Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Αυτό είναι το ελληνικό «Τρίγωνο των Βερμούδων»


Σημαντικές ζημιές προκάλεσε ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή Καλαμάκι Ζακύνθου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε ελαιόδεντρα, ξήλωσε σκεπές από στάβλους και προκάλεσε ζημιές σε μπαλκόνια χωρίς όμως να τραυματιστεί κάποιος άνθρωπος.

Xαρακτηριστικό είναι, ότι οι σκεπές από τους στάβλους βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά, γεγονός που καταδεικνύει τη δύναμη του ανεμοστρόβιλου, που έπληξε την περιοχή.

Το φαινόμενο των ανεμοστρόβιλων στο Καλαμάκι αλλά και στη γειτονική περιοχή του Αργασίου, είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια, πράγμα που ανησυχεί τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

«Το Τρίγωνο των Βερμούδων»

Σύμφωνα με επιστήμονες, η ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου πλήττεται πιο συχνά από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας από ανεμοστρόβιλους, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κάνουν λόγο για ελληνικό «Τρίγωνο των Βερμούδων».

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει εδώ και αρκετά χρόνια καταδεικνύουν πως σε αυτή τη ζώνη υπάρχει ένας εκρηκτικός συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων τα οποία, σε συνάρτηση με το γεωλογικό ανάγλυφο της περιοχής και τη γειτνίαση της ξηράς με τη θάλασσα, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες εμφάνισης ισχυρών ανεμοστρόβιλων.

«Είναι μια περιοχή όπου βρέχει συχνά και η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», λέει ο Μιχάλης Σιούτας, που είναι Δρ. Μετεωρολόγος στο Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη

«Η διέλευση βαρομετρικών χαμηλών, η διαφορά στην πίεση, η σχέση της θάλασσας με την ξηρά αλλά και το γεγονός ότι η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας γίνεται από τα δυτικά δημιουργούν εκ πρώτης όψεως ένα εκρηκτικό μείγμα που ευνοεί την εμφάνιση των ακραίων αυτών φαινομένων».

Μάλιστα, από την έρευνα των ειδικών έχει αποδειχτεί ότι οι ανεμοστρόβιλοι που δημιουργούνται αρχικά πάνω από τη θάλασσα (λέγονται σίφωνες στην περίπτωση αυτή) και στη συνέχεια εισβάλλουν στην ξηρά είναι και οι πιο επικίνδυνοι.

Δημιουργούνται σε λίγα λεπτά

Χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να δημιουργηθεί ένας ανεμοστρόβιλος. Το ύψος τους μπορεί να φθάσει το ένα χιλιόμετρο και η διάρκεια ζωής τους τα 10 - 15 λεπτά. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις ανεμοστροβίλων που κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους επί 30 λεπτά.

Η απόσταση που διανύουν είναι συνήθως 5 με 7 χιλιόμετρα και οι πιο ισχυροί μπορούν να διανύσουν ακόμη και 10 χιλιόμετρα. Τις πιο πολλές φορές η έκταση στην οποία προκαλούν τις μεγαλύτερες καταστροφές δεν υπερβαίνει σε μήκος τα 100 με 150 μέτρα.

Από έρευνες ελλήνων ειδικών έχει προκύψει μέχρι στιγμής ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα δημιουργούνται 8 έως 10 ισχυροί ανεμοστρόβιλοι στην ξηρά και 10 με 12 ισχυροί σίφωνες στη θάλασσα.

Τραυματίες από ανεμοστρόβιλους

Τον Ιούνιο του 2003 ένας ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος που εκδηλώθηκε στην Αμαλιάδα, τραυμάτισε 4 κατοίκους, ξερίζωσε δεκάδες δέντρα και κατέστρεψε στέγες σπιτιών. Τα φαινόμενα αυτά είναι επίσης συχνά στη Δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ιονίου, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Ισχυροί ανεμοστρόβιλοι έχουν παρατηρηθεί στην Εύβοια και οικογένειες σιφώνων στα βόρεια της Κρήτης και τις Σποράδες. Οι ανεμοστρόβιλοι και οι σίφωνες δημιουργούνται όλες τις εποχές του χρόνου, συχνότερα όταν υπάρχει ισχυρή καταιγίδα ή χαλαζόπτωση.

Στη Δυτική και τη Νότια Ελλάδα εμφανίζονται κυρίως από τον Σεπτέμβριο μέχρι την άνοιξη, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, από το τέλος της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

koolnews.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.