Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ: Η ΜΝΗΜΗ, ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ - ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙ Γ. ΓΚΙΩΝΗ

Δικαίωση για προσπάθειες δεκαετιών, που ξεκίνησαν από τον αείμνηστο Δήμαρχο Κ. Πρωτοπαπά, σχεδιάσθηκαν και προωθήθηκαν από την Δημοτική Αρχή Γκιώνη
, αποτελούν τα θυρανοίξια του Ι. Ναού του Αγίου Ανδρέα στο Λουτράκι, τα οποία θα τελεστούν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο. Η Δημοτική Ανανεωτική Παρέμβαση Πολιτών αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί μπόρεσε να υλοποιήσει το όραμα των συμπολιτών μας και να τελεσφορήσει άλλο ένα έργο πολιτισμού στον τόπο μας.

Το όραμα της Δημοτικής Αρχής Γκιώνη δεν ήταν μόνο τα δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα υποδομής που έγιναν την τετραετία 2007-10 στον Δήμο μας, αλλά και η φροντίδα για την διάσωση και ανάδειξη των κηρυγμένων Μνημείων του τόπου μας (Αρχαιολογικός Χώρος στο Ηραίον, Ι. Ναός Αγίου Ανδρέα, Ι. Ναός Αγίου Αθανασίου). Πιστεύαμε ότι η ανάδειξή τους θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή. Η ανάδειξη των μνημείων και των χώρων πολιτισμού είναι υποχρέωση για κάθε Δημοτική Αρχή, αλλά και εργαλείο ανάπτυξης. Ειδικά δε για λατρευτικούς χώρους, όπως ο Ι. Ναός του Αγίου Ανδρέα, αποτελεί και θρησκευτικό καθήκον στο οποίο οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Ο Ναός είναι ανοικοδομημένος στην περιοχή, όπου σύμφωνα με την προφορική παράδοση κατέφυγε ο Απόστολος Ανδρέας, το 38 μ.Χ καταδιωγμένος από την Κόρινθο.

Η Α΄ οικοδομική  φάση ανάγεται από προφορική παράδοση στα μέσα του 14ου αιώνα. Ωστόσο πλήθος χαρακτηριστικών τυπικών του 12ου αιώνα δείχνουν ότι η ανέγερση του Ναού έγινε νωρίτερα. Η Β΄ φάση ανοικοδόμησης του Ναού έγινε στις αρχές-μέσα του 18ου αιώνα και η Γ΄ φάση το 1884, επί Δημάρχου Κ. Πρωτόπαπα. Στον 20ο αιώνα ο Ναός δέχτηκε πλήθος επεμβάσεων μικρού ή μεγαλύτερου χαρακτήρα, φθάνοντας στις στερεωτικές επεμβάσεις μετά τον μεγάλο σεισμό του 1981. Σήμερα ο Ι. Ναός Αγίου Ανδρέα αποτελεί για τον Δήμο μας αξιόλογο κηρυγμένο Μνημείο μεγάλης ιστορικής αξίας, λόγω και της μοναδικότητάς του ως προς τις τεχνικές επιλύσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς στο κτίσμα.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της η Δημοτική Αρχή Γκιώνη και τα στελέχη της ασχολήθηκαν επισταμένως με την αναστύλωση του Ι. Ναού. Απευθύνθηκαν σε έμπειρους και καταξιωμένους επιστήμονες που θα έφερναν εις πέρας το έργο.

Τον Μάιο  του 2007 ο Δήμος, με Απόφαση του Δημ. Συμβουλίου,  χρηματοδότησε με 5.800 ευρώ το πρόγραμμα της γεωφυσικής χαρτογράφησης του χώρου, το οποίο εκτελέστηκε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών. Η χαρτογράφηση κρίθηκε αναγκαία ώστε να  προχωρήσει η αρχιτεκτονική μελέτη.  Η αρχιτεκτονική μελέτη εγκρίθηκε από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) τον Δεκέμβριο του 2008 και ήρθε η έγκριση στον Δήμο υπογεγραμμένη από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, κ. Α. Σαμαρά. Το 2008, με Απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, ανατέθηκε η σύνταξη της σχετικής μελέτης καθώς και των Τευχών Δημοπράτησης, έναντι του ποσού των 4.760 ευρώ.

Ο τελικός Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 800.000 ευρώ, το οποίο και χρηματοδοτείται από Δημοτικούς Πόρους. Σύμφωνα με την μελέτη προβλέπονται εργασίες στα θεμέλια, στην τοιχοποιία, στις στέγες, στην μορφολογική αποκατάσταση του Ναού, στα Η/Μ, στον περιβάλλοντα χώρο. Τέλος το Δημ. Συμβούλιο, στις 15-9-2009, εγκρίνει την Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για την εκτέλεση του έργου.

Η Δημοτική Ανανεωτική Παρέμβαση Πολιτών συνέβαλε  στην επιτυχή αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα. Είμαστε ικανοποιημένοι και περήφανοι που βάλαμε ένα λιθαράκι για την οριστική διάσωση αυτού του τόσο σημαντικού Μνημείου του τόπου μας, μετά από την καταπόνηση που δέχτηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1981, και που υλοποιήσαμε ένα επί δεκαετίες αίτημα των συμπολιτών μας.





ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.