Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στη φορολογία


Προωθείται η δημιουργία ενός νέου φορολογικού τοπίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, αρχής γενομένης στην εστίαση, σταδιακή αύξηση του
αφορολόγητου ορίου, έναν φόρο στα ακίνητα, κατάργηση φορολογικών προστίμων και ποινών, αλλά και καταργήσεις στις φοροαπαλλαγές και στα προτιμησιακά καθεστώτα
Προωθείται νέο φορολογικό τοπίο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Σχέδιο 10 σημείων για σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ουσιαστικά προωθείται η δημιουργία ενός νέου φορολογικού τοπίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, αρχής γενόμενης στην εστίαση, σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου, έναν φόρο στα ακίνητα, κατάργηση φορολογικών προστίμων και ποινών, αλλά και καταργήσεις στις φοροαπαλλαγές και τα προτιμησιακά καθεστώτα.
Το σχέδιο θέτει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς το εξειδικευμένο τεχνικό κλιμάκιο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Μάλιστα χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη για το θέμα.
Η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, βρίσκεται τώρα στην κορυφή της ατζέντας με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Στο υπουργείο Οικονομικών συστήνεται ειδική ομάδα δράσης που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.
 Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στη φορολογία
Η επιτάχυνση της προώθησης των αλλαγών τίθεται ως προϋπόθεση από την τρόικα για την αποδοχή ορισμένων μέτρων, όπως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος
Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου με τις βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αφού παρουσιαστεί και συζητηθεί με την τρόικα και λάβει το «πράσινο φως», εξετάζεται να τεθεί σε διάλογο?εξπρές με τους κοινωνικούς φορείς, πριν λάβει την τελική του μορφή και τον δρόμο προς τη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μέχρι σήμερα επαφές με την τρόικα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θέτουν την κατάργηση φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων και την πλήρη αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να περάσουν οι μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.
Μεταρρυθμίσεις
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα καλεί τώρα τη νέα κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο φορολογικό σύστημα της χώρας με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Εξαιτίας του παρατεταμένου εκλογικού κύκλου, έμειναν πίσω οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, όπως η απλοποίηση της νομοθεσίας μέσω της κατάργησης φοροαπαλλαγών και η αλλαγή του τρόπου διάρθρωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών με κατάργηση μεγάλου αριθμού εφοριών και τελωνείων και τη θέσπιση κριτηρίων επίτευξης στόχων για την αξιολόγηση των στελεχών της φορολογικής διοίκησης.
Η επιτάχυνση της προώθησης των αλλαγών αυτών τίθεται ως προϋπόθεση από την τρόικα για την αποδοχή ορισμένων μέτρων, όπως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος.
Επίσης η τρόικα βγάζει «κόκκινη κάρτα» στο υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
ΦΟΡΟΙ
Σε 9 δόσεις με μέτρα ισοδύναμα
Ισοδύναμα μέτρα αναζητεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου η τρόικα να ανάψει το «πράσινο φως» για να θεσπιστεί ειδική ρύθμιση καταβολής των φορο-επιβαρύνσεων που προκύπτουν με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα έως και σε εννέα δόσεις.
Η τρόικα βλέπει κατ’ αρχάς με θετικό μάτι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τμηματική καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων για να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά. Ωστόσο εκφράζει ενστάσεις για τις απώλειες που θα προκύψουν στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 5,1 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εισπραχθούν φέτος από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, που περιλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα, περίπου 1,5?2 δισ. ευρώ μεταφέρονται στο 2013, εφόσον η τρόικα δεχθεί τη ρύθμιση που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Το «κενό» αυτό, δηλαδή τα έσοδα που θα «χαθούν» το 2012 και θα μεταφερθούν στο επόμενο έτος, θα πρέπει να καλυφθεί από ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού.
Αύξηση αφορολόγητου ορίου και μείωση ΦΠΑ
Τρία μέτρα – ανάσα για την αγορά
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών
Η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα δώσουν ανάσες σε νοικοκυριά και αγορά.
1 Συντελεστές ΦΠΑ: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα τεθεί το θέμα της άμεσης μείωσης του ΦΠΑ που επιβάλλεται στον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 13%. Μια τέτοια ρύθμιση θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν άμεσα οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμούς κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.) και θα βοηθήσει τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, τον τουρισμό. Τα επόμενα βήματα θα επιδιωχθεί να είναι η σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από το 13% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (για το συνολικό τουριστικό πακέτο). Επίσης τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει στη μείωση του ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές.
2 Αφορολόγητο όριο εισοδήματος: Στην προγραμματική συμφωνία που υπογράφουν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προβλέπεται σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με την τρόικα να «περάσει» την αύξηση του αφορολογήτου από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 8.000 ευρώ. Ωστόσο, από την πλευρά της τρόικας εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις. Εναλλακτικά εξετάζεται η αύξηση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι το 2015. Το μέτρο αν τελικά εγκριθεί από τους δανειστές μας, θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που θα συνοδέψει τις αποφάσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης και θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2013.
3 Διεύρυνση της φορολογικής βάσης ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Εξετάζεται μια νέα φορολογική κλίμακα με μόνο 4 ή το πολύ 5 κλιμάκια, έναντι 9 που προβλέπει η ισχύουσα.
Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες»
Μόνο ένας φόρος στα ακίνητα και αναλυτικό περιουσιολόγιο
Ενας φόρος στα ακίνητα και αναλυτικό περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους περιλαμβάνονται στο σχέδιο του υπουργείου.
4 Φόρος στα ακίνητα: Προωθείται η αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα ακίνητα (του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, από έναν νέο προοδευτικό φόρο. Το σχέδιο που έχουν ήδη επεξεργαστεί στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα καταργηθούν το ειδικό τέλος ακινήτων, που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
Στη θέση τους θα καθιερωθεί το νέο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, το οποίο θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα αλλά και τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις, δηλαδή τα αγροτεμάχια, όχι όμως και τις εκτάσεις που ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το νέο ΕΤΑΚ θα έχει αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα συντελεστών.
5 Κατάρτιση περιουσιολόγιου και εφαρμογή ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες»: Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, πάνω από 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι πρέπει να κληθούν για πρώτη φορά να δηλώσουν σε μία αναλυτική κατάσταση όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και στη συνέχεια να δηλώνουν κάθε χρόνο όλες τις ετήσιες μεταβολές. Στα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχουν στην κατοχή τους τα φυσικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα προτείνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικής δήλωσης με στοιχεία για όλες τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων.
Στόχος των μέτρων αυτών είναι να καταγραφεί πλήρως η περιουσιακή κατάσταση και το επίπεδο διαβίωσης όλων των φυσικών προσώπων και κυρίως οι δαπάνες τους για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας και τη διαβίωσή τους, ώστε οι φορολογικές αρχές να είναι σε θέση να συγκρίνουν το συνολικό ύψος τους με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και να προσδιορίζουν με ακρίβεια τον τρόπο διάθεσης του δηλωθέντος εισοδήματος.
Τέλος του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και μείωση φόρων στις επιχειρήσεις
Σε πρώτο πλάνο έρχονται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αλλά και η αποκλιμάκωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων.
6 Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Η πρόταση αυτή προβλέπει, ειδικότερα, την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για αναπήρους, για έχοντες 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά, τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς επίσης και την εξάλειψη όλων των διατάξεων, με τις οποίες προβλέπεται έκπτωση του 10% ορισμένων προσωπικών δαπανών των φορολογουμένων (για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, χορηγίες, διατροφή κ.λπ.) από τον φόρο εισοδήματος. Στη θέση των απαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου προτείνεται να χορηγούνται «στοχευμένες άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις», δηλαδή επιδόματα.
7 Μείωση φόρων στις επιχειρήσεις: Μια από τις προτάσεις που συζητούνται προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15%. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 25% στο 20% ή 15%.
8 Κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων: Το σχέδιο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που ήδη έχει επεξεργαστεί τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνεται ένα νέο πόιντ σύστεμ για τις φορολογικές παραβάσεις με σημαντικότερα στοιχεία τη μη απόρριψη των βιβλίων, τα ελαστικότερα πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις, ενώ για πρώτη φορά θεσπίζονται και «κίνητρα συμμόρφωσης». Το νέο «ποινολόγιο» για τους φοροπαραβάτες φέρνει ελαστικότερα πρόστιμα ειδικά για τις τυπικές παραβάσεις.
9 Κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες: Η πρόταση που εξετάζεται προβλέπει την εφαρμογή αυστηρών επαγγελματικών κριτηρίων προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για όλους ανεξαιρέτως τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τέτοια κριτήρια μπορεί να είναι οι πραγματικές επαγγελματικές δαπάνες, το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες, η μισθωτική αξία της επαγγελματικής στέγης, το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας, τα έτη άσκησης του επαγγέλματος κ.λπ.
10 Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο. Εξετάζεται η αυτοτελής φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή (π.χ. 20%) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, τόκους, μερίσματα ή υπεραξίες από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Τα εισοδήματα αυτά προτείνεται να υπόκεινται αυτοτελώς σε φόρο από το πρώτο ευρώ, δηλαδή να μην αθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα των ιδιοκτητών και να μη φορολογούνται με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος, στην οποία προβλέπεται αφορολόγητο όριο.




Πηγή:troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.