Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

New York Times: Τρία πράγματα θα συμβούν στην Ελλάδα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας




«Η Ελλάδα απέχει αρκετά βήματα ακόμη από το χάος». Από την πρώτη πρόταση του άρθρου του, ο γνωστός αναλυτής του Reuters Ούγκο Ντίξον, γράφοντας αυτή τη φορά για λογαριασμό των New York Times, δείχνει να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.


Μπορεί να παραδέχεται πως η Ελλάδα έχει μπει σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει στο ακραίο σενάριο του Grexit, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, σημειώνει, υπάρχουν και άλλα βήματα.

«Οι συντηρητικοί ίσως βάλουν στη θέση του αντιδημοφιλούς Σαμαρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι νεότερος και πιο κεντρώος»

Το πρώτο βήμα, αναφέρει ο Ντίξον, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα ο Σαμαράς να πείσει τους απαιτούμενους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Επίσης, υπάρχει η μικρή πιθανότητα να αντικατασταθεί από έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, έτσι ώστε να βρεθεί η πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου. Πάντως, αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να "καταπιεί" τις συνθήκες που θα προκύψουν από τις συζητήσεις με την Τρόικα και έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Σε ανταπόδοση, η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος και θα μπει σε πιστωτική γραμμή. Επιπλέον ενδέχεται να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους και έτσι θα μπορέσει πιο εύκολα να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί από μόνη της».

Η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ

Τι θα γίνει, όμως, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος; Οι εκλογές είναι επί θύραις και ο Ούγκο Ντίξον απλώνει τη βεντάλια των πιθανοτήτων. «Αν κερδίσει τις εκλογές ο Σαμαράς, τότε θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Θα προσπαθήσει να τρομάξει τους ψηφοφόρους με σκοπό να τον υποστηρίξουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα σκιαγραφήσει τη ζοφερή εικόνα της χώρας με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι απίθανο να κερδίσει τις εκλογές, καθώς ο Τσίπρας έχει το προβάδισμα».

Επομένως αναφύεται το ερώτημα: τι θα συμβεί αν αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Ντίξον γράφει: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει το πρόγραμμά του, τότε οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζοφερές. Οι ιδέες για διαγραφή του χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Τρόικα και έτσι η διαδρομή προς την πτώχευση θα γίνει πιο σύντομη. Η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχθεί διαγραφή του χρέους, ούτε την απώλεια της δέσμευσης για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρωζώνη, καθώς η χρεοκοπία της χώρας θα οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων».

Οι συνεργασίες

Ακόμη και αυτό το σενάριο, όμως, τίθεται εν αμφιβόλω πως θα επιβεβαιωθεί. Κατά τον Ντίξον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λυγίσει μόλις διαπιστώσει πως η Τρόικα δεν υποκύπτει. Επιπλέον, αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι προηγείται δημοσκοπικά και ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές, δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνος του. Άρα θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες για να σχηματίσει κυβέρνηση και αυτές θα είναι με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αμφότερα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, άρα δεν θα συναινούσαν σε πολιτικές που θα φόρτιζαν τα πράγματα πάνω από τον γκρεμό.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Ντίξον: «Ενδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι συμβιβασμοί στους οποίους θα αναγκαστεί να οδηγηθεί θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην αριστερή πλευρά του. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πάει σε δεύτερες εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί σε αυτές και ίσως τότε οι συντηρητικοί κάνουν το comeback – ειδικά αν στη θέση του αντιδημοφιλούς Σαμαρά βάλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι νεότερος και πιο κεντρώος».

Ο Μητσοτάκης

Ο Ντίξον συνεχίζει τη συλλογιστική του ως εξής: «Η αντικατάσταση του Σαμαρά θα είναι η καλύτερη λύση. Αν και ο Σαμαράς είναι προτιμότερος από τον Τσίπρα, εντούτοις αποδείχθηκε ένας ασταθής πολιτικός. Υποσχέθηκε πως η Ελλάδα θα βγει νωρίτερα από το Μνημόνιο, μια κίνηση που τρόμαξε τις αγορές και έκανε απίθανη την ''καθαρή'' έξοδο της χώρας. Ήταν ένα κακό timing, καθώς η Ελλάδα μόλις είχε στρίψει από την τρομερή ύφεση. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη θεά Τύχη. Κάποιες φορές έφερνε καλή τύχη και κάποιες άλλες κακή. Η Τύχη καταδιώκει πάλι τη χώρα. Το πολιτικό ρίσκο είναι εκτοξευτεί. Τα σενάρια και υπο-σενάρια έχουν πολλαπλασιαστεί. Ένα από αυτά λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λαϊκιστικές πολιτικές του θα αναλάβουν την κυβέρνηση, κάτι που θα είναι καταστροφικό. Αλλά αυτό δεν θα είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ήδη, άλλα σενάρια, αρχίζουν να σχηματοποιούνται», καταλήγει ο Ντίξον.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.