Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΟΦ


Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς παρουσίασε τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους του Σώματος Δίωξης  Οικονομικού Εγκλήματος και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και αφορούν  σε παράνομες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων που οδήγησαν στην έλλειψη  φαρμάκων στην ελληνική αγορά.


Στο σχετικό δελτίο τύπου ο κ. Σαλμάς αναφέρει αναλυτικά τις  περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν: Στις 16-02-2012 σε φαρμακείο στα Λουτρά Ωραίας Ελένης στον Νομό Κορινθίας βρέθηκαν 440 σκευάσματα με επανακολλημένες ταινίες γνησιότητας και 70  σκευάσματα χωρίς ταινίες γνησιότητας. Τα φάρμακα βρέθηκαν σε ψυγείο που  βρισκόταν στην επιχείρηση καθώς σε κουτιά υποδημάτων που ήταν  τοποθετημένα στα ράφια διπλανής επιχείρησης. Τα κατασχεθέντα φάρμακα  παραδόθηκαν στον ΕΟΦ. Από έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στις 5-02-2013 σε εταιρεία  παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικών σκευασμάτων διαπιστώθηκε η εμπλοκή 29  φαρμακείων σε αγοραπωλησίες φαρμάκων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε έλεγχο στις 4-04-2011 φαρμακαποθήκη στον νομό Μεσσηνίας (γνωστά σε μας τα στοιχεία της εταιρείας)  διενεργούσε εξαγωγές από  φάρμακα που προμηθευόταν από διάφορες εταιρείες εισαγωγής φαρμάκων καθώς  και από δέκα πέντε(15) φαρμακεία της Πελοποννήσου και όμορων Νομών. Τα  συγκεκριμένα φαρμακεία έστελναν φάρμακα στην επιχείρηση εκδίδοντας  Δελτία Αποστολής χωρίς να εκδίδουν τιμολόγια, ως όφειλαν. Η επιχείρηση  τους εξέδιδε πιστωτικά τιμολόγια παρόλο που δεν ήταν η προμηθεύτρια τους  επιχείρηση.

Πωλούνταν σε φαρμακαποθήκες και εξάγονταν στη Γερμανία…

Σε έλεγχο στις 27/06/2011 σε φαρμακείο στην Πελοπόννησο διαπιστώθηκε ότι εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε φαρμακευτικά είδη διενεργούσε  ενδοκοινοτικές εξαγωγές. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι διαμεσολαβεί στις  εξαγωγές στην Γερμανία με άλλα 40 φαρμακεία σε όλη την χώρα. Από  πληροφορίες που απέστειλαν οι Γερμανικές Αρχές αναφέρεται ότι οι  πωλήσεις των φαρμακείων είναι εικονικές ως προς την εταιρεία η οποία δεν  εξέδιδε τιμολόγια. Φαρμακείο στην Πελοπόννησο διαπιστώθηκε ότι είχε  συναλλαγές με οκτώ φαρμακεία από την Κέρκυρα όπου αγόραζε μεγάλες  ποσότητες φαρμάκων από εξαγώγιμα φάρμακα τα οποία στη συνέχεια πωλούσε  κυρίως σε φαρμακαποθήκες της Αθήνας. Στη συνέχεια τα φάρμακα εξάγονταν  στην Γερμανία χωρίς να υπάρχουν παραστατικά αγορών. Επιπλέον επτά από  αυτά είχαν πραγματοποιήσει εξαγωγές στην Κύπρο εμπορευμάτων συνολικής  αξίας 1.815.330 ευρώ για τα οποία δεν είχαν δηλωθεί οι ενδοκοινοτικές  αποκτήσεις τους.

Α. Μπάρτζη: Να μιλήσουν με ονόματα και όχι να διασύρουν έναν ολόκληρο κλάδο

Η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Κορινθίας Α. Μπάρτζη σχετικά με το θέμα τόνισε μεταξύ άλλων: «Έκανε δηλώσεις ο κ. Σαλμάς μιλώντας για κάποια φαρμακεία και κάποιες φαρμακαποθήκες. Ταυτόχρονα ακούσαμε στα μέσα ενημέρωσης και για  φαρμακείο της περιοχής μας, ότι είναι «μπλεγμένο» σε τέτοιου είδους παραβάσεις. Δεν ελέχθη σαφώς αν μετέχει στο κύκλωμα των εξαγωγών ή αν πρόκειται για απλές παραβάσεις. Αυτό που έχω να πω είναι το εξής: Εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα! Επίσημα δεν έχουμε ενημερωθεί όσον αφορά στο συγκεκριμένο φαρμακείο. Δεν ξέρουμε σαν φαρμακευτικός σύλλογος αν έχει γίνει έλεγχος εκεί, τι έχει βρεθεί και αν υπάρχουν παραβάσεις. Από κει και πέρα καλό θα ήταν, ο υπουργός, ο ΕΟΦ, οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος φορέας, να μιλήσουν με ονόματα και όχι να διασύρεται συλλήβδην ένας ολόκληρος κλάδος και συγκεκριμένα μια ολόκληρη περιοχή. Δεν μπορώ να πάρω θέση για πράγματα που δεν γνωρίζω. Αν έχουν γίνει κάποιοι έλεγχοι και αν έχουν βρει κάτι, καλό θα ήταν να ενημερώσουν κι εμάς, αφενός για να επιληφθούμε μέσω των συντεταγμένων μας οργάνων και αφετέρου για να μην διασύρεται ολόκληρος ο φαρμακευτικός κόσμος της περιοχής».








Πηγή:axiotv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.