Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Πως να αποκτήσετε μέση δαχτυλίδι


Γνώριστε τις τροφές που θα κάνουν τον μεταβολισμό σας να δουλεύει υπερωρίες.


Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι πιο δύσκολες εποχές για να ξεκινήσετε δίαιτα ή να τη διατηρήσετε. Ο μουντός καιρός, το κλείσιμο στο σπίτι και τα comfort food τα κρύα βράδια κυριαρχούν και απειλούν επικίνδυνα την σιλουέτα σας. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που φαίνεται πως εάν τις καταναλώνετε συχνά δείχνουν την πόρτα της εξόδου στο λίπος που έχετε κυρίως γύρω από την κοιλίτσα σας. Το μυστικό τους;
Πρώτον λαμβάνουν μέρος στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στο συκώτι με αποτέλεσμα να διαχειρίζεται καλύτερα το σώμα σας το λίπος.
Δεύτερον συμβάλλουν στην ρύθμιση των σακχάρων στο αίμα και κατ΄επέκταση της έκκρισης ινσουλίνης η οποία με την σειρά της παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στο μεταβολισμό των σακχάρων αλλά και των λιπαρών οξέων.
Ο κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος Γιώργος Λάντις (georgioslandis@yahoo.co.uk) σου αναλύει τους πιο σημαντικούς σου συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια.
Οι σύμμαχοι σας
Τα πράσινα λαχανικά: Στοχεύστε στα λαχανικά που έχουν σκούρα πράσινα φύλλα, το σπανάκι, μπρόκολο, spring mix: (έτοιμα πλυμένα λαχανικά τα οποία περιέχουν ραντίτσιο, μία ποικιλία μαρουλιών όπως το μαρούλι της Κω (κόκκινο χρώμα, προέρχεται από την Κω), baby lettuce, λόλα, πράσινη σαλάτα, βρούβες, τα οποία αποτελούν πολύ καλές πηγές φυτικής ίνας, σιδήρου, βιταμίνης C & Ε, ψευδάργυρο, σελήνιο, ασβέστιο και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Η κατανάλωση αυτών των λαχανικών έχει συσχετισθεί με την αντιοξειδωτική προστασία τους ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου, ορισμένα από αυτά έχουν ακόμη συσχετισθεί και με την καλύτερη λειτουργία της μνήμης. Η παρουσία όμως της φυτικής ίνας τα καθιστά σημαντικά για το αίσθημα του κορεσμό και τη ρύθμιση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα και τον σωστό μεταβολισμό των λιπαρών οξέων.
Ο Λιναρόσπορος και το λάδι λιναρόσπορου: Ο λιναρόσπορος αποτελεί μια πολύ καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων με αποτέλεσμα να συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση της καλής χοληστερόλης και ταυτόχρονα να «καθαρίζει» την κακιά. Το αποτέλεσμα είναι μια μείωση των συνολικών λιπιδίων.
Κανέλα: Δεν είναι τυχαίο που σας λένε να προσθέσετε κανέλα εάν θέλετε να ικανοποιήσετε την λιγούρα σας για γλυκό. Έρευνες έχουν δείξει πως μέχρι 1 ½ κουταλιά του γλυκού στο φαγητό καθυστέρει την κένωση του στομάχου στο έντερο με αποτέλεσμα να βελτιώνει το αίσθημα κορεσμού ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα γιατί πιθανότατα καθυστερεί την απορρόφηση τους και την απελευθέρωση τους στην κυκλοφορία του αίματος. Εδώ να συμπληρώσουμε ότι η περίσσεια απλών σακχάρων συνήθως συνοδεύεται από αυξημένη αποθήκευση λίπους. Για αυτό μαζί με τον cappuccino σας μην ξεχνάτε να βάζετε πάντα την κανελίτσα σας.
Σκόρδο-κρεμμύδι: Το γνωστό παιδικό παιχνίδι φαίνεται πως εκτός από διασκεδαστικό, σας κάνει καλό και όταν τελικά βάλεις τα παραπάνω στο πιάτο σου. Τα φυτοχημικά που περιέχουν από ότι φαίνεται μπορεί να αναστείλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης στο συκώτι με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη συνολική μείωση του λίπους. Ενώ ταυτόχρονα, αρκετές έρευνες έχουν υποστηρίξει τις αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές και κατά των ιών ιδιότητες του σκόρδου και του κρεμμυδιού. Διπλή δουλειά λοιπόν. Κατά του λίπους και κατά των ιώσεων!
Το πιπέρι Καγιέν: Με χαρακτηριστική μυρωδιά και ένα ωραίο πορφυρό χρώμα το συγκεκριμένο καυτερό μπαχαρικό δίνει ένα εθνικ αέρα στα πιάτα μας, έχει όμως και άλλες ιδιότητες. Σύμφωνα με αρκετές έρευνες η ουσία η οποία έχει μελετηθεί ονομάζεται καψακαίνη και σε αυτήν οφείλεται το καυτερό αίσθημα που προκαλείται μετά την κατανάλωση πιπεριών καγιέν και τσίλι. Η καψακαίνη έχει μελετηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, έρευνες σε ανθρώπους έχουν δείξει μία ανασταλτική δράση στην όρεξη χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί με περισσότερες έρευνες. Από ότι φαίνεται από έρευνες σε ζώα και σε κυτταρικό επίπεδο η καψακαίνη μπορεί να μπλοκάρει τη δράση συγκεκριμένων πρωτεϊνών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή λίπους ενώ μπορεί να ενεργοποιήσει ορισμένες άλλες πρωτεΐνες οι όποιες είναι υπεύθυνες για την αποδόμηση του λίπους.
Κουρκουμάς : Είναι από τα αγαπημένα μπαχαρικά της Ινδικής κουζίνας. Γεμάτο με καροτίνη-β, και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το συκώτι από τις ελεύθερες ρίζες. Κάντε λοιπόν τα πιάτα σας πιο spicy και χάστε κιλά.
Τέλος
Όσπρια: Ναι μπορεί να έχουν κατηγορηθεί ότι σας φουσκώνουν όμως στην πραγματικότητα είναι τροφές γεμάτες με ίνες που διατηρούν σταθερό το σάκχαρο στο αίμα σου, το οποίο με τη σειρά τους ρυθμίζει την καύση και εναποθήκευση των λιπαρών οξέων. Ενώ ταυτόχρονα οι συγκεκριμένες φυτικές ίνες που περιέχουν τα όσπρια φαίνεται ότι δεσμεύουν και αποβάλλουν την χοληστερόλη μειώνοντας έτσι τη κακή χοληστερόλη. Συνολικά , αποτελούν μία πολύ καλή πηγή καλίου το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη ισορροπία των υγρών του σώματος, τη λειτουργία της καρδίας καθώς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.