Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ο διάσημος «κροκοδειλάκιας» μας είπε ότι ο Σήφης μπορεί να είναι γυναίκα και έφυγε -Γάτα ο κροκόδειλος [εικόνες & βίντεο]


Κροκόδειλος του Νείλου φαίνεται ότι είναι ο Σήφης που εξακολουθεί να… σουλατσάρει στη λίμνη του φράγματος Ποταμών στο Ρέθυμνο.
Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που έβγαλε ο διάσημος ερπετολόγος, Ολιβιέ Μπεχρά που βρέθηκε τρεις ημέρες στην Κρήτη κι επιχείρησε την παγίδευση του ζώου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κροκόδειλος -αν και η τοπική κοινωνία τον έχει ονομάσει Σήφη- δεν ξέρουμε αν είναι αρσενικός ή θηλυκός.
Οι διαστάσεις του είναι γύρω στο 1,70 μ. που σύμφωνα με τον Μπεχρά παραπέμπουν σε μια ηλικία 4-7 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κροκόδειλος έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του σε αιχμαλωσία ενώ η τροφή που υπάρχει στο φράγμα (πάπιες, νερόκοτες, κλπ.) είναι πλούσια με αποτέλεσμα να θεωρείται σχετικά παχύς.
Ο τρόπος και ο τόπος τοποθέτησης των παγίδων ήταν σωστός, αλλά λόγω της αφθονίας της τροφής, το ζώο δεν εισήλθε σε αυτές μέχρι σήμερα, παρ” όλο που τις πλησίασε πολλές φορές.
Μάλιστα, ο κ. Μπεχρά και οι συνεργάτες του έκαναν κάποιες συστάσεις για βελτιωθούν οι παγίδες. Όπως φαίνεται και στο βίντεο του cretapost.gr, ο κ. Μπεχρά ανέφερε ότι θα πρέπει ν» αλλάζουν τα δολώματα στις παγίδες ανά τρεις ημέρες και καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιούσαν κάτι πιο ζουμερό όπως συκώτι.
Στις επόμενες μέρες, ο Μπεχρά θα αποστείλει στην ομάδα σχετική αναφορά με διαπιστώσεις και συστάσεις για περαιτέρω ενέργειες ενώ παραμένουν οι απαγορεύσεις για προσέγγιση της λίμνης του φράγματος.
Τι έκανε ο κ. Μπεχρά στο Φράγμα Ποταμών
Από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου επιχειρήθηκε η σύλληψη του Σήφη του κροκόδειλου που ζει στο φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο.
Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν ο Ολιβιέ Μπεχρά (ειδικευμένος στην σύλληψη των κροκοδείλων) και η συνεργάτης του Μαρτίν Βέλιτς, μέλη της ομάδας άμεσης επέμβασης – όπως έχει ορισθεί από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης – υπάλληλοι της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και εθελοντές.
Αρχικές αυτοψίες
Στις αρχικές αυτοψίες στην περιοχή αναγνωρίστηκε η ύπαρξη του ζώου, οι χώροι στους οποίους κινείται και ξεκουράζεται και αποφασίστηκε ο χρόνος, ο τρόπος και τα αναγκαία μέσα για την επιχείρηση σύλληψης.
O Ολιβιέ Μπεχρά, εξ αρχής επέλεξε να επιχειρήσει κατά τις νυχτερινές ώρες, λόγω των μεγαλύτερων πιθανοτήτων για επιτυχία. Από την πρώτη στιγμή τονίσθηκε η ανάγκη για συνθήκες απόλυτης ησυχίας και σκότους καθ” όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, προκειμένου να αφεθεί το ζώο σε ηρεμία και να μπορέσει να το ακινητοποιήσει με τη χρήση φακού και να το συλλάβει με ειδικά σκοινιά. Η μορφολογία της περιοχής (12 χιλιόμετρα ακτογραμμών), του πυθμένα με τις απότομες εναλλαγές βάθους (μέγιστο βάθος 50 μ.), όπως και η ύπαρξη παλαιότερων δένδρων σε κατάκλιση και νεότερης υδροχαρούς βλάστησης που χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο του ζώου, δημιουργούν ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για την επιχείρηση.
Τα… σύνεργα
Ο τρόπος που επελέγη τελικά ήταν η χρήση μικρής πλαστικής βάρκας, με μηχανή 5 ίππων και κουπιά, για την ανίχνευση της ακτογραμμής και τον εντοπισμό του ζώου. Στην ακτή υπήρχε εφεδρική λέμβος μεγαλύτερου κυβισμού με έμπειρους χειριστές – ναυαγοσώστες, ώστε να είναι δυνατή η άμεση επέμβαση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Εάν η πλαστική βάρκα είχε προβλήματα λόγω της βλάστησης στην προσέγγιση του ζώου, θα χρησιμοποιούνταν κανό με κουπιά. Εκτός από τον Ολιβιέ Μπεχρά, στις βάρκες επέβαινε και ο ερπετολόγος και μέλος της ομάδας άμεσης επέμβασης, κος Πέτρος Λυμπεράκης.
Χωρίς φως και με ησυχία
Από την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων, σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ο.Α.Κ. Α.Ε. γύρω από το φράγμα έγινε πλήρης συσκότιση. Επίσης, η περιοχή επιτηρείτο από υπαλλήλους της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου, όπως και από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, για να επιτευχθούν ιδιαίτερες συνθήκες ησυχίας μειώνοντας στο ελάχιστο την όχληση του ζώου.
Η πρώτη επιχείρηση
Την πρώτη νύχτα στις 26 Αυγούστου, η επιχείρηση εντοπισμού διήρκεσε από τις 20.00 μέχρι 24.00. Έγινε αναγνώριση του μικροπεριβάλλοντος των ακτογραμμών χωρίς να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του ζώου.
Η δεύτερη επιχείρηση
Στις 27 Αυγούστου, το ζώο εντοπίσθηκε από κάτοικο της περιοχής στις 8.00 π.μ. Ο κ. Μπεχρά, όλο το πρωί μελετούσε τη συμπεριφορά του ζώου στη συγκεκριμένη περιοχή για να προσαρμόσει τη μέθοδο σύλληψης, γνωρίζοντας ότι το ζώο συνήθως επιστρέφει το βράδυ. Το ζώο εμφανίστηκε στην ίδια περιοχή αργά το απόγευμα. Γνωρίζοντας την τοποθεσία που βρίσκεται, επελέγη η χρήση διθέσιου κανό για την καλύτερη προσέγγιση. Γύρω στις 21.00, ενώ η επιχείρηση σύλληψης προχωρούσε κανονικά και ο Ολιβιέ Μπεχρά με τον Π. Λυμπεράκη ήταν έτοιμοι να επιβιβαστούν στο κανό, κάτοικος της περιοχής με αυτοκίνητο, μη συμμορφούμενος στις συστάσεις αστυνομικών και υπαλλήλων της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου, προσέγγισε στη λίμνη απέναντι από την περιοχή που εμφανίστηκε ο κροκόδειλος, με αναμμένους ισχυρούς προβολείς και έθεσε σε λειτουργία τηλεβόα με συναγερμό και μηχάνημα παραγωγής μιμητικών ήχων πουλιών. Στη συνέχεια προσπάθησε να δημιουργήσει περαιτέρω όχληση με σφυρίγματα και φωνές. Η σοβαρότατη αυτή διατάραξη της ησυχίας ανάγκασε την επιχείρηση σύλληψης του ζώου να διακοπεί.
Σε μια προσπάθεια ανίχνευσης της νεότερης κατάστασης, αφού αφέθηκε εύλογος χρόνος για την ηρεμία του ζώου, ο Ολιβιέ Μπεχρά με τον Π. Λυμπεράκη επιβιβάστηκαν ξανά στο κανό γύρω στις 22.30 προς την περιοχή που είχε νωρίτερα εντοπισθεί το ζώο. Σ” αυτή τους την προσπάθεια, πλησίασαν δύο φορές το ζώο για να το αιχμαλωτίσουν στα ρηχά νερά του φράγματος. Ιδιαίτερα τη δεύτερη φορά, ο Μπεχρά έπιασε το ζώο με τα χέρια του από τον κορμό του, αλλά αυτό αντέδρασε ξεφεύγοντας και απομακρύνθηκε στα βαθειά. Βλέποντας ότι το ζώο δεν εμφανίζεται ξανά, αποφασίσθηκε να συνεχισθεί η προσπάθεια την επόμενη νύχτα, καθώς η περαιτέρω ενόχληση του πιθανόν να το οδηγούσε σε άλλη περιοχή του φράγματος.
Η τρίτη επιχείρηση
Την τελευταία ημέρα στις 28 Αυγούστου εντάθηκε ο έλεγχος της περιοχής με τη συμμετοχή Ελληνικής Αστυνομίας και Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου για την αποφυγή οποιασδήποτε όχλησης. Παρ” όλη την προσπάθεια εντοπισμού του κροκοδείλου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αυτός έγινε αντιληπτός στις 08.00 μ.μ..
Η επιχείρηση με την ίδια σύνθεση ξεκίνησε στις 09.00 μ.μ. Αυτή τη φορά έγινε προσπάθεια σύλληψής με θηλιά, αλλά ο κροκόδειλος κατάφερε να απομακρυνθεί στα βαθειά του φράγματος, χωρίς να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του εκ νέου έως τις 02.00 π.μ. Στις 02.30 π.μ. αποφασίστηκε η λήξη της επιχείρησης εντοπισμού και σύλληψης του ζώου.
Αντί για κροκόδειλο έπιασαν… βατράχι
Δεν έφυγαν με εντελώς άδεια χέρια οι ειδικοί από τη λίμνη του Φράγματος Ποταμών στο Ρέθυμνο χθες το βράδυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, μπορεί ο Σήφης ο κροκόδειλος να τους ξεγλίστρησε για μία ακόμα φορά ωστόσο λίγο πριν φύγουν παγίδευσαν έναν… βάτραχο.
Τον είδαν που έκανε βόλτες μπροστά από το αμάξι τους όταν ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μαζί με τον κ. Μπεχρά τον πήρε και τον έδωσε στον διάσημο ερπετολόγο.
«Μπορεί να μην πιάσαμε τον κροκόδειλο, αλλά τουλάχιστον βρήκαμε έναν βάτραχο», ανέφεραν όλοι γελώντας.
Φεύγει ο διάσημος «κροκοδειλάκιας»
Ο Ολιβιέ Μπερά αναμένεται να αποχωρήσει σήμερα από την Κρήτη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που έχει.
Παραμένουν οι παγίδες
Μπορεί ο κ. Μπερά να φεύγει οι παγίδες όμως επιστρέφουν ξανά στο Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο περιμένοντας τον Σήφη να τσιμπήσει το… δόλωμα.
Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για να πάρει αποφάσεις ως προς τις επόμενες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν για την παγίδευση του κροκόδειλου.
Ο κ. Ροκαδάκης ευχαριστεί
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόριος Ροκαδάκης και η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Χαρά Καργιολάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνης, ευχαριστούν όλους όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό και σύλληψη του κροκοδείλου:
1. Τον Ολιβιέ Μπεχρά και τη συνεργάτιδά του Martine Velitch, οι οποίοι δεν έλαβαν καμία οικονομική αποζημίωση για την προσπάθειά τους.
2. Τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης.
3. Τους υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν εθελοντικά και υπηρεσιακά στην επιχείρηση (Δ/νση Δασών Ρεθύμνου, Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.)
4. Την Ελληνική Αστυνομία και ιδιαίτερα τον Διοικητή Ρεθύμνου ταξίαρχο Κώστα Λαγουδάκη.
5. Τον κ. Σταύρο Κοτσίφη, κάτοικο της περιοχής, για την πολύτιμη βοήθειά του σε όλη την διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών στον εντοπισμό του ζώου μέσα από την προσεκτική του παρατήρηση και τον καθημερινό έλεγχο των παγίδων.
6. Τον κ. Ιωάννη Αγριμάκη, υπεύθυνο ακαδημίας ναυαγοσωστών Ρεθύμνου και τους κ. Γιώργο Μοκούτζια και κ. Ανδρέα Ρόκκα, Ναυαγοσώστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση με τη ναυαγοσωστική λέμβο.
7. Την οικογένεια κ. Αλέκου Μιχαηλίδη για την δωρεάν διάθεση της οικίας τους στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου όπου διέμεναν ο κ. Ολιβιέ Μπεχρά και οι συνεργάτες του.
8. Τον κ. Μιχάλη Ιερωνυμάκη (Καλοί Λιμένες Ηρακλείου) και κ. Νίκο Ρωμανάκη (Μοίρες Ηρακλείου) για τη δωρεάν διάθεση της ειδικής βάρκας και της μηχανής της.
9. Τους κ. Νίκο Αλεβιζάκη (Ζαρός Ηρακλείου) και την εταιρεία Μοσχονάς Marine Center Ναυτιλιακά είδη (Μοίρες Ηρακλείου) για τη βοήθεια τους στην εύρεση και τη μεταφορά του σκάφους.
10. Τον κ. Σήφη Κουράτορα (Θαλάσσια Σπορ/Λίμνη Κουρνά) για την δωρεάν διάθεση του κατάλληλου κανό.
11. Τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής για την κατανόηση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης όπως και όλους όσους προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.