Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Δικαίωση για το «Greek Yoghurt» – Χαστούκι στον Τούρκο Chobani που έκλεψε την συνταγή





Ηχηρό χαστούκι στην τουρκική εταιρεία Chobani που πουλά στο εξωτερικό γιαούρτι παραπλανώντας τους καταναλωτές ότι είναι ελληνικό, έδωσε η βρετανική δικαιοσύνη, στη διαμάχη με την ΦΑΓΕ. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε τέλος στην υπόθεση “Greek Yoghurt”, με την απόφασή του να είναι οριστική, χωρίς δυνατότητα άσκησης περαιτέρω ενδίκων μέσων.
Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Lord Neuberger, καθώς και δύο ακόμη ανώτατοι δικαστές, αρνήθηκαν να δώσουν άδεια στην Chobani να ασκήσει αναίρεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι δεν εγείρεται κανένα αμφισβητήσιμο νομικό στοιχείο.
Το τελικό αποτέλεσμα της υπόθεσης είναι ότι, προκειμένου να πωληθεί γιαούρτι ως Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει σωρευτικά:
  1. να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης που αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος,
    O Τούρκος που έκανε περιουσία παρασκευάζοντας ελληνικό γιαούρτι
    O Τούρκος που έκανε περιουσία παρασκευάζοντας ελληνικό γιαούρτι
  2. να μην περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά, και
  3. να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
Τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ, απαγορεύοντας στην Chobani να πωλεί, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στραγγιστό γιαούρτι που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ ως Greek Yoghurt. Η διαταγή του Δικαστηρίου υποχρεώνει την Chobani να αποζημιώσει τη ΦΑΓΕ για τα έξοδα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αίτησης της πρώτης για άδεια προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ η Chobani υποχρεούται, επίσης, να καλύψει το υπόλοιπο των εξόδων του Αγγλικού Εφετείου, εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών. Με την απόφαση αυτή η υπόθεση Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει οριστικά.
Η τουρκική εταιρεία κατηγορείται ότι παραπλανά τους καταναλωτές πουλώντας τους «ελληνικό γιαούρτι» ενώ δεν έχει καμιά σχέση με αυτό.
O Χαμντί Ουλουκάγια είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας Chobani. Ο εν λόγω Τούρκος επιχειρηματίας, έβγαλε δισεκατομμύρια καθώς η εταιρεία του παρασκεύαζε στις ΗΠΑ ελληνικό γιαούρτι. Το μυστικό όμως για το πως πήρε τη συνταγή έφερε στο φως η πρώην σύζυγος του επιχειρηματία.
Οπως αναφέρει πρόσφατο δημοσιεύμα της New York Post, που επικαλείται δικαστικά έγγραφα, «ο Ουλουκάγια απέκτησε τη συνταγή για τα Chobani χρηματίζοντας πρώην εργαζόμενο της ΦΑΓΕ». Η πρώην σύζυγός του, με την οποία βρίσκεται στα δικαστήρια, ισχυρίζεται πως δικαιούται το 53% της Chobani, ενώ σημείωσε πως στην πρώτη επιχείρηση χονδρικής παρασκευής τυριού με την επωνυμία Euphrates, που ξεκίνησε ο Ουλουκάγια, είχε επενδύσει 500.000 δολάρια.
Σύμφωνα με την Γκιράι, μάλιστα, ο πρώην σύζυγός της συνάντησε τον πρώην υπάλληλο, τον οποίο πλήρωσε με 30.000 ευρώ για να του φανερώσει το μυστικό στον τρόπο παρασκευής του γιαουρτιού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.