Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ποιοι στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα εντός και εκτός Ευρώπης




Ενα σκληρό πόκερ διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες σε διεθνές επίπεδο, καθώς, ο χρόνος πραγματοποίησης του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα πλησιάζει και τα περιθώρια είναι εξαιρετικά ασφυκτικά.


Παρά το γεγονός ότι η πρώτη αντίδραση στις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα ήταν μάλλον αρνητική και αρκετά διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για ρήξη με την Ευρώπη, από τη Δευτέρα κυκλοφορούν σενάρια, αλλά παρουσιάζονται και δηλώσεις αξιωματούχων που δείχνουν πως μια συμφωνία της χώρας με τους εταίρους της είναι πιθανή.

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας έρχεται και ένα σχέδιο δέκα σημείων το οποίο αναμένεται να προτείνει η ελληνική πλευρά στους Ευρωπαίους για να υπάρξει μια συμφωνία-γέφυρα με την Ευρώπη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αρκετοί αξιωματούχοι τοποθετήθηκαν τη Δευτέρα με τρόπο θετικό προς την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα δίνοντας την αίσθηση πως μια κοινή λύση έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται.

Ο... γεφυροποιός Βέρνερ Φάινμαν

Αναμφίβολα το σημερινό ταξίδι-αστραπή του πρωθυπουργού στη Βιέννη έβγαλε ειδήσεις, καθώς, ο καγκελάριος της Αυστρίας, εμφανίστηκε ως ένθερμος υποστηρικτής της ελληνικής προσπάθειας για συμφωνία-γέφυρα.

Ο Βέρνερ Φάινμαν εξέφρασε την ανάγκη και τη σημασία να προκύψει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, ενώ, τόνισε ότι θα προωθήσει τη συμφωνία-γέφυρα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Μάλιστα, ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε ότι τη συμφωνία πρέπει να στηρίξει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και προανήγγειλε παρέμβασή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για να πειστεί ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο σύνθετος ρόλος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Στην έκβαση της διαπραγμάτευσης, πάντως, κομβικό ρόλο φαίνεται πως αναλαμβάνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, μπορεί μπροστά στις κάμερες να εμφανίζεται ως «σκληρός» και να δίνει αυστηρές συμβουλές στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, φέρεται πως έχει αναλάβει παρασκηνιακές πρωτοβουλίες.

Αυτό προκύπτει και από σημερινά δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, μέσω επιστολής, η οποία και ενδεχομένως να αποτελέσει βάση για να φθάσει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους εταίρους της την Τετάρτη.

Επισήμως, βέβαια, ούτε η Κομισιόν ούτε το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνουν πως υπάρχει επιστολή, κάτι που δείχνει πως ο κ. Γιούνκερ επιθυμεί να μείνει στο... παρασκήνιο της προσπάειας για σύγκλιση.

«Ανοιγμα» και από τη Γαλλία

Στην ανάγκη να πάνε καλά οι συζητήσεις στο Eurogroup της Τετάρτης αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει η Ευρώπη να διασφαλίσει μια χρηματοδότηση για την Ελλάδα.

Επιπλέον, ο κ. Σαπέν εκτίμησε ότι θα υπάρξει προσέγγιση θέσεων την Τετάρτη.

ΗΠΑ: Μειώστε τις εντάσεις – Η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κάλεσε όλες τις πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις και να βρουν μια πρακτική διέξοδο μέσω του διαλόγου.

Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας ήρθε και το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε ότι ελπίζει να δει την ανάκαμψη της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης, καλώντας το Βερολίνο να καταθέσει τις προτάσεις του.

Επιμένει στη σκληρή γραμμή το Βερολίνο

Στον αντίποδα το Βερολίνο μένει πιστό στη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα πρέπει να μπει κάτω από την «ομπρέλα» ενός προγράμματος.

Στο πλαίσιο της Συνόδου των G20, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι χωρίς πρόγραμμα διάσωσης τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ελλάδα σημειώνοντας με νόημα ότι «κανένας δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να έχει πρόγραμμα βοήθειας».

Αντίστοιχα, η Ανγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν βασικοί κανόνες στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι περιμένει να δει μια βιώσιμη πρόταση από την ελληνική πλευρά και μετά θα συζητήσει.

«Την Τετάρτη θα έχουμε Εurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι τι θα βάλει στο τραπέζι η Ελλάδα σε αυτή τη συνεδρίαση ή ενδεχομένως λίγες μέρες αργότερα» ήταν τα λόγια της καγκελάριου.

Σε ποια σημεία συμφωνούν όλες οι πλευρές

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επόμενες τρεις ημέρες θα είναι κομβικές για το μέλλον της διαπραγμάτευσης, αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς, Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής θα κρίνουν πολλά.

Στην παρούσα φάση όλες οι πλευρές φαίνεται πως επιδίδονται σε... ασκήσεις πολιτικής αντοχής, συμφωνώντας, πάντως, σε τρία βασικά ζητήματα.

Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο
Υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος και πρέπει να συζητηθούν
Στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.