Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Έξαλλοι οι Αμερικανοί: Ενδεχόμενη αποφυλάκιση Ξηρού θα είναι μη φιλική πράξη. Δείχνει έλλειψη σεβασμού




Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Aμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς για τυχόν αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού,
συνεχίζοντας την αυστηρή γραμμή που έχει υιοθετήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα.
Ο κ. Πιρς σημείωσε πως εάν ο Ξηρός ή οποιοσδήποτε άλλος που έχει λερώσει τα χέρια του με αίμα Αμερικανών διπλωματών αποφυλακισθεί θα πρόκειται για μια "βαθιά μη φιλική πράξη" ("deeply unfriendly").
Σημείωσε πως οι καταδικασμένοι τρομοκράτες οι οποίοι έχουν διαπράξει φοβερά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν ολόκληρη την ποινή τους στη φυλακή. "Η αποφυλάκιση των δολοφόνων δείχνει έλλειψη σεβασμού στη μνήμη αυτών που έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών των οικογενειών τους" προσέθεσε.
Την ίδια ώρα, πήγες του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ψηφίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή, δεν σημαίνει την απελευθέρωση του Ξηρού, αλλά ότι θα του τοποθετηθεί βραχιολάκι σε κατ' οίκον περιορισμό.                  
Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι εκτίμησαν ότι ακόμα και αν ο Ξηρός θελήσει κάποια στιγμή να αναλάβει καθοδηγητικό ρόλο στο χώρο της τρομοκρατίας, θα είναι πολύ πιο εύκολο για την Αστυνομία να τον επιτηρήσει στο σπίτι του, παρά στις φυλακές.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ:
«Στέκομαι εδώ μπροστά στην πλάκα με τα ονόματα όσων μελών της αμερικανικής αποστολής έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ εδώ στην Ελλάδα. Ρίτσαρντ Γουέλς, ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες, ο Νικόλαος Βελούτσος, ο πλοίαρχος Γουίλιαμ Νόρντιν και ο στρατηγός Ρόναλντ Στιούαρτ δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη
Σήμερα, εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία ότι το νομοσχέδιο που θα έρθει για την τελική ψήφιση στην ελληνική βουλή σήμερα, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποφυλακίσεις τέτοιων τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών καταδικασμένων για σοβαρά εγκλήματα σε βάρος Ελλήνων, Αμερικανών και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων.
Μέχρι σήμερα η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης είχε περιοριστεί σε επίσημες επαφές με την ελπίδα ότι θα υπήρχε μία θετική απάντηση σε ανησυχίες που είχαμε εκφράσει ιδιωτικώς για κάποιες πτυχές αυτού του νόμου. Διατηρώ αυτήν την ελπίδα.
Εξέφρασα τις ανησυχίες μας απευθείας στον υπουργό Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου. Επεσήμανα μεταξύ άλλων ό τι αν ο Σάββας Ξηρός αποφυλακιστεί προτού εκτίσει την ποινή του, όπως τού έχει επιβληθεί από την ελληνική δικαιοσύνη, θα είναι μία βεβήλωση της μνήμης των Αμερικανών που σκοτώθηκαν και των οικογενιών τους. Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό.
Ο Υπουργός Κέρι εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες μας απευθείας στον πρωθυπουργό σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα. Θέλω να είμαι σαφής. Το θέμα δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις στις φυλακές ή το υπεράριθμο των φυλακών ή η παροχή ιατρικής βοήθειας, ή η βελτίωση των συνθηκών. Όλα αυτά είναι σημαντικά. Το ζήτημα είναι ότι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι-άνθρωποι που έχουν διαπράξει φρικτά και ειδεχθή εγκλήματα- θα πρέπει να βρίσκονται ισοβίως στη φυλακή. Όχι στην άνεση των σπιτιών τους, περιτριγυρισμένοι από φίλους, οικογένειες και γνωστούς. Απελευθερώνοντας αυτούς τους δολοφόνους από τη φυλακή υποτιμά τη μνήμη όσων σκοτώθηκαν και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών των οικογεενιών τους που επλήγησαν.
Επαναλαμβάνω το συμπέρασμά μου, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και εγκληματίες για σοβαρά εκγλήματα θα πρέπει να ολοκληρώνουν την έκτιση των ποινών που τους έχει επιβάλει η ελληνική δικαιοσύνη.
Εάν ο Σάββας Ξηρός ή κάποιος άλλος που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών- βγει από τη φυλακή, θα τη θεωρήσουμε μία καταφανή μη φιλική ενέργεια.
Δεν υπάρχει χώρος για καταδικασθέντες τρομοκράτες στο πλαίσιο πολιτισμένης πολιτικής συζήτησης ή πίσω στην ελληνική κοινωνία. Είναι βίαιοι εγκληματίες και ανήκουν στη φυλακή, πουθενά αλλού.
Η Ελλάδα είναι μία σημαντική δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και έχει υπάρξει καλός σύμμαχος για της ΗΠΑ σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων της επιβολής του νόμου και των ζητημάτων αντιτρομοκρατίας.
Πιστεύουμε ότι ο νόμος δεν συνάδει με το πνεύμα της μακροχρόνιας δέσμευσης της Ελλάδας στην διεθνή συνεργασία αντιτρομοκρατίας, και, αν περάσει θα επρόκειτο για ένα βήμα οπισθοχώρησης στη διμερή συνεργασία. Δεν πρόκειται μόνο για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα ασφάλειας»
Σημειώνεται ότι απόψε στις 20.45 ώρα Ελλάδος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το απόγευμα, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων AIPAC και B’nai B’rith, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Χθες αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωσή του υποστήριξε ότι το μέλος της 17 Νοέμβρη, εάν αφεθεί ελεύθερος, θα επαναλάβει, όπως αναφέρει η γραπτή δήλωση, τα τρομοκρατικά του σχέδια.
Όπως έγινε γνωστό η αμερικανική πλευρά έθεσε ως πρώτα θέματα της ημερησίας διάταξης, την εσωτερική τρομοκρατία και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
Στην ανακοίνωση αναφέρονταν τα εξής: «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία, που φαινομενικά αποσκοπεί στην βελτίωση της διαβίωσης των κρατουμένων με προβλήματα υγείας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών υπεύθυνων για την πρόκληση τρομερής ζημιάς στην Ελλάδα, μέσω πολλαπλών επιθέσεων για πάνω από 27 χρόνια, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν Ελληνες πολίτες, Αμερικανοί, και άλλα θύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, αναφέρει η δήλωση, συνεργάζονται εδώ και καιρό στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα παραμείνει κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας μας».
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον Αλέξη για τον Ξηρό
Σε συνέχεια της δυσφορίας που έχει εκφραστεί αρμοδίως από την Ουάσιγκτον, αλλά και σχετική με τον Σάββα Ξηρό ανάρτηση από την αμερικανική πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, λίγες ώρες προ της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησε με σκληρά λόγια για την κυβέρνηση.
Ο πρέσβης αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Επίσης ο ίδιος ο πρέσβης μίλησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλο.
Ο Αμερικανός πρέσβης άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, αλλά και τις αποφάσεις της Αμερικής για θέματα που αφορούν και την οικονομία. Και τόνισε ότι εάν αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός θα πρόκειται για μία μη φιλική πράξη





Πηγή κειμένου: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.