Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

«Πλημμύρα» μετεγγραφών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ



Ένας στους τρεις θα αλλάξει σχολή και πόλη

Θα… βουλιάξουν από φοιτητές τα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς σε λίγες ημέρες σχεδόν 40.000 πρωτοετείς αναμένεται να υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να μετεγγραφούν σε ομοειδή τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Από αυτούς, εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να μετεγγραφούν περίπου οι 20.000, δηλαδή σχεδόν το 30% των πρωτοετών θα μετακινηθεί σε άλλο ίδρυμα και διαφορετική πόλη.

Είναι ενδεικτικό ότι 15 τμήματα κεντρικών ΑΕΙ θα δεχθούν πρόσθετο αριθμό φοιτητών λόγω μετεγγραφών από συνολικά 80 τμήματα που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρει την Τετάρτη το «Έθνος». Πρόκειται για παιδαγωγικά τμήματα, Φιλολογίας, Πληροφορικής, Ιατρικής, Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, Οικονομικών Επιστημών, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών κ.α.

Την ίδια στιγμή, οι μετεγγραφές δημιουργούν φοιτητές δύο ταχυτήτων, καθώς θα καθίσουν στα ίδια αμφιθέατρα σπουδαστές που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές έως και σχεδόν 6.000 λιγότερα μόρια. Ως εκ τούτου, οι καθηγητές εκτός από τον μεγάλο όγκο πρόσθετων σπουδαστών που θα κληθούν να εκπαιδεύσουν, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και φοιτητές με διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο.

Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδόν οι μισοί φοιτητές που εισάγονται στα ανώτατα ιδρύματα μέσω των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, ομογενείς, αθλητές κ.λπ.), άρα μέσω μετεγγραφών, δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.