Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό στην καθημερινή μας διατροφή από ένα
καρβέλι φρέσκο ψωμί, φτιαγμένο από φυσικά συστατικά και εμπλουτισμένο με όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας; Κι όταν, μάλιστα, αυτό παρασκευάζεται μέσα σε φούρνους-έργα τέχνης, τότε αξίζει ακόμη περισσότερο. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, τα αρτοποιεία δεν φημίζονται και τόσο για την ιδιαίτερη σχεδίαση και το καινοτόμο αρχιτεκτονικό design. Οι 10 φούρνοι, όμως, που θα δείτε στη συνέχεια λαμβάνουν άνετα τα «εύσημα» στον τομέα αυτό και διακρίνονται παγκοσμίως ως οι ωραιότεροι στον κόσμο. Στην κορυφή, μάλιστα, φιγουράρουν και δύο ελληνικοί!
1. Blé, Θεσσαλονίκη
Διάσημο πλέον ανά τον κόσμο το αρτοποιείο Blé σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα του Armani κ. Claudio Silvestrin και αποτελεί χωρίς υπερβολή «φόρο τιμής στον άρτο»! Διαθέτοντας το μεγαλύτερο φούρνο στον κόσμο, ύψους 12 περίπου μέτρα, είναι όχι μόνο ένα καλό αρτοποιείο αλλά και ένα… αρχιτεκτονικό αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης.
2. Ηλέκτρα, Έδεσσα
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Studioprototype δημιούργησε ένα «μινιμαλιστικό θαύμα» μέσα σε μόλις 35 τετραγωνικά μέτρα, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις φόρμες και τα υλικά που επιλέχθηκαν. Τι κι αν με την πρώτη ματιά ο επισκέπτης νομίζει ότι βρίσκεται σε… κοσμηματοπωλείο; Ένα είναι σίγουρο: «Το design… ζυμώνεται στην Έδεσσα»!
3. VyTA Boulangerie, Τορίνο
Μοιάζει περισσότερο με μπουτίκ haute couture ή με μοντέρνο bar, με αρκετά «δραματοποιημένα» χαρακτηριστικά, όπως τα σκούρα χρώματα και οι γυαλιστερές επιφάνειες. Η Ιταλίδα αρχιτεκτόνισσα Daniela Colli δημιούργησε ένα παραδοσιακό αρτοποιείο βγαλμένο μέσα από την ιταλική… μόδα! Μόνο που αντί για ρούχα και παπούτσια πουλάει ολόφρεσκα αρτοποιήματα.
4. Princi, Μιλάνο
Ο διάσημος αρχιτέκτονας Claudio Silvestrin, μετά τη Θεσσαλονίκη, ξαναχτύπησε στο Μιλάνο αυτή τη φορά. Το Princi προσφέρει οργανικά ψωμιά και άλλα καλούδια, όλα φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές, 24 ώρες την ημέρα, ακόμη και τις Κυριακές.
5. Joseph – Brot vom Pheinsten, Βιέννη
Ο πιο πρόσφατος… προορισμός στη Βιέννη για τους λάτρεις των βιολογικών ψωμιών ακούει στο όνομα «Joseph – Brot vom Pheinsten»! Μοντέρνο αρτοποιείο με minimal γραμμές προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να δουν από κοντά την παρασκευή του παραδοσιακού ψωμιού.
6. Baker D. Chirico, Μελβούρνη
Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας η «λαχτάρα» για μοντέρνο αρχιτεκτονικό design αλλά και για καταπληκτικό ψωμί «πληρούνται» και με το παραπάνω στο αρτοποιείο Baker D. Chirico. Στα πλεονεκτήματα του καταστήματος, οι κυματοειδείς γραμμές στα ράφια και η ζεστή ξεροψημένη μπαγκέτα!
7. Bécasse, Σίδνεϊ
Κομψό αρτοποιείο, με αρκετές γαλλικές επιρροές, βρίσκεται στο νέο εμπορικό κέντρο Westfield στο Σίδνεϊ. Κρουασάν και σφολιάτες είναι τα «must», ενώ τα στρογγυλά καθίσματα μπαρ που είναι τοποθετημένα μπροστά από τον κεντρικό πάγκο του αρτοποιείου παραπέμπουν σε διασκεδαστικά… νυχτοπερπατήματα. Μόνο που αντί για άρωμα αλκοόλ, ο χώρος πλημμυρίζει από τις μυρωδιές των ολόφρεσκων αρτοποιημάτων.
8. Panscape, Κιότο
Αντιπροσωπεύει τη νέα εμφάνιση των αρτοποιείων στην Ιαπωνία: Μικρός χώρος (μόλις 26 τετραγωνικά μέτρα), λιτές σχεδιαστικές γραμμές, διακριτικές γεύσεις. Το λευκό χρώμα επιλέχθηκε από τους σχεδιαστές γιατί «προσδίδει ευωδία φρεσκάδας»!
9. Komsufirin, Κωνσταντινούπολη
Μινιμαλιστική διακόσμηση σε έναν «φούρνο της γειτονιάς», όπως ακριβώς δηλώνει και το όνομά του, σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Autobahn. Άνετο περιβάλλον αλλά και ένα σκηνικό που παραπέμπει στην αρχαία διαδικασία του ψησίματος, το Komsufirin αφήνει στους επισκέπτες -τόσο οπτικά όσο και γευστικά- τις καλύτερες εντυπώσεις!
10. Helsinki Bakery, Οζάκα
Τι κι αν ο καθένας περιμένει να βρει ένα αρτοποιείο Helsinki στη Φινλανδία; Αυτό βρίσκεται πολύ πιο μακριά, στην Οσάκα, αν και όλος ο σχεδιασμός και το design παραπέμπουν… βόρεια. Λευκό χρώμα και ανοιχτόχρωμο ξύλο θυμίζουν κάτι από Φινλανδία, κι όχι άδικα, καθώς ο σχεδιαστής του αρτοποιείου Arihiro Miyake έχει την έδρα του εκεί. Απλός σχεδιασμός, υγιεινό προϊόν, φυσικά υλικά: Το σκανδιναβικό τρίπτυχο της… ιαπωνικής επιτυχίας!
11. Lagkagehuset Bakery, Κοπεγχάγη
«Πρέπει να φας ή να καθίσεις και να απολαύσεις ένα κοκτέιλ;», ιδού η απορία! Το όνομα «Lagkagehuset» μεταφράζεται ως «το σπίτι της πίτας», αλλά μόνο σπιτική ατμόσφαιρα δεν έχει. Εκτός αν οι σχεδιαστές Steen Skallebæk και Ole Kristoffersen αναφέρονται στην… οικογενειακή ατμόσφαιρα στο σαλόνι μιας υπερπολυτελούς κατοικίας!
Πηγή: perierga.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.