Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ο Σουλτς, το χρέος, το σενάριο Αβραμόπουλου και η Ρωσία




Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μάρτιν Σουλτς διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ήταν μια συζήτηση περίπλοκη με πολλά θέματα στο τραπέζι, συμφωνίες, αλλά και συγκρούσεις, όπως, άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός πως για το θέμα του χρέους δεν υπήρξε κανένα κοινό σημείο, ενώ διαφωνία υπήρξε και για το θέμα της Ουκρανίας με τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να τονίζει τη σταθερή θέση που έχει να κάνει με την ειρήνη στην περιοχή και την εφαρμογή της συνθήκης του Μινσκ.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Μάρτιν Σουλτς στον ΣΚΑΙ, ο οποίος τόνισε πως «ήταν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, με αρκετές διαφωνίες σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα του κ. Τσίπρα, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα. Τι θα κάνει με τις συντάξεις ή με τους δημοσίους υπαλλήλους ή με την ανάκληση των επενδύσεων.  Υπάρχει και ένα άλλο θέμα τι θα γίνει με το πρόγραμμα και τι θα γίνει με την τρόικα».
Στην συζήτηση, πάντως βρέθηκε κοινός τόπος όσον αφορά τις πολιτικές της λιτότητας, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά, αλλά και για το γεγονός ότι απαιτείται χρόνος για διαβούλευση σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το χρέος και η αλλαγή των πολιτικών.
Γεγονός, πάντως είναι πως ο Γερμανός πρόεδρος της Ευρωβουλής άκουσε με ευχαρίστηση χθες από την πλευρά του πρωθυπουργού πως στις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι οι μονομερείς ενέργειες.
Αβραμόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Πριν οι ημερομηνίες αρχίσουν να πιέζουν ασφυκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να κλείσουν το πρόσωπο που θα προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα σενάρια που φέρνουν πολύ κοντά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ως την πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία της Δημοκρατίας, μπορεί να διαψεύστηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έπεσαν στο τραπέζι σκέψεις ακόμα και για την αντικατάστασή του από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, πάντως, κρατώντας αποστάσεις, δήλωσε στο NEWS 247 για το θέμα πως «ανήκει στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση.»
Η σύνοδος του ΥΠΕΞ για τις κυρώσεις στη Ρωσία
Όπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες, παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων, δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων.
Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι «αποδείχθηκε πως άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ.»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.