Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Πίτσα ή Σουβλάκι; Δείτε το αφιέρωμα και ψηφίστε!


Ποιο από τα δύο; Ποιό θα σας γεμίσει με λιγότερες θερμίδες άρα και ενοχές; Ποιος είναι ο ένοχος; Κανείς.




Όπως βλέπετε καμιά επιλογή δεν προτιμάται περισσότερο, επομένως πείτε ναι και στα δύο, με μεγάλη σας χαρά , αρκεί βέβαια να ξέρετε ορισμένα πράγματα.

Η πίτσα είναι πολύ θρεπτική, άρα δίνει πολλές θερμίδες, στις διάφορες παραλλαγές της.

Το τυρί και τα αλλαντικά περιέχουν πολύ αλάτι και κορεσμένα λιπαρά που βλάπτουν όσους προσέχουν το βάρος τους, εφ’ όσον αποδίδουν πολλές θερμίδες. Μπορούμε να ζητήσουμε να μην περιλαμβάνει αλλαντικά, το τυρί να είναι light και λιγότερο ποσοτικά. Η σάλτσα ντομάτας, ειδικά αν είναι φρέσκια είναι πηγή ισχυρού αντιοξειδωτικού, του λυκοπένιου, οπότε μπορούμε να τη ζητήσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα πάνω στην πίτσα μας, καθώς επίσης και ποικιλία λαχανικών που προσφέρουν άφθονα μέταλλα και βιταμίνες. Ακόμα καλύτερα, αν έχουμε επιλογή ζύμης-βάσης από σίκαλη.Αυτή η εκδοχή της vegetarian πίτσας ή πίτσας του κηπουρού δίνει γύρω στις 150-200 θερμίδες το κομμάτι, άρα πρέπει να αρκεστούμε σε 3 το πολύ κομμάτια αν προσέχουμε το βάρος μας. Σημειώστε ότι ένα κομμάτι πίτσας special δίνει το λιγότερο 350 θερμίδες! Εχει διαφορά!

Από την άλλη πλευρά, το σουβλάκι μπορεί να θεωρηθεί σαν πλήρες γεύμα, εφ’ όσον περιλαμβάνει πρωτείνη, υδατάνθρακα και λίπος. Το θέμα είναι όμως , πως ανάλογα με το είδος και την παραλλαγή του και αυτό, μπορεί να ξεπεράσει και τις 700 θερμίδες, ενώ στην light εκδοχή του έχει λιγότερες από τις μισές, 270-300 θερμίδες.

Τι κάνει όμως την διαφορά; Πρώτον η επιλογή του κρέατος, το κοτόπουλο καλαμάκι είναι προτιμότερο από το χοιρινό καλαμάκι και πολύ περισσότερο από τον γύρο ή το κεμπάπ και το λουκάνικο, που έχουν πάρα πολλά και μάλλον κακά λιπαρά. Δεύτερον η σως και οι τηγανιτές πατάτες προσθέτουν μεγάλο ποσό θερμίδων και τρίτον η ζύμη και ο τρόπος ψησίματος της πίττας, που <<ρουφά>> πάρα πολύ λάδι αμφισβητούμενης ποιότητας που βλάπτει και τη σιλουέττα και την υγεία μας. Ενα <<προσεκτικό>> σουβλάκι μπορεί να περιλαμβάνει πίττα ολικής άλεσης και αλάδωτη, κοτόπουλο καλαμάκι και λαχανικά που θα μας χορτάσει και δεν θα μας φορτώσει με υπερβολικές και άχρηστες θερμίδες!

Κρατείστε στο μυαλό σας, ότι αν συνοδεύσετε την πίτσα ή το σουβλάκι σας με μια πράσινη σαλάτα λαχανικών και θα χορτάσετε και θα κάνετε την απαγορευμένη ατασθαλία σας χωρίς ενοχές και θα το ευχαριστηθείτε!


diaitaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.