Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Φόρος 4.400 ευρώ(!) σε άνεργο με ΙΧ και νοικιασμένο σπίτι-Βάζουν φόρο και στο επίδομα ανεργίας


Σε ασκήσεις αναλγησίας επί …χ
άρτου επιδίδεται το υπουργείο Οικονομικών προφανώς για να …μετρήσει τις αντιδράσεις. Πώς αλλιώς εξηγείται το ότι προωθεί διάταξη που οδηγεί σε φόρο 4.400 ευρώ σε έναν πολίτη χωρίς εισόδημα ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να ενοικιάζει ένα σπίτι και να κρατά στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο;
Μεγάλη παγίδα, στήθηκε για όσους πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων. Τι ίσχυε μέχρι σήμερα; Δηλώναμε το πραγματικό μας εισόδημα. Η εφορία υπολόγιζε το τεκμαρτό μας εισόδημα με βάση τα όσα ισχύουν για σπίτια, αυτοκίνητα, δάνεια, ιδιωτικά σχολεία κλπ. Η εφορία, υπολόγιζε τον φόρο για τα μεγαλύτερα από αυτά τα δύο ποσά με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τα συνήθη θύματα, δηλαδή τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού που τύγχανε να έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, ουσιαστικά δεν επιβαρύνονταν καθώς καλύπτονταν από το εκάστοτε αφορολόγητο της κλίμακας.
Δηλαδή, αν κάποιος είχε εισόδημα 5.000 ευρώ και τεκμήρια 9.000 ευρώ, πρακτικά δεν επιβαρυνόταν. Τι θα ισχύει από εδώ και στο εξής; Θα υπολογίζεται το τεκμήριο και αν αυτό υπερβαίνει το πραγματικό εισόδημα θα γίνονται …πράξεις. Από το τεκμήριο θα αφαιρείται το πραγματικό εισόδημα και θα προκύπτει η διαφορά. Επί της διαφοράς αυτής, θα υπολογίζεται φόρος με συντελεστή 26% εκτός και αν ποσό είναι πολύ μεγάλο οπότε ο συντελεστής θα ανεβαίνει στο 33%.
Ο άνεργος του παραδείγματός μας έχει ένα αυτοκίνητο 1200 κυβικών και ένα νοικιασμένο σπίτι που «βγάζει» τεκμήριο 4.000 ευρώ. Επομένως, το τεκμαρτό του εισόδημα, είναι 11.000 ευρώ (4.000 ευρώ για το σπίτι, 4000 ευρώ για το ΙΧ και 3000 ευρώ επειδή υπάρχει). Πραγματικό εισόδημα δεν έχει επειδή είναι μακροχρόνια άνεργος. Τι θέλει να κάνει η εφορία; Θα αφαιρέσει από το τεκμαρτό εισόδημα (11.000 ευρώ) το πραγματικό (0 ευρώ) και επί της διαφοράς (11.000 ευρώ) θα επιβάλλει φόρο σαν το ποσό αυτό να είναι  κέρδος από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος. Δηλαδή; Θα φορολογήσει το ποσό των 11.000 ευρώ με συντελεστή 26% και θα επιβάλλει φόρο 2860 ευρώ.
Παρακράτηση φόρου επί του ποσού αυτού δεν έχει γίνει καθώς ο άνεργος στην πραγματικότητα και επαγγελματίας στα χαρτιά δεν έχει εκδώσει κάποιο παραστατικό. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι μπορεί να του ζητήσουν και προκαταβολή φόρου 55% για την επόμενη χρονιά ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό στα 4.433 ευρώ.
Και έρχεται η κυβερνητική πλευρά να αναρωτηθεί: Πως ζει δηλαδή αυτός ο άνθρωπος; Πώς πληρώνει το ενοίκιο, πως τρώει και πώς συντηρεί τον εαυτό του; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Κατά πάσα πιθανότητα, με χρήματα των γονιών του, των φίλων του ή άλλων δικών του ανθρώπων. Τι θέλουμε δηλαδή; Να βάζουμε  όλους όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθούν τον διπλανό τους να τρέχει στην εφορία για να κάνει δωρεά  χρημάτων; Με αυτές τις μεθόδους θα περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή;
Μια (ακόμη) δυσάρεστη έκπληξη κρύβει για τους ανέργους που εξακολουθούν και εισπράττουν επίδομα ανεργίας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Όσοι άνεργοι συλλαμβάνονται να ζουν με κάτι περισσότερο από το επίδομα φτώχειας των 360 ευρώ, κινδυνεύουν να φορολογηθούν με συντελεστή…22% επί του συνολικού ποσού του επιδόματος ανεργίας.

Δεν φτάνει λοιπόν που γκρέμισαν το επίδομα ανεργίας στα 360 ευρώ, δεν φτάνει που έκαναν αυστηρότατες τις προϋποθέσεις χορήγησής του (σ.σ πρακτικά απαγορεύεται πλέον να είσαι επιδοτούμενος άνεργος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών κατά τη διάρκεια μιας τετραετίας), δεν φτάνει που επέβαλαν εισφορά αλληλεγγύης στο επίδομα, τώρα έρχονται να μας φορτώσουν και τον φόρο εισοδήματος.
Τι είναι αυτό που αλλάζει; Μέχρι σήμερα το επίδομα ανεργίας, ήταν αφορολόγητο υπό μια προϋπόθεση. Ότι ο άνεργος δεν θα είχε εισοδήματα από άλλη πηγή (π.χ από ενοίκια, από μερίσματα κλπ) άνω των 30.000 ευρώ τον χρόνο.
Με το νέο νομοσχέδιο, το όριο κατεβαίνει στις 10.000 ευρώ. Άρα, κάποιος που εισπράττει ένα ενοίκιο των 800 ευρώ τον μήνα, (το οποίο μπορεί και να μην εισπράττει καν δεδομένου ότι με βάση τη φορολογία εισοδήματος είναι υποχρεωμένος να το δηλώσει είτε το εισπράττει είτε όχι) θα πληρώσει φόρο και για το επίδομα ανεργίας. Πόσος θα είναι αυτός ο φόρος; Υπολογίζεται με βάση την κλίμακα. Ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας είναι 22%. Άρα, αν υποτεθεί ότι το επίδομα ανεργίας φτάνει στα 4.860 ευρώ τον χρόνο, ο φόρος μπορεί να ανέλθει κάλλιστα στα 1069,2 ευρώ. Εννοείται ότι επί του επιδόματος ανεργίας επιβάλλεται και εισφορά αλληλεγγύης η οποία στην περίπτωση που το άθροισμα όλων των εισοδημάτων είναι από 12.000 έως 20.000 ευρώ, υπολογίζεται με συντελεστή 1%
alfavita.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.