Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σας απέμειναν 15 ημέρες πριν πληρώσετε πρόστιμο 250 ευρώ



Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

Το νομοσχέδιο που προβλέπει τον ηλεκτρονικό εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων ψηφίστηκε. Οι παραβάτες έχουν διορία να ασφαλιστούν μέχρι τις 15 Απριλίου, καθώς μετά θα ακολουθήσουν πρόστιμα «βροχή»...





Τι προβλέπεται

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (τμήμα του υπουργείου Οικονομικών) θα διασταυρώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα στοιχεία των οχημάτων που έχουν αριθμούς κυκλοφορίας, με εκείνα που διατηρεί το Επικουρικό Κεφάλαιο για τα ασφαλισμένα αυτοκίνητα. Αν κάποιος εντοπιστεί ανασφάλιστος, τότε θα λαμβάνει ενημερωτική επιστολή. 
Μετέπειτα, θα πρέπει να ασφαλιστεί και να πληρώσει πρόστιμο 250 ευρώ μέσα σε 8 ημέρες. Αν μέσα σε αυτό το διάστημα ο παραβάτης δεν κάνει τα παραπάνω, τότε θα ειδοποιείται η Αστυνομία για τα στοιχεία του και θα του επιβάλει νέο πρόστιμο 500 ευρώ, μαζί με αφαίρεση πινακίδων, αδείας και διπλώματος για 10 ημέρες. 

Για να τα πάρει πίσω, πρέπει να ασφαλιστεί και να πληρώσει και το δεύτερο πρόστιμο. Και για όσους ελπίζουν ότι, μπορεί και να γλιτώσουν τα νέα πρόστιμα, ενημερώνουμε ότι, η διασταύρωση στοιχείων θα γίνεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο και έτσι, είναι αδύνατο κάποιος παραβάτης να ξεφύγει. 

Ποιοι «απαλλάσσονται» από τα νέα πρόστιμα;

Όπως αναφέρεται και στο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε, δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι ασφαλισμένοι μόνο όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταθέσει πινακίδες. Έτσι, θα αποφύγουν τα πρόστιμα όσοι έχουν παραδώσει πινακίδες ή θα τις παραδώσουν μέχρι τις 15 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι «ανασφάλιστοι» θα πρέπει να ασφαλίσουν το όχημά τους άμεσα. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι, η επιβολή προστίμων στα ανασφάλιστα οχήματα μπορεί να ενισχύσει στα δημόσια ταμεία με 300 έως 400 εκατομμύρια ευρώ. 

Όσοι είναι ανασφάλιστοι, θα πρέπει να ασφαλιστούν έως τις 15 Απριλίου ή να καταθέσουν τις πινακίδες τους, ώστε να αποφύγουν τα νέα πρόστιμα


Ανασφάλιστος σε μπλόκο: Τι γίνεται; 

Αν κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου εντοπιστείτε ανασφάλιστοι, τότε θα πληρώσετε πρόστιμο 500 ευρώ και θα σας αφαιρέσουν τις πινακίδες και το δίπλωμα για 10 ημέρες. Για να τα πάρετε πίσω, θα πρέπει να έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας.


Κίνδυνος η εμπλοκή ανασφάλιστου σε ατύχημα 


Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ατύχημα και έχετε ανασφάλιστο το αυτοκίνητο σας, θα σας πάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για 2 χρόνια και αν το ξανακάνετε, θα σας τις αφαιρέσουν για 3 χρόνια. Για να τις πάρετε πίσω, θα πρέπει και πάλι να έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας και να έχετε πληρώσει όλα τα πρόστιμα που προβλέπονται. Ωστόσο, αν προκαλέσετε ατύχημα και είστε ανασφάλιστοι μπορεί να βρεθείτε να «αποζημιώνετε» από την τσέπη σας. Γιατί όμως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; 

Τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα καλύπτονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο, μέχρι το ποσόν των 100.000 ευρώ. Δηλαδή, αν όντας ανασφάλιστοι προξενήσετε ένα ατύχημα με πολύ μεγάλες υλικές ζημιές και σοβαρές σωματικές βλάβες και οι αξιώσεις των παθόντων ξεπερνούν το όριο των 100.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να πληρώσετε τη διαφορά από την τσέπη σας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. 


Αξίζει να «φάω» το πρόστιμο; 

Αν λάβουμε υπόψη ότι, μια βασική ασφάλιση αυτοκινήτου μπορεί να έχει κόστος που ξεκινά λίγο πάνω από τα 120 ευρώ το εξάμηνο, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, δεν αξίζει τον κόπο να «περιμένουμε» τον ηλεκτρονικό μας εντοπισμό, που εκτός από τα πρώτα 250 ευρώ περιλαμβάνει και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Φυσικά, αν θεωρήσουμε ότι κάποιος δεν θα ασφαλιστεί και δεν θα πληρώσει το πρώτο πρόστιμο εντός 8 ημερών, τότε τα έξοδα που θα κάνει δεν μπορούν να συγκριθούν με το κόστος μιας απλής ασφάλισης αυτοκινήτου. 


Πρέπει να ασφαλιστώ για όλες τις καλύψεις; 

Ο κάθε ιδιοκτήτης οχήματος θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά ασφάλιση για Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων. Αυτό είναι το minimum πακέτο που πρέπει να έχουμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να έχει διάφορες άλλες προαιρετικές καλύψεις (οδική βοήθεια, θραύση κρυστάλλων, κλοπή κτλ.), με το ανάλογο κόστος βέβαια. 
Έχοντας κάποιος τη βασική ασφαλιστική κάλυψη της Αστικής Ευθύνης, καλύπτεται στην περίπτωση που προκαλέσει ένα ατύχημα με το όχημά του και απαιτούνται αποζημιώσεις για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες (τραυματισμούς).

Η Αστική Ευθύνη καλύπτει οποιονδήποτε και αν οδηγεί το αυτοκίνητο. Δικαίωμα αποζημίωσης έχουν ακόμη και οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο που προκάλεσε τη ζημιά ανεξάρτητα από τον βαθμό συγγένειας με τον οδηγό ή τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Ωστόσο, ο οδηγός του αυτοκινήτου που προξένησε το ατύχημα δεν αποζημιώνεται από την ασφαλιστική εταιρεία, εκτός εάν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του έχει την προαιρετική κάλυψη με την ονομασία «Προσωπικό Ατύχημα Οδηγού». Επίσης, έχοντας κάποιος την κάλυψη Αστικής Ευθύνης καλύπτεται ακόμη και αν το αυτοκίνητο κλαπεί ή του το πάρουν με τη βία και εμπλακεί σε ατύχημα. 

«Όλα στα οχήματα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα για Αστική Ευθύνη. Όλες οι υπόλοιπες καλύψεις είναι προαιρετικές»


Tα ποσά που καλύπτομαι εξαρτώνται από το πακέτο που θα επιλέξω; 

Ανεξάρτητα με το αν θα επιλέξετε το «βασικό» πακέτο ασφάλισης ή κάποιο πιο πλούσιο (με κλοπή, μικτή κτλ.), η ασφαλιστική εταιρεία θα σας καλύπτει με τα ίδια ποσά σε περίπτωση που προκαλέσετε κάποιο ατύχημα. Με βάση το νόμο 3746/2009, με τον οποίο ενσωματώθηκε η 5η Κοινοτική Οδηγία στην Ελληνική Νομοθεσία, η βασική κάλυψη Αστική Ευθύνη που περιλαμβάνεται σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, σας καλύπτει για υλικές ζημιές έως 1.000.000 ευρώ ανά ατύχημα, ενώ για κάθε θύμα τροχαίου προβλέπονται αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες που μπορούν να φτάσουν το 1.000.000 ευρώ ανά άτομο. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, οι οικονομικές απαιτήσεις που προκύπτουν από το ατύχημα υπερβούν τα καλυπτόμενα ποσά, υπάρχει περίπτωση αυτός που προκάλεσε το ατύχημα να αναγκαστεί να πληρώσει την διαφορά από την τσέπη του. 


Ποιοι δεν αποζημιώνονται από το ασφαλιστήριο Αστικής Ευθύνης; 

Η νομοθεσία που ισχύει αναφέρει ότι δεν αποζημιώνονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης: 


Ο οδηγός του οχήματος που προξένησε τη ζημιά,

Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου 

Το πρόσωπο που έφτιαξε με τον ασφαλιστή τη σύμβαση ασφάλισης του οχήματος 

Αυτοί που πήραν το αυτοκίνητο με τη βια από τον ιδιοκτήτη του ή το χρησιμοποίησαν για να κάνουν κάποια παράνομη δραστηριότητα



Μπορώ να έχω επιπλέον καλύψεις; 

Όπως εξηγήσαμε και στην αρχή, η «Αστική Ευθύνη» είναι η minimum κάλυψη που πρέπει να έχει κάποιος που θέτει σε κυκλοφορία ένα όχημα. Από εκεί και πέρα, ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί αν θέλει να συμπεριλάβει στο ασφαλιστήριο και άλλες καλύψεις, ανάλογα με τις ανάγκες του (μεμονωμένα ή σε πακέτα). Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις εξής: 

Νομική Προστασία: Η ασφαλιστική μας εταιρεία αναλαμβάνει να διεκδικήσει την αποζημίωσή μας, όταν υπάρχει πρόβλημα με την άλλη εταιρεία, ενώ αναλαμβάνει και την ποινική μας υπεράσπιση, όταν απαιτείται (ορισμένες εταιρείες σας καλύπτουν νομικά και στο εξωτερικό). Η υπηρεσία της νομικής προστασίας έχει σχετικά μικρό κόστος (10 ευρώ περίπου) και σας καλύπτει μέχρι ένα ορισμένο ποσό δικαστικών εξόδων. Αν το κόστος των δικαστικών εξόδων ξεπερνά το ποσόν που έχετε συμφωνήσει, τότε θα πληρώσετε από την τσέπη σας

Οδική βοήθεια: Με τη συγκεκριμένη προαιρετική κάλυψη, η εταιρεία αναλαμβάνει την επιτόπου επισκευή (αν γίνεται) ή τη ρυμούλκησή του οχήματος μας λόγω κάποιας βλάβης, ενώ ανάλογα με την ασφαλιστική, μπορεί να καλύπτονται έξοδα επαναπατρισμού του αυτοκινήτου, το κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο κ.α. Το κόστος της υπηρεσίας κυμαίνεται από 10 έως 30 ευρώ περίπου. 

Θραύση κρυστάλλων: Καλύπτονται οι φθορές στις γυάλινες επιφάνειες όπως πλαϊνά παράθυρα, μπροστινό και πίσω παρμπρίζ. 

Φροντίδα ατυχήματος: Με τη συγκεκριμένη προαιρετική κάλυψη μας παρέχεται ένα ειδικό σύνολο υπηρεσιών σε περίπτωση εμπλοκής μας σε ατύχημα (είτε ευθυνόμαστε είτε όχι) με κόστος περίπου στα 10-15 ευρώ. Αυτές οι υπηρεσίες αφορούν στη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων, στη ρυμούλκηση του οχήματος κα. 

Αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα: Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που έχει αυτή την κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του, αποζημιώνεται από την ασφαλιστική του, στην περίπτωση που τρακάρει κάποιο ανασφάλιστο όχημα (οι όροι και τα ποσό κάλυψης διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία). Το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας τοποθετείται στα 30 ευρώ περίπου. 


Τι είναι ο Φιλικός Διακανονισμός 

Το Σύστημα Αμεσης Πληρωμής (Φιλικός Διακανονισμός) είναι συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία εφαρμόζεται, υπό προϋποθέσεις, στις αποζημιώσεις από ατυχήματα αυτοκινήτων. Είναι ένας τρόπος αποζημίωσης και διαχείρισης των ζημιών υλικών αλλά και μικρών σωματικών βλαβών με τον οποίο επιτυγχάνεται, κατά κύριο λόγο, ταχύτητα και μείωση των δικαστικών διενέξεων. 
Με το Φιλικό Διακανονισμό, αυτός που δε φταίει για το ατύχημα αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία. 
Για να μπορούμε να ενταχθούμε στο σύστημα Φιλικού Διακανονισμού θα πρέπει: 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες και των δύο οχημάτων να συμμετέχουν στο Σύστημα ¶μεσης Πληρωμής,
Η αποζημίωση για υλικές ζημιές να μην υπερβαίνει τις 6.500 ¤ ανά ατύχημα.
Η αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες να μην υπερβαίνει τις 30.000 ¤ για κάθε ατύχημα συνολικά και με ανώτατο όριο ανά ζημιωθέν πρόσωπο τα 12.000 ¤.

Μερικές από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φιλικού Διακανονισμού είναι οι εξής: 

INTERAMERICAN E.E.A.Z. A.E. 
ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ε.ΓΑ. 
ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Α.Α.Α.Ε.
ΟΡΙΖΩΝ Α.Ε.Γ.Α.
ALLIANZ ΕΛΛΑΣ Α.Α.Ε.
INTERLIFE S.A. Α.Α.Ε. Γ.Α 
GENERALI HELLAS Α.Ε.Α.Ζ.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.
ERGO Α.Α.Ε.Ζ. 
EFG EUROLIFE Α.Ε.Γ.Α.
INTERASCO Α.Ε.Γ.Α.
ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε.Ε.Γ.Α.- ΜΙΝΕΤTΑ
GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ Α.Ε.Α.Ε. 
ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.