Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Τι βρήκε η Αντιτρομοκρατική στη γιάφκα του Λουτρακίου



Σημειώσεις της καταζητούμενης Αγγελικής Σπυροπούλου και αποσπάσματα αλληλογραφίας της με έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» κατάσχεσε στο κρησφύγετο στην Περαχώρα Λουτρακίου η Αντιτρομοκρατική.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στα χειρόγραφα σημειώματά της η 22χρονη κάνει αναφορά σε «δουλειές που απομένουν μέχρι το πάρτι», αναφερόμενη στις εκκρεμότητες του σχεδίου απόδρασης των μελών της «Συνωμοσίας» από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ακόμα βρέθηκαν σημειώματα με οδηγίες για το «μαγείρεμα», δηλαδή την παρασκευή των εκρηκτικών και την κατασκευή βομβών.

Μάλιστα, στερεωμένο με μαγνήτη στην πόρτα του ψυγείου που υπήρχε στη γιάφκα του Λουτρακίου βρέθηκε χαρτί με χειρόγραφες ενδείξεις όπως «Συνταγή», «Ψήσιμο νιτρικής αμμωνίας», «1.050 γραμμάρια αμμωνίας σε πυρέξ» και «130 γραμμάρια νιτρομεθάνης» κ.ά.

Αστυνομικοί κατάσχεσαν ακόμα σημειώματα που αντάλλασσε η 22χρονη με τα έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και αφορούσαν το σχέδιο απόδρασης και όχι μόνο.

Βρέθηκαν ενδεικτικά τρεις σελίδες Α4 διπλωμένες μεταξύ τους με μηνύματα ανάμεσα στην 22χρονη και τους εγκλείστους. Σε ένα από αυτά κάνουν αναφορά στον Χριστόδουλο Ξηρό, τον οποίο αποκαλούν κωδικοποιημένα «Νίκο», γράφοντας ότι «δεν θα πούμε στον Νίκο», ενώ σε άλλο σημείο φέρονται να κατανέμουν ρόλους στην απόδραση γράφοντας «εγώ με το καλάσνι» (εννοώντας καλάσνικοφ).

Ορισμένες από τις επιστολές της καταζητούμενης Αγγελικής Σπυροπούλου απευθύνονται προς όλα τα έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας».

Βρέθηκε, για παράδειγμα, σημείωμα με ημερομηνία Πέμπτη 18/12 και ένδειξη «ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ». Αντίστοιχα, υπάρχουν αρκετά σημειώματα με ένδειξη «ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ» ή «ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΜΟΝΟ» πιθανότατα δηλαδή για τους Σπύρο Μάνδηλα και Χρήστο Τσάκαλο, κατηγορούμενοι και οι δύο για συμμετοχή στην οργάνωση.

Στα χειρόγραφα σημειώματα υπάρχουν τέλος αναφορές σε κωδικές ονομασίες ατόμων, όπως για παράδειγμα «Ιάσονας», που φέρονται να αντιστοιχούν σε πρόσωπα που διαφεύγουν τη σύλληψη και επρόκειτο να πάρουν μέρος στο σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Εξάλλου, αναφορές σε άγνωστα για την έρευνα πρόσωπα κάνουν στις απολογίες τους ο 23χρονος Ελληνοαρμένιος και ο 29χρονος Αλβανός που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο δίκτυο των τρομοκρατών.

Ο 23χρονος, για παράδειγμα (κατηγορείται για κλοπή Ι.Χ. που θα χρησιμοποιείτο ως όχημα διαφυγής), κατέθεσε σχετικά με τα πρόσωπα που τον ενέπλεξαν στην υπόθεση: «Ημουν στο γήπεδο της Λεωφόρου όταν μου σύστησαν κάποιο άτομο ως Μάκη. Ηταν ψηλός, περίπου 1,87 – 1,89 μ., ξανθός και γεροδεμένος. Μου είπε “θες να έρθει ένα φορτηγάκι σπίτι σου για να βοηθήσεις με τα εργαλεία να το βάλουμε μπρος και να σου δώσουμε 1.500 ευρώ;”».

Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι το κλεμμένο βαν παρέλαβαν από τη Γλυφάδα τρία άτομα που επέβαιναν σε ένα κόκκινο Volkswagen, ένας Αλβανός και δύο Ελληνες για τους οποίους δεν έδωσε πρόσθετες, σαφείς πληροφορίες.

Παρόμοιες αναφορές είχε κάνει απολογούμενος και ο 29χρονος Αλβανός, που φέρεται να είχε ρόλο βοηθού – οδηγού της 22χρονης Σπυροπούλου. Ενδεικτικά, ο 29χρονος που φέρει το προσωνύμιο «Τόνι» ή «Τόνι Μοντάνα» κατέθεσε ότι ήρθε σε επαφή με τη νεαρή συνεργό των «Πυρήνων» μέσω άνδρα τον οποίο συνάντησε δύο φορές στην πλατεία Βικτωρίας.

Τον περιέγραψε ως «γεροδεμένο, με ύψος 1,80 – 1,90 μ., λίγα, ανοιχτόχρωμα μαλλιά, ανοιχτόχρωμο μούσι και γαλανά μάτια, αλβανικής καταγωγής». Ενέπλεξε στην υπόθεση και μια 55χρονη δικηγόρο, η οποία φέρεται να μετέφερε προφορικά μηνύματα εγκλείστου προς τον 29χρονο ζητώντας του να έρθει σε επαφή με τη Σπυροπούλου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση 44χρονου που φέρεται να μεσολάβησε προκειμένου να εξασφαλίσει στον «Τόνι» ένα ΚΙΑ Sorento που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του. Κατέθεσε ότι άθελά του βρήκε εντός του KIA μια συσκευή «μαύρου χρώματος με βιδωμένες έξι κεραίες».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για συσκευή jammer που απενεργοποιεί κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές και χρησιμοποιείτο από την 22χρονη ως μηχανισμός αντιπαρακολούθησης.

Ο 44χρονος είπε επίσης ότι από τον χιλιομετρητή του ΚΙΑ διαπίστωσε ότι ο Αλβανός και η 22χρονη Αγγελική πραγματοποίησαν 5.000 χιλιόμετρα σε διάστημα τριών εβδομάδων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.