Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Στο ψυγείο όλη η Ελλάδα! Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία



Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας και ο χιονιάς πλήττει από νωρίς όλη τη χώρα. Οδικά δίκτυα έχουν κλείσει, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ρίψη αλατιού και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων




Χιονοπτώσεις σημειώνονται όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα και τα ορεινά, αλλά και την Αττική, κυρίως στα βόρεια προάστια. Μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω της έντονης χιονόπτωσης διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας-Αττικής, στις περιοχές της Ψάθας, του Πόρτο-Γερμενό, της Οινόης, των Βιλίων του Αλεποχωρίου και της επαρχιακής οδού Ελευσίνας-Δερβενοχωρίων. Παράλληλα, αλυσίδες πρέπει να τοποθετήσουν στα οχήματά τους οι οδηγοί που κινούνται στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο 30χλμ στην περιοχή της Μαλακάσας.


Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς που θέλουν να κινηθούν από το 22ο χλμ. της λεωφόρου Πάρνηθος μέχρι το καζίνο. Επιπλέον, στην παλαιά οδό από την Πεντέλη προς τη Νέα Μάκρη και συγκεκριμένα από το ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης έως τη διασταύρωση του Αγ. Πέτρου, η κυκλοφορία έχει διακοπεί.
Το κρύο "κατέβηκε" μέχρι το κέντρο της Αθήνας με τις γύρω περιοχές να έχουν ντυθεί στα λευκά. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται την τελευταία ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο Μαλακάσας, Μαρκόπουλου- Ωρωπού, Καλάμου- Ωρωπού, Καπανδριτίου- Αφιδνών και Ιπποκράτειου Πολιτείας, λόγω της χιονόπτωσης.
Στον παράδρομο της Εθνικής Οδού στο ύψος της Μαλακάσας, όπου πραγματοποιούνταν εκτροπή προς την Εθνική Οδό, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πριν από λίγα λεπτά, καθώς έχει μειωθεί η χιονόπτωση. Στα λευκά έχει ντυθεί και ο Διόνυσος με το χιόνι να έχει σκεπάσει από το πρωί όλο την περιοχή.

Ρίχνουν αλάτι στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι αποχιονισμοί, σε περιοχές των νομών Πέλλας, Ημαθίας, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται και τα συνεργεία ρίχνουν αλάτι στο δρόμο, ούτως ώστε να αποτραπεί ο σχηματισμός παγετού. Νωρίτερα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, στο νομό Κιλκίς, στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου - Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας – Χ/Κ «Βόρρας», από 11ο - 25ο χλμ., στην επαρχιακή οδό Καστανερής - Μεγάλων Λειβαδιών (νομός Κιλκίς), στην επαρχιακή οδό Βέροιας - χιονοδρομικού κέντρου Σελίου (από 19ο – 26ο χλμ.), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 89ο – 98,3ο χλμ., στην δημοτική οδό Νάουσας - χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια από 10ο – 17ο χλμ. και στην επαρχιακή οδό Νάουσας - Σελίου, από το 15ο μέχρι το 20ο χλμ.
Άλλωστε χιόνι έπεφτε και στη συμπρωτεύουσα, με τη θερμοκρασία να είναι ιδιαίτερα χαμηλή και το κρύο να είναι τσουχτερό ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αραιή χιονόπτωση και τσουχτερό κρύο σε Καστοριά και Κοζάνη

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η χιονόπτωση στην Καστοριά, τη Φλώρινα, την Κοζάνη και τα Γρεβενά συνεχίζεται, αν και είναι αραιή. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τις αστυνομικές αρχές, στη Δυτική Μακεδονία, ισχύουν διακοπές κυκλοφορίας λόγω χιονοπτώσεων, παγετών, βροχόπτωσης, συσσώρευσης υδάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου)- από 18ο -28ο χλμ.- και στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 25ο – 50ο χλμ. Στο νομό Πέλλας, στην επαρχιακή οδό Κερασιάς - χιονοδρομικό κέντρο "Βόρρας".
Σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αλυσίδες, ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά, εκτός της εθνικής οδού Φλώρινας - Κοζάνης, από το 28ο χλμ (μέχρι όρια Π.Ε. Κοζάνης και Πέλλας), της πεδινής περιοχής Αμυνταίου, της εθνικής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Αμυνταίου), από 25ο – 10ο χλμ., της εθνικής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Κορομηλιάς) 10ο – 25ο χλμ., της Ε.Ο. Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο – 28ο χλμ., της εθνικής οδού Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 25ο - 50ο χλμ., της Ε.Ο Γρεβενών – Τρικάλων, από 15ο εώς 30 χλμ., της επαρχιακής οδού Ελασσόνας- Δεσχάτης-Καλαμπάς, από 32ο εως 50ο χλμ. και της επαρχιακής οδού Δεσχάτης - Καρπερού.

Στα λευκά Τρίκαλα και Λάρισα

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 109 μηχανήματα έχουν, ήδη, βγει για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι, σε περιοχές που πλήττονται από τη χιονόπτωση και τον παγετό. Στα λευκά "ντύθηκαν", για λίγο, οι πόλεις της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, αλλά και πόλεις και περιοχές της Περιφέρειας (Σκόπελος, Σκιάθος, ορεινός όγκος Πηλίου, Τρίκαλα, Ελάτη,Περτούλι,Ελασσόνα (προς Κατερίνη και Κοζάνη), Σαραντάπορο, Νεράιδα, Ρεντίνα κ.ά).
Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή της Λαμίας, όπου οι οδηγοί των αυτοκινήτων είναι απαραίτητο να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες προκειμένου να κινηθούν με ασφάλεια.

Με προβλήματα το ορεινό δίκτυο Αχαΐας εξαιτίας του χιονιού

Κλειστός εξακολουθεί να παραμένει ο δρόμος από την κοινότητα Περιστέρα της Αιγιάλειας, προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Πούντας - Καλαβρύτων, από 8ο έως 19ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Αιγίου - Πτέρης, από το 17ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Πριολιθίου, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.
Από την πλευρά του, ο δήμος Καλαβρύτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσπαθεί με μηχανήματα και το προσωπικό να κρατήσει τους δρόμους ανοικτούς.

Ανησυχητικό το ύψος της στάθμης του Έβρου

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης δεν έχουν αναφερθεί χιονοπτώσεις, όμως η υπηρεσία πολιτικής προστασίας παραμένει σε επιφυλακή. Παρ' όλα αυτά λόγω έντονων βροχοπτώσεων και εισροής υδάτων από τη Βουλγαρία στην κοίτη του ποταμού Έβρου, η στάθμη του νερού βρίσκεται στα 6,20 μέτρα με όριο επιφυλακής τα 6 μέτρα (στους Κήπους). Στη Ροδόπη, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων των ποταμών, στις ισόπεδες διαβάσεις Σκαλώματος – Δοκού – Κάλχα – Ποντικόρεμα – Λισσός – Ιάσιο – Έβρενο – Στρύμη – Αετοκορυφή – Διώνη και Κομψάτου, περιοχή Μωσαϊκού. Στην περιοχή της Ορεστιάδας εξάλλου, καταστράφηκε ολοσχερώς, στο ύψος της Τ.Κ Ορμενίου και σε μήκος (10) μέτρων, η σιδηροδρομική γραμμή Ορμενίου - Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.