Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Η Ελλάδα τον "διώχνει", αυτός όμως θα επιστρέψει καλύτερος!
Πώς ένας νέος φέρελπις επιστήμονας με πρωτοβουλία των καθηγητών του φεύγει στο εξωτερικό για να... σωθεί;



«Ο γιος σας φεύγει για την Αγγλία, η σπουδαιότητα της έρευνάς του δεν επιτρέπει την παραμονή του στη χώρα, η χρηματοδότηση διεκόπη».
Έτσι έμαθαν από τους καθηγητές του οι γονείς του Σωτήρη Φόρτη ότι ο γιος τους μεταναστεύει.
Αριστούχος Βιολόγος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο νεαρός Σωτήρης, κατά τη διάρκεια της μεταπτυχιακής του έρευνας έδωσε στην επιστήμη του πολύτιμες πληροφορίες και ένα σπουδαίο βήμα προς την αποκωδικοποίηση -και μελλοντικά,γιατί όχι, την αντιμετώπιση-μιας μορφής καρκίνου, του μελανώματος.
«Το βασικό μου πτυχίο είναι στη Βιολογία. H μεταπτυχιακή μου εργασία είχε ως βασικό αντικείμενο έρευνας, έναν ιδιαίτερα αντιγονικό και ανοσογονικό τύπο καρκίνου, το μελάνωμα. Με άλλα λόγια το ανοσοποιητικό σύστημα έχει την ικανότητα να τον αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον του. Κατά την διάρκεια της εργασίας αυτής μελετήθηκαν γονίδια και πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον  καρκίνο καθώς και μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της καρκινογένεσης», λέει στο NP ο νεαρός Σωτήρης.
Μπορεί το επίσημο κράτος να μην έδωσε και πολύ σημασία, όμως, ευτυχώς για αυτόν, οι επιβλέποντες καθηγητές του είδαν στο νεαρό επιστήμονα το ταλέντο, τη γνώση, την ερευνητική δεινότητα και αποφάσισαν «να τον σώσουν».
«Τμήμα της εργασίας έλαβε χώρα στον Τομέα  Φυσιολογίας Ζώων και Ανθρώπου του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου (ΚΕ.Α.Α.Κ.) του Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» υπό την επίβλεψη του Δρ. Μπαξεβάνη Κωνσταντίνου. 
Έπειτα από πολλές συζητήσεις με τον καθηγητή και επιστημονικό υπεύθυνο της 
έρευνάς μου έγιναν κάποιες προτάσεις για συνέχιση των σπουδών μου στο εξωτερικό, στα πλαίσια συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα. 
Το ΚΕ.Α.Α.Κ. ως ένα κέντρο που κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα ανοσολογίας και ανοσοθεραπείας του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνάπτει συνεργασίες με πανεπιστημιακά εργαστήρια και κλινικές στον ευρωπαϊκό χώρο που στηρίζονται κυρίως στην διεκπεραίωση ερευνητικών και κλινικών προγραμμάτων συνεργασίας. 
Ορισμένα από αυτά τα κέντρα έχουν αναπτύξει τεχνολογίες που προς το παρόν δεν εφαρμόζονται στο ΚΕ.Α.Α.Κ. Έτσι λοιπόν, η παρουσία μου σε τέτοια κέντρα και η εκμάθηση νέων τεχνολογιών θα οδηγήσει στην μεταφορά της τεχνογνωσίας στο ΚΕ.Α.Α.Κ και κατ’ επέκταση στον εθνικό χώρο», λέει ο Σωτήρης Φόρτης. 
Είναι ένας από τους πολλούς, Στις περιπτώσεις τους αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αφιλόξενη για τα φρέσκα μυαλά. Είναι ένας από τους τυχερούς, καθώς οι καθηγητές διέβλεψαν στην περίπτωσή του την επιστημονική «στόφα» που δεν πρέπει να χαθεί:
«Είναι αλήθεια πως η έρευνα στην Ελλάδα πάντα χρηματοδοτούνταν ελάχιστα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, εν μέσω κρίσης, το κομμάτι της έρευνας αποτελεί μάλλον πολυτέλεια για τους εγχώριους ερευνητές. Εγώ είχα την τύχη να δουλέψω στο Κέντρο Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου (www.ciic.gr), έναν χώρο άρτια εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που ανταγωνίζονται ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού, χωρίς να μου λείψει τίποτα από αναλώσιμα, αλλά γνωρίζω πολύ καλά πως τα πράγματα σε άλλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας είναι ιδιαίτερα περιορισμένα και δύσκολα. Το ΚΕ.Α.Α.Κ. έχει ως κύριο άξονα εργασιών την κλινική μεταφραστική έρευνα στην οποία βασίζεται η ανάπτυξη φαρμάκων κατά του καρκίνου. 
Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί με μεγάλη επιτυχία τρεις κλινικές μελέτες εκ των οποίων οι δύο ήταν φάσης Ι (καρκίνο προστάτη και καρκίνο πνεύμονα) ενώ η τρίτη είναι φάσης ΙΙ για τον καρκίνο του μαστού. Επίσης, για την πραγματοποίηση μέρους  των μεταπτυχιακών σπουδών μου είχα την τύχη να λαμβάνω μια υποτροφία από το «Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού». 
Νομίζω πως τελικά θα μπορέσω να συνεχίσω στο ΚΕ.Α.Α.Κ. το ερευνητικό μου έργο», λέει ο Σωτήρης Φόρτης και εξομολογείται ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει να φύγει από τη χώρα:
«Η αλήθεια είναι ότι θεωρώ το εξωτερικό μια «εύκολη λύση» στην παρούσα φάση, προφανώς δεν υποτιμώ ούτε υποβαθμίζω την δουλειά των συναδέλφων στο εξωτερικό αλλά θεωρώ ότι πιο σημαντικό είναι κανείς να παλεύει και να μάχεται από τη χώρα του με ότι έχει στη διάθεση του. 
Πιστεύω ότι αν κάποιος θέλει να κάνει πραγματικά έρευνα θα μπορέσει να τα καταφέρει στην Ελλάδα, και ίσως τότε να έχει και μεγαλύτερη αξία και ηθική ικανοποίηση. Θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα, να συνεχίσω τις σπουδές μου εδώ και να μπορέσω να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου εδώ. Φυσικά θα ήθελα να διευρύνω τις γνώσεις μου και με επισκέψεις σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού όμως θα ήθελα η βάση μου να είναι η Ελλάδα. Πολλές φορές οι «κλειστές πόρτες» οδηγούν τους νέους στο εξωτερικό, όμως νομίζω πως η Ελλάδα έχει ανάγκη τα νέα μυαλά. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ορθοποδήσει μετά από όλη αυτή την οικονομική κρίση και να γίνει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Θα ήθελα να τελειοποιήσω τις σπουδές μου και να επιστρέψω στην Ελλάδα ώστε να μπορέσω να εφαρμόσω όλη την τεχνογνωσία που θα έχω αποκτήσει. Νομίζω πως το οφείλω στη χώρα μου».

Πηγή: Ντίνα Καραμάνου για το NEWPOSTER

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο στο παλικάρι!Και κοφτερό μυαλό και πατριώτης και αγωνιστής!Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.