Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ Η ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ-ΖΩ»!



Υπερπαραγωγή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μουσικοχορευτική παράσταση -στην οποία η Περαχώρα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο- της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Έκφρασης και Πολιτισμού (Ε.Λ.ΕΤ.Π.), αφιερωμένη στον αυτοσχεδιασμό, που παρουσιάστηκε για τρεις συνεχόμενες βραδιές, από 15 έως 17 Μαρτίου 2015, στο θέατρο του Ιδρύματος «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ», στην Αθήνα.
Ο Πολιτισμός, μέσω της Παράδοσης, συνάντησε τον Αυτοσχεδιασμό για τρεις βραδιές και ζωντάνεψαν τα πεπραγμένα τους στη διαδρομή του χρόνου.
Οι θεατές του κατάμεστου Θεάτρου, αφού τα εισιτήρια και των τριών παραστάσεων εξαντλήθηκαν από πολύ νωρίς, ικανοποιήθηκαν απόλυτα από την παράσταση, η προετοιμασία της οποίας είχε διάρκεια οκτώ μηνών, όπως μάς δήλωσε ο κ. Γιώργος Λιάρος, που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια.
Σημειώνεται ότι ο κ. Γιώργος Λιάρος είναι ο δάσκαλος του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, σε συνεργασία με την κα Ελένη Πετροπούλου η οποία έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεών του.
Η χορευτική ομάδα, που αποτελούνταν από σαράντα χορεύτριες και χορευτές της Ε.Λ.ΕΤ.Π., καθώς και το παιδικό της τμήμα, οι μουσικοί, η τραγουδίστρια και οι τραγουδιστές, που συμμετείχαν, εμφανώς, όχι μόνο με το σώμα τους αλλά και με όλη τους τη ψυχή, κυριολεκτικά καθήλωσαν τους θεατές στα καθίσματά τους με τα τραγούδια, τους χορούς αλλά και τα παιχνίδια τους, για τρεις ώρες, σφραγίζοντας, με τις εξαίρετες επιδόσεις τους, την άρτια οργάνωση και τη συνεχή καθώς και απρόσκοπτη ροή του προγράμματος.
Παρουσιάστηκαν τραγούδια από τα Επτάνησα, τη Χίο, την Κρήτη, τη Σμύρνη, τα Κύθηρα, την Κύθνο, τις Κυκλάδες, την Έδεσσα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Ρούμελη και την Κάλυμνο.
Ενδυματολογικά η παράσταση κινήθηκε από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι τη δεκαετία του ΄70, με βάση σχετικό φωτογραφικό αρχείο, προσδίδοντας σημαντική διάσταση στο αποτέλεσμα του υπέροχου θεάματος.


Γιώργος Λιάρος-Πέτρα Τερζή

Αξίζει να αναφερθούμε στα «λίγα λόγια» του προγράμματος της παράστασης, που έγραψε ο κ. Γιώργος Λιάρος: «Αυτοσχέδια-ζω ή αυτοσχεδιά-ζω; Πόσο δύσκολο είναι να ορίσουμε τον όρο αυτοσχεδιασμός; Κάποιοι λένε ότι είναι έμπνευση της στιγμής και άλλοι έκφραση και έμφυτη δημιουργικότητα. Κάποιοι πως είναι εγκεφαλική και συναισθηματική διέγερση ενώ κάποιοι άλλοι πως ο αυτοσχεδιασμός είναι καθρέφτης της ψυχής και ανακάλυψη του ίδιου μας του εαυτού. Στην ελληνική λαογραφία βρίσκουμε μεγάλο αριθμό αυτοσχεδιαστικών δημιουργημάτων. Ξεκινώντας από το παιχνίδι, το ένδυμα, την έκφραση της αγάπης, το φαγητό, τα παινέματα, τα πειράγματα, μέχρι την μουσική και τον χορό ο αυτοσχεδιασμός είναι πανταχού παρόν. Μια κίνηση στο μαντίλι, η ελευθερία του πρωτοχορευτή, ακόμη και με μια απλή στροφή στο Καλαματιανό, ο πειραματισμός ενός μουσικού και ο καημός ενός αμανέ κρύβουν το μεγαλείο του αυτοσχεδιασμού. ΄Ομως ο αυτοσχεδιασμός υπάρχει στη σύγχρονη εποχή; Είναι για όλους ή μόνο για τους τολμηρούς;»
Τιμητική θέση στο χωριό μας, την Περαχώρα και τον Πολιτιστικό της Σύλλογο, πρόσφεραν οι διοργανωτές. Πρώτη σειρά καθισμάτων στις προσκλήσεις των θεατών και ενεργή συμμετοχή στην Παράσταση.
Στα βίντεο, που προβλήθηκαν, μίλησαν κι έπαιξαν από την Περαχώρα οι κ.κ. Χαράλαμπος Παππάς, Παναγιώτης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πέτρου, Σπύρος Θώδης και η κα Μαρίκα Γεωργίου, τα λεγόμενα των οποίων προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, επιβεβαιώνοντας πως ο αυτοσχεδιασμός είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού μας -με συνέπεια και αυτοσχέδια να ζούμε, αλλά και να αυτοσχεδιάζουμε- ενώ με τη βοήθεια του κοινού, χορευτές παρουσίασαν τα βήματα του χορού της Τράτας Περαχώρας.
Όσοι απολαύσαμε την παράσταση -κάποιοι χάρη στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, τα οποία παραχώρησαν τις θέσεις τους την πρώτη ημέρα, λόγω της εξάντλησης των εισιτηρίων κι αυτά μετέβησαν τη δεύτερη, με δικά τους μέσα κι όχι με το λεωφορείο, για να την παρακολουθήσουν- διαπιστώσαμε ότι ο αυτοσχεδιασμός υπάρχει στην σύγχρονη εποχή, έχει εμπνευστές και εκφραστές και αναμφίβολα μαγεύεσαι όταν τον ανακαλύπτεις και σε μια μεστή τρίωρη μουσικοχορευτική παράσταση.
Ο κ. Μιχάλης Κλεπετσάνης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, δήλωσε στο παρόν ιστολόγιο: «Ήταν μια πολύ όμορφη παράσταση, η οποία είχε και στοιχεία από το χωριό μας. Ο Σύλλογος διοργάνωσε μια εκδρομή, με αρκετή συμμετοχή. Πιστεύω πως όσοι συμμετείχαν σ΄αυτήν την εκδρομή ευχαριστήθηκαν την παράσταση».

Στη συνέχεια ο κ. Κλεπετσάνης αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του Συλλόγου, την επόμενη εβδομάδα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 35 χρόνων από την ίδρυσή του, στο χορευτικό φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας την Περαχώρα και παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια της περιοχής μας.
Όλοι οι συντελεστές αυτής της μεγαλειώδους και φαντασμαγορικής μουσικοχορευτικής παραγωγής, ένα υπερθέαμα τύπου Χόλυγουντ, είναι άξιοι επαίνων και συγχαρητηρίων. Μόχθησαν με τις πρόβες για μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά κατάφεραν να κεντρίσουν τους θεατές με τον προβληματισμό που έθεσαν: «αυτοσχέδια-ζω» ή μήπως «αυτοσχεδιά-ζω», απαντώντας ταυτόχρονα πως, όποιος τολμά, διαπιστώνει και τα δύο! Γιατί αυτοσχεδιασμός ίσον Πολιτισμός, Δημιουργία, Πρόοδος, Κίνηση, Εξέλιξη, Έκφραση, Μεγαλείο Ψυχής και Σώματος!



Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.