Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Δίαιτα: Nα κόψουμε τους υδατάνθρακες;



Σύμφωνα με τους διαιτολόγους υπάρχουν οι «καλοί» και οι «κακοί» υδατάνθρακες.


Όταν ακούμε την λέξη υδατάνθρακας το μυαλό μας συνήθως πάει σε τρόφιμα που μας αποφέρουν πολλές θερμίδες όπως είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα γεγονός που το έχουμε συνδυάσει αρνητικά με τη δίαιτα. Υπάρχουν όμως και τρόφιμα που συμβάλουν στη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και λίπους και συμμετέχουν ενεργά σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφήςόπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά , οι χυμοί , οι σούπες , τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.
Οι υδατάνθρακες , με κύριο εκπρόσωπο τη γλυκόζη, αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και το μεγαλύτερο μέρος των οργανικών ουσιών ενώ τα 100γρ μας αποφέρουν 400 kcal . Αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο και διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες (γλυκόζη, φρουκτόζη) , δισακχαρίτες ( λακτόζη, μαλτόζη) και πολυσακχαρίτες(φυτικές ίνες , άμυλο, γλυκογόνο).
Οι λειτουργίες των υδατανθράκων είναι πολλές και σημαντικές :
1.Αποτελούν το κύριο καύσιμο του οργανισμού και πρέπει να καλύπτουν περίπου το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
2.Η γλυκόζη είναι το μοναδικό συστατικό που θρέφει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
3. Αποτελούν δομικά στοιχεία ενζύμων και αμινοξέων.
4.Οι φυτικές ίνες έχουν ευεργετικές δράσεις τόσο στη διατήρηση σωματικού βάρους και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας όσο και θεραπευτικές ιδιότητες αντιμετώπιση διαβήτη και μείωση επιπέδων χοληστερίνης.
Έτσι λοιπόν μην βιαστείτε να πείτε πως οι υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται όταν ξεκινάμε την προσπάθεια να χάσουμε κιλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.