Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Υπήρχε καρκίνος τα αρχαία χρόνια; Πέθαιναν οι άνθρωποι από την ασθένεια;




Είναι ένα ερώτημα που κατά καιρούς εμφανίζεται και πραγματικά διχάζει την επιστημονική κοινότητα και τους γιατρούς. Τα παλαιά χρόνια, υπήρχε καρκίνος; Πέθαιναν οι άνθρωποι από καρκίνο; Μήπως πρόκειται για μια ασθένεια της “σύγχρονης” εποχής, της νεώτερης ιστορία, και όχι της αρχαιότητας;


Υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν με πίστη ότι ο καρκίνος έχει εμφανισθεί τα τελευταία 1.000 με 2.500 χρόνια και ότι πρωτύτερα, οι άνθρωποι πέθαιναν ακόμη και από έναν απλό πονόδοντο που εξελισσόταν σε κάτι χειρότερο, ακόμη και από έναν πυρετό ή μια λοίμωξη, αλλά όχι από καρκίνο. Ο καρκίνος για πολλούς είναι προϊόν και αποτέλεσμα, της σύγχρονης εποχής. Μια έρευνα μάλιστα, έχει καταλήξει στο γεγονός πως στα αρχαία χρόνια δεν υπήρχε αυτή η πάθηση.

Οι υπέρμαχοι αυτής της απόψεως είναι πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίων. Για παράδειγμα η καθηγήτρια Ροζαλί Ντέηβιντ και η ομάδα της από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπως και ο καθηγητής Ζίμερμαν του Πανεπιστημίου Βιλανόβα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο καρκίνος οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ισχυρίζονται ότι στην αρχαιότητα δεν υπήρχε καμία γενεσιουργός αιτία για τον καρκίνο. Δεν υπήρχαν δηλαδή οι συνθήκες για την εμφάνιση και ανάπτυξη του στον οργανισμό. Η νόσος, τονίζουν, οφείλεται στη διατροφή, στις συνήθειες και στο περιβάλλον. Σαν τρανό παράδειγμα δίνουν μελέτες που έγιναν σε μούμιες άνω των 3.000 ετών και οι οποίες ήταν εντελώς καθαρές από κάθε ίχνος έστω, όγκου. Σε όσες μούμιες βρέθηκαν όγκοι, ήταν καλοήθεις.

Οι πολέμιοι της άποψης αυτής που υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος υπήρχε πάντα, τονίζουν ότι τα αρχαία χρόνια η ηλικιακή σύνθεση αλλά και το προσδόκιμο της ζωής, ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με το σημερινό. Οι άνθρωποι πέθαιναν στα 25 μέχρι τα 50 (50 χρονών τότε σήμαινε υπερήλικα) και έτσι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου με τις τότε συνθήκες (καλύτερη διατροφή, διαφορετικός τρόπος ζωής, έλλειψη παχυσαρκίας κ.α) ήταν κατά μικρή. Δίχως αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν υπήρχε ο καρκίνος.

Πάντως όπως και να έχει αυτή η διαμάχη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πρώτες καταγεγραμμένες μορφές του καρκίνου του μαστού, εμφανίστηκαν περίπου τον 17ο αιώνα. Πλέον ο καρκίνος κάνει θραύση γιατί άλλαξαν οι ανθρώπινες συνήθειες, γιατί ζούμε σε ένα περιβάλλον με ακτινοβολίες και ραδιενέργεια γιατί τα φαγητά που καταναλώνουμε είναι αμφιβόλου ποιότητα, γιατί…γιατί… γιατί…

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα παραμένει: πέθαιναν από καρκίνο οι αρχαίοι;

iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.