Τι συμβαίνει όμως όταν η ασχολία με τα κοινωνικά δίκτυα μονοπωλεί το ενδιαφέρον του ατόμου συνεχώς; Πώς επιδρά όλη αυτή η υπεραπασχόληση στην ψυχολογία ενός μέσου-φυσιολογικού, μη διαταραγμένου ατόμου;
Επιπλέον, μέσω των κοινωνικών δικτύων τα άτομα είναι πιο ευάλωτα στο να εξαπατηθούν από άλλα άτομα ή ακόμα και να χειραγωγηθούν. Ας μην ξεχνάμε πως εκεί είμαστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, και ίσως αυτή η ανωνυμία κάποιους να τους ιντριγκάρει και να τους κάνει να παρασύρονται πολύ εύκολα.
Ακόμη, συχνή είναι η εμφάνιση ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων σε παιδιά και εφήβους, όπως επιθετικότητα, τάσεις ναρκισσιστικής συμπεριφοράς, διαταραχές ύπνου, άγχος και κατάθλιψη.
Όλα τα παραπάνω ίσως συμβαίνουν διότι οι χρήστες των δικτύων αυτών επιθυμούν την αναγνώριση, την αποδοχή και την επικοινωνία απ’ τους διαδικτυακούς τους φίλους, που ίσως δεν συμβαίνει στην κανονική ζωή τους. Όταν αυτό δεν πραγματοποιείται, η απογοήτευση που βιώνουν μπορεί να είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορούν να την διαχειριστούν σωστά και έτσι να καταρρέει η αυτοεκτίμηση τους και η ιδανική ,κάποιες φορές, εικόνα που έχουν πλάσει για τον εαυτό τους.
Το ηθικό δίδαγμα λοιπόν είναι πως μπορούμε όλοι να τα χρησιμοποιούμε σε λογικά πλαίσια, όμως εκεί έξω υπάρχει και μια αληθινή ζωή που περιμένει να τη ζήσουμε και ακόμα πιο πολλοί πραγματικοί φίλοι, που ανυπομονούν να συναναστραφούν μαζί μας, κάτι το οποίο εγώ προσωπικά δεν το αλλάζω με τίποτα! We can live a real life!
Πηγή: Psycho...logy / Γιούλη Τριανταφύλλου για το artsandthecity.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.