Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

12 διατροφικά ψέματα που κάνουν τον κόσμο άρρωστο και παχύ




Οι καθιερωμένες απόψεις σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την διατροφή περιέχουν ένα σορό ανοησίες σύμφωνα τον ειδικό Kris Gunnars




Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τα 13 τοπ διατροφικά ψέματα όπου κάνουν τον κόσμο άρρωστο και παχύσαρκο

Αυτά τα διατροφικά ψέματα δημοσιεύτηκαν στο γνωστή ιστοσελίδα Autority Nutricion





1)Τα αυγά κάνουν κακό στην υγεία



Τα αυγά είναι τόσο πολύ θρεπτικά που πολλοί τα ονομάζουν ως “φυσικές πολυβιταμίνες”

Τα συστατικά τους είναι απαραίτητα για τον οργανισμό

Ωστόσο τα αυγά έχουν δαιμονοποιηθεί στο παρελθόν γιατί περιέχουν μεγάλο ποσό χοληστερίνης η οποία πίστευαν ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

Η αλήθεια είναι όμως ότι παρά τα υψηλά ποσοστά σε χοληστερίνη τα αυγά δεν αυξάνουν την κακή χοληστερίνη στο αίμα. Στην πραγματικότητα τα αυγά αυξάνουν την “καλή” χοληστερίνη

Τα αυγά είναι η τέλεια τροφή για τους ανθρώπους καθώς εμπεριέχουν τεράστια ποσότητα πρωτεινών, βιταμινών, και άλλων θρεπτικών και αντιοξειδοτικών συστατικών που προστατεύουν τα μάτια

Είναι και πηγή χολίνης, ένα συστατικό το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου και περίπου το 90% δεν παίρνει όσο χρειάζεται από αυτή καθημερινά

Επίσης τα αυγά προτείνονται για ένα διαιτητικό πρωινό και βοηθούν στην απώλεια βάρους

2) Μια θερμίδα είναι μια θερμίδα



Συχνά ακούγεται ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι απλά να χάνουμε περισσότερες θερμίδες από ότι παίρνουμε



Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι σημαντικό όσο και οι τύποι του φαγητού που τρώμε!

Οι τροφές μεταξύ τους διαφέρουν στο πως βοηθάνε τον μεταβολισμό στο σώμα μας ακόμα και αν έχουν διαφορετικές θερμίδες

Επίσης κάποιες τροφές μπορούν να επηρεάσουν πολύ διαφορετικά τις ορμόνες μας, το πόσο έχουμε ανάγκη να φάμε, και τον ρυθμό που καίμε τις θερμίδες

Ένα παράδειγμα

Το να τρώει κάποιος πρωτείνες θα αυξήσει τον μεταβολισμό του σε σχέση με το να φάει τις ίδιες θερμίδες από υδατάνθρακες. Μπορεί επίσης να αυξήσει την μυική του μάζα το οποίο βοηθάει στο να κάψει θερμίδες

3) Τα κορεσμένα λίπη είναι ανθυγιεινά





Για πολλές δεκαετίες, οι άνθρωποι πίστευαν πως το να τρως κορεσμένα λίπη αυξάνεται η πιθανότητα για καρδιοπάθεια

Στην πραγματικότητα, αυτή η άποψη αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο των mainstream διατροφικών συστάσεων.

Παρόλαυτα μελέτες απέδειξαν πως τα κορεσμένα λίπη είναι εντελώς ακίνδυνα

Το 2010 δημοσιεύτηκε μια έρευνα που συγκέντρωνε 21 υποέρευνες σε 347,747 ανθρώπους. Αυτή η μεγάλη έρευνα απέδειξε πως δεν υπήρχε καμιά σχέση μεταξύ των κορεσμένων λιπών και της καρδιοπάθειας. Μάλιστα αυξάνει την καλή χοληστερίνη

Δεν υπάρχει κανένας λόγος λοιπόν να φοβάστε το βούτυρο το κρέας ή το κοκοφινικέλαιο



4) Τρώγοντας πολλές πρωτεΐνες προκαλείς κακό στην υγεία σου



Ευρέως κυκλοφορεί η άποψη ότι το να τρως πολλές πρωτεΐνες μπορεί να βλάψει τα κόκκαλα σου.



Στην πραγματικότητα παρόλο που οι πρωτεΐνες αυξάνουν την έκκριση ασβεστίου μακροχρόνια συνδέονται με την βελτίωση της οστικής πυκνότητας και την αποφυγή καταγμάτων σε μεγαλύτερη ηλικία

Ένας άλλος μύθος λέει ότι η πρωτεΐνη συμβάλλει στην νεφρική ανεπάρκεια

Η αλήθεια είναι ότι η πρωτεΐνη μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας νεφροπάθειας όπως αυτής του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης

5. Όλοι μας πρέπει να τρώμε ψωμί ολικής άλεσης





Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει μεγάλη ποσότητα γλουτείνης όπου σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού το οποίο έχει ευαισθησία με την γλουτείνη μπορεί να συμβάλει σε σημαντικά συμπτώματα όπως πεπτικά προβλήματα, πόνους, φούσκωμα, κόπωση και άλλα.

6) Ο καφές είναι βλαβερός





Ο Καφές έχει γενικώς κακή φήμη



Είναι αλήθεια πως ο καφές μπορεί να αύξηση την αρτηριακή πίεση σαν άμεσο σύμπτωμα



Ωστόσο, η μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν πως ο καφές μπορεί να μειώσει μια σειρά από γνωστές ασθένειες

Οι καταναλωτές του καφέ:

Έχουν 67% λιγότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν Αλτσχάιμερ και Πάρκισον

Έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κύρωση του ύπατος

Η καφείνη επίσης βοηθάει τον μεταβολισμό και για αυτούς που αθλούνται τους δίνει 11 με 12 % περισσότερη ενέργεια στην προπόνηση

Μάλιστα πολλές μελέτες δείχνουν πως η καφείνη βοηθάει εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως την μνήμη ενώ καταπολεμάει την κατάθλιψη. Επίσης ο καφές είναι αντιοξειδοτικός. Στην πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών και χρησιμοποιείται με συχνότητα στις νέες δίαιτες σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά.



7.Το κρέας βλάπτει την υγεία σου



Το κρέας το τρώνε οι άνθρωποι εδώ και εκατομμύρια χρόνια

Για έναν περίεργο λόγο πολύς κόσμο κατηγορεί το κρέας για πολλές ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και όπως η καρδιοπάθεια

Αυτό δεν βγάζει κάποιο νόημα και δεν επιβεβαιώνεται από τις μελέτες

Καθώς είναι αλήθεια πως το επεξεργασμένο κρέας συνδέεται με αυτού του τύπου τις ασθένειες, άλλο τόσο αλήθεια είναι πως το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν συνδέεται.

20 μελέτες το 2010 σε 1,218,380 άτομα ανά τον κόσμο έδειξε πως το μή επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν έχει καμμιά σχέση με τα καρδιαγγειακά προβλήματα ή τον διαβήτη τύπου 2

Αν είναι αλήθεια αυτό που αναφέρουν αλλά δεν έχουν επιβεβαιώσει κάποιες μελέτες ότι το μή επεξεργασμένο κόκκινο κρέας συνδέεται με τον καρκίνο τότε σίγουρα έχει σχέση με το μαγείρεμα αυτού και όχι με κρέας αυτό καθεαυτό.

8) Η πιο υγιεινή δίαιτα είναι αυτή των χαμηλών λιπαρών και των πολλών υδατανθράκων





Από το 1977 είναι της μόδας αυτή η δίαιτα ώς η πιο υγιεινή διαδικασία διατροφής.

Αυτό σχετίζεται πλήρως με πολιτικού τύπου αποφάσεις για το πως θα διαρθώνεται η αγορά.

Τα τελευταία χρόνια μελέτες έχουν αποδόμηση αυτή την διατροφική πρόταση υπερθεματίζοντας πως αυτή η δίαιτα δεν είναι υγιεινή.

9) Το λάδι σπόρων και λαχανικών είναι υγιεινό





Κάποιες μελέτες λένε πως τα πολυακόρεστα λίπη μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Πολλοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο

Επίσης είναι γνωστό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο είδη πολυακόρεστων λιπών, κυρίως Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6

Το Ωμέγα-6 που περιέχεται σε αυτά τα λάδια μπορεί να αυξήσει τις φλεγμονές όταν παίρνεται σε μεγάλη ποσότητα

Τρώτες Ωμεγα-3 και όχι Ωμέγα-6!

10) Η χαμηλή δίαιτα σε υδατάνθρακες είναι αναποτελεσματική και εντελώς επιβλαβής



Όποιος χρησιμοποιεί αυτή την δίαιτα

Μειώνει τα τριγλυκερίδια περισσότερο από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών

Βοηθάει στα ζητήματα χοληστερίνης περισσότερο από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών

Βοηθάει περισσότερο στην αποφυγή του διαβήτη από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών

11. Όλοι πρέπει να κόψουν το αλάτι



Όλοι οι “γκουρού” της υγειάς λένε να κόψουμε το αλάτι στις δίαιτες που κάνουμε.

Ενώ ο περισσότερος κόσμος τρώει περίπου 3400 μιλιγκράμ αλατιού την ημέρα, μας συμβουλεύουν να κόψουμε τα 1500 με 2300 μιλιγραμ την ημέρα

Είναι αλήθεια ότι το κόψιμο του αλατιού μπορεί να βοηθήσει στην αρτηριακή πίεση ειδικά για αυτούς που έχουν αυξημένη

Από την άλλη όμως μελέτες δείχνουν πως το λίγο αλάτι μπορεί να οδηγήσει στην αυξημένη χολιστερήνη και στα αυξημένα τριγλυκερίδια και να αυξήσει το ποσοστό για διαβήτη

12. Η ζάχαρη θεωρείται κακή γιατί έχει κενές θερμίδες



Πολλοί πιστεύουν ότι η ζάχαρη είναι ανθυγιεινή μόνο γιατι έχει κενές θερμίδες.

Είναι αλήθεια ότι η ζάχαρη περιέχει τέτοιες

Κυρίως όμως η ζάχαρη εμπεριέχει μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης, η οποία επιρεάζει αρκετά τον μεταβολισμό και “χαλάει” τον μεταβολισμό

Η φρουκτόζη αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, τα τριγλυκερίδια. Αυτά δεν τα προκαλεί η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα.



Στοιχεία από Businessinsider.com

alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.