Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ιδού τα μέτρα σοκ που προκαλούν... αρρυθμίες


Αντιδικία μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση προκαλεί το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, στο οποίο επιμένει η τρόικα. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, στη νέα συνάντηση των τριών, ενώ ολοκληρώθηκε η συνάντηση των στελεχών της τρόικα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.



O κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε, ότι στη συνάντηση εξετάστηκε η πορεία της οικονομίας και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, ώστε το πρόγραμμα να επανέλθει σε σωστή τροχιά.


Το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, ώστε να απλωθεί με ασφαλή τρόπο το πρόγραμμα εξοικονόμησης των 11,5 δισ. ευρώ, έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην τρόικα κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Ιπποκράτους.


Χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών μας συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο έθεσαν χωρίς περιστροφές ως βασική προϋπόθεση για την όποια αναδιαπραγμάτευση την λήψη των μέτρων των 11,5 δις ευρώ για την διετία 2013 -2014 αλλά και την υλοποίηση μέτρων το 2012, ήδη αποφασισθέντων, όπως η μείωση κατά 12% των ειδικών μισθολογίων ,η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και η αποχώρηση 5.000 εργαζομένων από το δημόσιο έως το τέλος του έτους.


Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση αντιπρότεινε να φέρει μέτρα της διετίας 2013 -2014 στο τρέχον έτος εκτιμώντας ότι έτσι θα μπορέσει να ενισχύσει την αξιοπιστία της, ώστε να μπορέσει σε δεύτερο χρόνο να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση του προγράμματος.


Με την κίνηση αυτή νομίζει ότι θα αποκρούσει και τις πιέσεις των δανειστών μας για να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εφέτος για να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ ευρώ.

Τα μέτρα-«φωτιά»


,  Οι εισηγήσεις που φέρνουν… ταραχή στην κυβέρνηση προβλέπουν:


-Επιβολή πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.100 ευρώ, με όφελος πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επέμεναν ότι το πλαφόν θα είναι κοντά στα 2.400 ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως το δημοσιονομικό όφελος είναι εξαιρετικά περιορισμένο, κοντά στα 300.000.000 ευρώ.


-Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1400 ευρώ και άνω.


-Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013. Με βάση τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2015, έτος κατά το οποίο το όριο ηλικίας φτάνει στα 65 έτη, με 40 χρόνια εργασίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζόμενων που θα βγει στη σύνταξη, μέσα στην επόμενη διετία. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ταυτόχρονη μείωση της δαπάνης για την καταβολή συντάξεων.


-Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.


-Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.


-Πλαφόν 2.000 - 2.300 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές)


-Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 € (από 1.000- 1.400 € 5% και από 1.400 € και άνω 10%)


-Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα αναγνωρίζεται ανά ασφαλισμένο


-Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.







Πηγή:axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.