Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ προετοιμάζει η κυβέρνηση


Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα με την ανακήρυξη ΑΟΖ από τις ΗΠΑ και στον Αρκτικό Ωκεανό



Στην επικαιρότητα θα τεθεί το θέμα της ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, καθώς η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο εκτιμά ότι οι διεθνείς συνθήκες ευνοούν παρόμοια κίνηση.

Αυτήν τη στιγμή το θέμα μελετάται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και εξετάζονται σενάρια για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν ώστε οι επόμενες κινήσεις να καταλήξουν στον ορισμό θαλάσσιων «οικοπέδων», τα οποία θα παραχωρηθούν για έρευνα.

Αναφορικά με το ευνοϊκό διεθνές κλίμα, εκτιμάται συγκεκριμένα ότι επίκειται η ανακήρυξη ΑΟΖ στον Αρκτικό Ωκεανό (Βόρειος Πόλος) από τις ΗΠΑ. Σχετικό νομοθέτημα αναμένεται να περάσει από τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα, τον προσεχή Δεκέμβριο, μετά τις προεδρικές εκλογές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις ΗΠΑ, το νομοθέτημα είναι έτοιμο και υπάρχει συμφωνία μεταξύ του ρεπουμπλικανικού και του δημοκρατικού κόμματος. Ωστόσο, το πρώτο έχει θέσει ως όρο η ψήφιση του νόμου να γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές, ώστε να μην πιστωθεί προεκλογικά στον σημερινό πρόεδρο η οριοθέτηση της ΑΟΖ των ΗΠΑ στον Αρκτικό.

Η σημασία της εξέλιξης αυτής για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο είναι τεράστια. Αυτήν τη στιγμή οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Δανία (ελέγχει τη Γροιλανδία) και η Νορβηγία (χώρα συνεργαζόμενη με την Ε.Ε.) έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για τη διανομή του Αρκτικού Ωκεανού, περιοχής που εκτιμάται ότι περιέχει το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 10% των αποθεμάτων πετρελαίου διεθνώς.

Έτσι η ανακήρυξη ΑΟΖ από την υπερατλαντική υπερδύναμη θα προσφέρει ερείσματα και σε χώρες όπως η Ελλάδα για την ανακήρυξη της δικής τους ΑΟΖ - και ειδικά για την Ελλάδα στις περιοχές που κρίνει ότι δεν θα υπάρξουν διεκδικήσεις από γειτονικές χώρες.

Αναφορικά με το επιχείρημα ότι είναι απαραίτητη η διαπραγμάτευση με γειτονικό κράτος για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι αρκετά ισχυρή. Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα όσοι είναι υπέρ της θέσπισης ελληνικής ΑΟΖ, η Κύπρος προχώρησε στην ανακήρυξη της δικής της ζώνης και στη διαμόρφωση θαλάσσιων οικοπέδων όπως το οικόπεδο 12 στο οποίο βρέθηκε το φυσικό αέριο, από το 2007, ενώ η σύμβαση με το Ισραήλ υπεγράφη το 2010.

Με λίγα λόγια, εκτιμάται ότι με παρόμοια διαδικασία θα κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για τη διαμόρφωση οικοπέδων και την παραχώρησή τους για έρευνα μετά από διαγωνισμό σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Όπως μάλιστα τονίζουν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του χώρου, πραγματική οικονομική αξία αποκτά μία περιοχή μόνο όταν αποκτήσει χαρακτηριστικά ερευνητέας περιοχής με σαφή όρια. Αυτό έγινε σαφές ιδιαίτερα στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, όπου στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων που ολοκληρώθηκε φέτος το ενδιαφέρον ήταν πολλαπλάσιο σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ενώ συμμετείχαν στον διαγωνισμό μερικές από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες.

Τέλος, το σημείο που επισημαίνεται με έμφαση από τους ειδικούς αφορά τις πρακτικές για την προσέλκυση κατά το δυνατόν μεγάλων επιχειρήσεων στην έρευνα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα οικόπεδα που θα προσφερθούν για έρευνα να καλύπτουν μεγάλη έκταση το καθένα. Μιλούν δηλαδή για 8.000 ή 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το καθένα, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνονται οι πιθανότητες για το κάθε οικόπεδο ξεχωριστά.







ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.