Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Όλα για όλα τα δίνει η κυβέρνηση στη μάχη για τους 180




Το σενάριο ουσιαστικής παράτασης του μνημονίου για έξι ολόκληρους μήνες προκαλεί όργιο φημών για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Το Μαξίμου πάντως μάζεψε πανικόβλητο χθες τις ερμηνείες των δηλώσεων Βενιζέλου για προσφυγή στις κάλπες άμεσα και προφανώς σε ρήξη με την τρόικα. Η προεδρική εκλογή όμως εφόσον το Eurogroup της Δευτέρας αποδειχθεί αδιέξοδο φέρνει πιο κοντά την προεδρική εκλογή, δηλαδή το σενάριο να επισπεύσει η κυβέρνηση τη διαδικασία κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης και την παράταση του μνημονίου.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα όπλα στη μάχη αναζήτησης των 180. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προέβαλλε πάλι χθες την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη κάλεσε τους αντιμνημονιακούς βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μη συνεχιστεί το μνημόνιο. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι η χθεσινή κίνηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και της ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών να ζητήσουν εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ακόμη και με συμφωνία για εκλογές το φθινόπωρο του 2015.
Αντίστοιχη πρόταση άφησε να εννοηθεί χθες κατά την επίσκεψη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έχει καταθέσει σε πρόσφατη συνέντευξη της στην Καθημερινή η Ντόρα Μπακογιάννη και έχει υποστηρίξει δημοσίως ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Δεν αποκλείεται δε, αυτή να αποτελέσει και μία ύστατη κίνηση του κ.Σαμαρά, όχι για να την αποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας (κάτι που προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να δεχθεί), αλλά για να ενταθεί η πίεση στο ΣΥΡΙΖΑ και η πόλωση λίγο πριν από τις πιθανές κάλπες.
Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ προβάλλει τις αντιδράσεις από το εξωτερικό στις διεθνείς επαφές του ΣΥΡΙΖΑ για να αποδομήσει την εικόνα κυβερνησιμότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να περάσει το μήνυμα ότι “εάν με τη δικομματική τα πράγματα είναι δύσκολα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν επικίνδυνα”.
Η κ.Βούλτεψη χθες σχολιάζοντας την απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από τη Φρανκφούρτη στις δηλώσεις του κ.Τσίπρα από τη Γενεύη έκανε λόγο για “λεονταρισμούς Γενεύης και χαστούκι Φρανκφούρτης”. Ανέφερε ειδικότερα ότι ο κ.Ντράγκι έστειλε το μήνυμα πως αποκλείεται να χρηματοδοτηθούν κράτη από την ΕΚΤ διότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αλλαγή συνθηκών . Υποστήριξε ότι ο κ.Τσίπρας με τις απειλές του προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταίρους από τη Γενεύη “απέδειξε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να μην φύγουμε ποτέ από το μνημόνιο”, ότι επιβεβαιώθηκε ότι η λύση που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ περί ανάληψης χρεών από την ΕΚΤ “είναι άθλια ψέματα, με μοναδικό σκοπό την παραπλάνηση του ελληνικού λαού” και κατέληξε: “Τελικά αυτά που ο κ. Τσίπρας λέει βοηθάνε τη χώρα στις συζητήσεις με την τρόικα και την έξοδο από το μνημόνιο;”





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.