Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα με στόχο να κλείσει η διαπραγμάτευση


Μετά το Παρίσι, η κυβέρνηση εγκλωβισμένη πλέον στην πραγματικότητα σαλπίζει
υποχώρηση σε βασικές επιδιώξεις του σχεδίου της για την επόμενη ημέρα, προκειμένου τουλάχιστον να υπάρξει συμφωνία χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω παραχωρήσεις πριν την προεδρική εκλογή:
Το σενάριο παράτασης του προγράμματος με τον ένα ή άλλο τρόπο είναι πλέον κυρίαρχο και η παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χρηματοδότηση μέχρι το 2016 ομολογείται ξεκάθαρα, ενώ το Βερολίνο παραπέμπει στην τρόικα και δεν δείχνει διάθεση για πολιτικές “χάρες”.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκινά γύρο επαφών σε πολιτικό επίπεδο, σε μία προσπάθεια να μην οδηγηθεί τουλάχιστον η διαπραγμάτευση σε νέο ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο και με δεδομένο ότι έχει ήδη κάνει πίσω στις περισσότερες κόκκινες γραμμές. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει πλέον διαπιστώσει ότι εκείνη φοβάται την κάλπη, ενώ οι εταίροι και δανειστές όχι. Επομένως η Αθήνα είναι που έχει λόγο να επισπεύδει για την επίτευξη συμφωνίας, όχι η τρόικα, από την οποία περνά η επόμενη ημέρα.
Επισήμως η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς της τρόικας περί δημοσιονομικού κενού 2,5 δισ ευρώ. Στην πραγματικότητα αναζητείται ήδη ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν χωρίς επιπτώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και φόρμουλα ώστε ο προϋπολογισμός, που έχει κατατεθεί με βάση τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευρά για το δημοσιονομικό κενό, να ψηφιστεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα χωρίς αλλαγές και συνεπώς χωρίς προβλήματα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα στο 2015 και ανάλογα με την πορεία των εσόδων να επανεξετασθεί η κατάσταση. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι “το δημοσιονομικό κενό είναι μία θεωρητική συζήτηση περί της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού” και πως “έχει αποδειχθεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί και κατακτήσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο.”
Ταυτόχρονα το Μαξίμου προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη μετάβαση από το “σκίζω κάθε ημέρα τα μνημόνια” στην τεχνική παράταση και από το “διαζύγιο” με το ΔΝΤ στη συνέχιση του υποχρεωτικού αυτού “γάμου”.
Κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν να “στρογγυλέψουν” τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον κ.Σαμαρά, παρουσία των Γκίκα Χαρδούβελη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιάννη Βρούτση, Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου όσον αφορά στο ρόλο του ΔΝΤ. Υποστήριζαν ότι δεν έχει αλλάξει η γραμμή της κυβέρνησης και εξηγούσαν ότι ενδεχομένως τα χρήματα που μένει να εκταμιευθούν από το ΔΝΤ μέχρι το 2016 να προστεθούν σε αυτά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να υπάρχει ένα μεγαλύτερο “μαξιλάρι” σε περίπτωση επίθεσης των αγορών.
Ο κ.Βενιζέλος πάντως έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της παρουσίας του ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα: “Το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα. Εμείς αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιούμε αν το θέλουμε, αν το έχουμε ανάγκη.” Και αυτό σημαίνει αποδοχή μίας πιο σκληρής  από ότι αρχικά επιθυμούσε η Αθήνα επιτήρησης.






Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.