Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Μία Σουηδή συγγραφέας καταρρίπτει τα στερεότυπα γύρω από τους Έλληνες και την ελληνική κρίση



Είναι οι Έλληνες τεμπέληδες; Περνούν όλη την ημέρα τους πίνοντας καφέ; Είναι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα γιγαντωμένος;

Τα κυριότερα στερεότυπα που προβάλλουν τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης στο εξωτερικό για την Ελλάδα και την ελληνική κρίση, αποφάσισε να αποδομήσει η Σουηδή συγγραφέας και δημοσιογράφος, Κάισα Έκις Έκμαν, η οποία στις αλλεπάλληλες επισκέψεις της στη χώρα διαπίστωσε πόσο λάθος είναι η εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι για τους Έλληνες. Τις εντυπώσεις της η Έκμαν αποτύπωσε στο βιβλίο της «Κλεμμένη Άνοιξη», ενώ το «ταξίδι» της στην ελληνική κρίση θα αφηγηθεί στο φετινό TEDxAthens, αυτό το Σάββατο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

«Το 2011 μια Ελληνίδα φίλη, μού τηλεφώνησε και με ρώτησε εάν ήξερα τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Δεν ήξερα. Και τότε μου είπε ότι η Βουλή ήταν έτοιμη να ψηφίσει μέτρα λιτότητας που θα αφαιρούσαν το μέλλον των νέων στη χώρα» λέει η 34χρονη συγγραφέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για την απόφασή της να γράψει την «Κλεμμένη Άνοιξη» (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος», σε μετάφραση Κατερίνας Φέτση).

Δημοσιογράφος στην πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα της Σουηδίας «Dagens Nyheter» και στη φιλοαριστερή εφημερίδα «ETC», η Έκμαν ήθελε αρχικά να γράψει ένα άρθρο για όσα συμβαίνουν. Το άρθρο έγινε βιβλίο, ένα βιβλίο για την ενημέρωση του σουηδικού κοινού για το θέμα της κρίσης.

«Γράφτηκε για να προσφέρει μια εναλλακτική αφήγηση για την ευρωκρίση έναντι αυτής που κυριαρχούσε μέχρι τότε στα ΜΜΕ. Προσπαθεί να αναζητήσει σε βάθος τα αίτια της κρίσης και να δώσει μια εικόνα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων που ζουν σε μια κοινωνία που καταρρέει» σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου της.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.