Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Έλληνες του εξωτερικού: Δεν μπορώ να ψηφίσω!


Διαβάστε τι λένε οι Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν μεν, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν αν δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα (Vid)
Λίγο πριν τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου, μια ομάδα Ελλήνων που ζούνε στο Άμστερνταμ έστησε ένα site ενημέρωσης για να μιλήσουν για το δικαίωμα των Ελλήνων που δεν κατοικούν στην Ελλάδα να μπορούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό.

Πρόκειται για Έλληνες πολίτες, οικονομικούς μετανάστες και όχι για ομογενείς ή παιδιά Ελλήνων. H θέση του I Cannot Vote έχει αναρτηθεί στο icannotvote.org.

"Είμαστε Έλληνες πολίτες, ζούμε στο εξωτερικό και έχουμε κάθε δικαίωμα να ψηφίσουμε στις βουλευτικές εκλογές της χώρας μας. Δυστυχώς δε μας επιτρέπουν να ψηφίσουμε από τον τόπο διαμονής μας, όπως γίνεται στα 23 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και 37 Ευρωπαϊκές χώρες. Το ελληνικό κράτος δε παρέχει στους εκπατρισμένους πολίτες του τη δυνατότητα να ψηφίσουν από το εξωτερικό", υποστηρίζουν και συνεχίζουν, λέγοντας πως "Ο περιορισμός μας από την εκλογική διαδικασία είναι μια μορφή διάκρισης ακόμη πιο ντροπιαστική εάν κάποιος αναλογιστεί ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία".

"Το ελληνικό κράτος ποτέ δεν έθεσε σε ισχύ ότι ορίζει το άρθρο 51 παράγραφος 4 του ελληνικού συντάγματος που αναθεωρήθηκε το 2001:"Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια".

"Δεδομένου ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρατήσουμε ένα από τα πιο θεμελιώδη δημοκρατικά μας δικαιώματα, αποφασίσαμε να λάβουμε δράση", τονίζουν και συμπληρώνουν πως η πρωτοβουλία τους είναι αυθόρμητη και εντελώς ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και ομάδες.

Το "I Cannot Vote" είναι μια καμπάνια που στοχεύει να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό για τα εκλογικά δικαιώματα των Ελλήνων μεταναστών του εξωτερικού οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου από τη χώρα διαμονής τους. Στο site της ομάδας, το κοινό καλείται να υπογράψει το ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας σκοπεύουν να καταθέσουν στην ελληνική κυβέρνηση.



Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.