Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Με ψήφο εμπιστοσύνης στις Βρυξέλλες, αλλά στα άκρα με τους εταίρους





Η κυβέρνηση πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης για τις προγραμματικές δηλώσεις της και θα παρουσιαστεί με αυτήν στο επερχόμενο Eurogroup, ωστόσο, η διαπραγματευτική ένταση χτυπάει ακόμη μια φορά «κόκκινο».


Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί στην συνεδρίαση έχοντας στις «αποσκευές» του τα 162 «ναι» των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ωστόσο, το απίστευτο σκληρό πόκερ ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Τσίπρας: Δεν υπάρχει επιστροφή – Δεν ζητάμε παράταση Μνημονίου

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, επανέλαβε ότι η Αθήνα δεν ζητάει παράταση του Μνημονίου σημειώνοντας πως η Τρόικα έχει τελειώσει από τις 25 Γενάρη, ενώ, έδειξε αισιόδοξος για συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μάλιστα, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τη Γερμανία και τους υπόλοιπους εταίρους σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω όσο έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Τόνισε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει προτάσεις και περιμένει τις αντίστοιχες των εταίρων, ενώ, έβαλε  στο επίκεντρο και το ζήτημα του χρέους.

Νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο Πιερ Μοσκοβισί ανέβασαν τους τόνους δείχνοντας πως όλες οι πλευρές θα προσέλθουν στη συνεδρίαση με σκληρή διαπραγματευτική γραμμή.

Σόιμπλε: Εαν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τελειώνουν όλα

Το απόγευμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την Κωνσταντινούπολη, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα «αδειάζοντας» μάλιστα και την Κομισιόν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόταση για νέο πρόγραμμα με παράταση.

«Οι πληροφορίες είναι λάθος. Πρώτον γιατί δεν το γνωρίζω εγώ και δεύτερον γιατί δεν διαπραγματευόμαστε άλλο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν» σημείωσε με νόημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας ξανά πως «ποτέ κανένας δεν ανάγκασε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα. Και κανείς εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να κατηγορείται για τα προβλήματα της χώρας».

Βαρουφάκης: Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η σειρά του Γιάνη Βαρουφάκη, από το βήμα της ελληνικής Βουλής να τηρήσει σκληρή στάση.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνησή του απορρίπτει όλα εκείνα τα σημεία του Μνημονίου που τα θεωρεί τοξικά, ενώ, μια άλλη αναφορά του προκάλεσε αίσθηση.

«Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη δεν μπορείς να πας σε διαπραγμάτευση» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να αφήσει και ένα καρφί αναφέροντας «Εάν δηλώσεις εκ προοιμίου ότι μια, δυο, τρεις ημέρες θα περάσουν, αλλά την τελευταία στιγμή θα σου δώσω ό,τι θέλω και ό,τι και να γίνει θα το αποδεχθείς, δεν διαπραγματεύσαι».

«Τότε καλύτερα να κάτσουμε εδώ να οργανώσουμε τα υπουργεία μας να μείνουμε με τις γυναίκες μας και να μας στείλουν με e-mail στην απόφαση τους» είπε αφήνοντας αιχμές.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην επέλθει ρήξη αλλά δεν θα αρνηθούμε να τη διανοηθούμε» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι «Στις Βρυξέλλες θα προσέλθουμε με λογικές σώφρονες προτάσεις, χωρίς καμία διάθεση τακτικισμού».

Τελεσίγραφο-γροθιά Μοσκοβισί

Το σκηνικό έντασης κορυφώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι συζητήσεις για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στο πλαίσιο «του προγράμματος το οποίο βρίσκεται σε ισχύ», από το οποίο η Αθήνα θέλει αντιθέτως να απαλλαγεί.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε σε ένα πλαίσιο συλλογικό, κοινό, κι αυτό υπάρχει ήδη, είναι το ίδιο το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ», ανέφερε ο Μοσκοβισί μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κωνσταντινούπολη, εμφανιζόμενος να ταυτίζεται με τη θέση της Γερμανίας.

Για τον Μοσκοβισί «αυτό το πρόγραμμα παραμένει η άγκυρά μας, η πυξίδα μας», είναι το κείμενο «αναφοράς μας».

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θέλει να διακοπεί το πρόγραμμα λιτότητας. Αλλά η Αθήνα χρειάζεται οικονομική βοήθεια, τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα καθώς, ενώ είναι αντιμέτωπη με ένα βαρύ χρέος, αδυνατεί να δανείζεται από τις αγορές.

«Όταν ένας λαός εκφράζει τη βούλησή του για αλλαγή, δεν μπορεί αυτό να απορρίπτεται με μια μονοκοντυλιά», σημείωσε ο Μοσκοβισί, αλλά συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν επίσης οι ψηφοφόροι της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας».

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη ότι το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο θα δώσει μια ευκαιρία η κάθε πλευρά να «ακούσει» την άλλη, πάντως τόνισε πως «δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο» που θα τεθεί προς συζήτηση.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο τραπέζι. Αύριο το Eurogroup στις Βρυξέλλες θα δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα να παρουσιάσει τις απόψεις της», σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Σκηνικό ρήξης και στο βάθος... συμφωνία

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Ελλάδα και Ευρώπη ενδεχομένως να μην είναι τόσο μακριά όσο παρουσιάζεται.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως στο αυριανό Eurogroup δύσκολα θα υπάρξουν εξελίξεις πόσο μάλλον συμφωνία, ενώ οι τελικές αποφάσεις ενδεχομένως να μεταφερθούν για την συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου.

Θα έχει προηγηθεί η πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα σε Σύνοδο Κορυφής, όπου θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με άλλους ηγέτες κρατών της Ευρώπης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.