Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Ναρκωτικά, φάρμακα και άλλες ουσίες στα ποτάμια της ΕλλάδαςΣε «υπόνομο» αστικών, βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων έχει εξελιχθεί το υδάτινο οικοσύστημα, σύμφωνα με ερευνητές των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Αθηνών. Το υδάτινο οικοσύστημα επιβαρύνεται επιπλέον και με τις επικίνδυνες ουσίες από τον βιολογικό καθαρισμό, που καταλήγουν σε λίμνες και ποτάμια.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», οι ερευνητές εντόπισαν σε 25 ελληνικά ποτάμια, που δέχονται επεξεργασμένα απόβλητα, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, φαρμάκων, καφεϊνης και συνθετικών οργανικών ουσιών που δεν αφαιρούνται με τον βιολογικό καθαρισμό.

Συνολικά ανιχνεύθηκαν 175 αναδυόμενοι ρύποι σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από λίγα ng/L (νανογραμμάρια ανα λίτρο) μέχρι μερικά μg/L (μικρογραμμάρια ανά λίτρο). Μεταξύ των ουσιών που ανιχνεύθηκαν, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις περιλαμβάνονται ουσίες όπως

η καφεΐνη (13.900 ng/L),
η αντιφλεγμονώδης ουσία δικλοφενάκη (7.003 ng/L),
η εφεδρίνη (3.442 ng/L),
η παυσίπονη ουσία παρακεταμόλη (7.400 ng/L),
το σαλικιλικό οξύ της ασπιρίνης (14.600 ng/L),
το αντιεπιληπτικό βαλτροϊκό οξύ (17.292 ng/L),
η τρικλοζάνη (6.680 ng/L) που χρησιμοποιείται ευρέως σε σαπούνια και οδοντόπαστες,
η εννεϋλοφαινόλη (6.015 ng/L), ουσία που υπάρχει στα απορρυπαντικά,
η μεθυλοβενζοτριαζόλη (5.773 ng/L)
το σιλοξάνιο D5 (6.020 ng/L)
Σημειώνεται πως πολλές από τις ουσίες που εντοπίστηκαν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και παραμένουν για μεγάλο διάστημα στο υδάτινο περιβάλλον, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και ο κίνδυνος για υδρόβια είδη.  Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της επίδρασης των εν λόγω ουσιών στο οικοσύστημα και στους υδρόβιους οργανισμούς.

tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.