημιουργίας. Των αισθήσεων. Της ίδιας της ζωής...
 
Star Wars
 
Τι να πει κανείς για το έπος των Star Wars; Πως να εξηγήσει επαρκώς ότι οι δύο τριλογίες είναι απαραίτητες, για να μην πω το Α και το Ω για κάθε fan της επιστημονικής φαντασίας που σέβεται τον εαυτό του. Και πως να αναλύσει την επιδραστικότητά τους στην pop κουλτούρα, στο sci fi, στο Σύμπαν γενικότερα! Βασικά άστο, δεν μπορεί, απλά δες τα. Σε ημερήσιο μαραθώνιο φυσικά...
 
Blade Runner
 
Για πολλούς (και για την υποφαινόμενη) η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών. Δυστοπικά τοπία, αναλογίες με το σύγχρονο κόσμο μας, ερωτήματα πάνω στο δικαίωμα της διαφορετικότητας. Στο έτος 2019 ο άνθρωπος από τη μία έχει καταφέρει να αντιγράψει πλήρως το έργο του Θεού,  από την άλλη όμως έχει αποτύχει τελείως καθώς δεν μπόρεσε να αγαπήσει τα δημιουργήματά του, γεγονός που θα οδηγήσει στον αφανισμό του.
 
Το Blade Runner είναι κάτι παραπάνω από την καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το Blade Runner είναι το μέλλον μας...
Και μερικά για τους μυημένους...
District 9
 
Εξωγήινοι σε apartheid. Είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα, που εξερευνά και αυτή την έννοια της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων της.
 
Brazil
 
Η ταινία που αρχικά δεν καταλαβαίνεις σχεδόν τίποτα! Το μαυρό χιούμορ της συνδυάζεται άψογα με τα δυστοπικά σκηνικά, επιτρέποντας στην ταινία να εισέλθει επάξια στη σφαίρα του cult.
Donnie Darko
 
Όταν ο Stephen Hawking συνάντησε τον Stephen King! Μία από τις πιο cult ταινίες ever, με απίστευτα νοήματα αν δώσεις την απαραίτητη προσοχή.
 
The Fly
 
Το remake του 1986 "σημαδεύτηκε" σαν μια μεταφορά για την εξάπλωση του AIDS, το οποίο είχε κάνει την εμφάνισή του τα προηγούμενα χρόνια.
The Man who fell to Earth
 
Ποιος είπε ότι το μέλλον πρέπει να είναι και κατανοητό; Ο πρωταγωνιστής David Bowie έβαλε τα δυνατά του για να θεωρείται η ταινία πλέον cult.
 
Fantastic Planet
 
Αριστουργηματική ταινία κινουμένων σχεδίων, στην οποία τα "κατοικίδια" δεν είναι αξιαγάπητοι εξωγήινοι αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι!
 
Dark City
 
Το Matrix πριν το Matrix. Πραγματικότητα και ψευδαίσθηση μπλέκονται αριστοτεχνικά στην ταινία.
May the Force be with You...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.