Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η δύναμη της θέλησης: 12χρονος με ένα πόδι κάνει παρκούρ και δίνει μαθήματα ζωής


Κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει τη δύναμη της θέλησης. Ο 12χρονος Ruben Roldan από την Ισπανική Μάλαγα έχασε το πόδι του πριν από τρία χρόνια, όταν τον παρέσυρε ένα όχημα.

Παρόλα αυτά, δεν έχασε το πάθος του για το αγαπημένο του άθλημα. Το παρκούρ.
Δηλώνει μάλιστα πως νοιώθει απόλυτα φυσιολογικά με το πρόσθετο μέλος του και πως το ατύχημα του δεν έχει επηρεάσει τις σχέσεις του με τους φίλους του.
Οι οποίοι τον θαυμάζουν για τη θέληση και τις ικανότητες του.
Σημειώνεται ότι το παρκούρ καθιερώθηκε από το David Belle (Νταβίντ Μπελ) τη δεκαετία του '80, και ως γενέτειρά του θεωρείται η Lisses, ένα προάστιο του Παρισίου της Γαλλίας.
Εμπνευστής του παρκούρ, ωστόσο, είναι ο Βιετναμέζικης καταγωγής Raymond Belle, στρατιώτης, πυροσβέστης, μαθητής της Méthode Naturelle, και πατέρας και μέντορας του David Belle.
Ο όρος παρκούρ προκύπτει από το Parcours du Combattant, ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ'εμποδίων. Ο Hubert Koundé, φίλος του David Belle, είχε την ιδέα να δανειστούν τη λέξη parcours (διαδρομή), να αντικαταστήσουν το γράμμα "c" με "k" για να υποδηλώνει μαχητικότητα, και να αφαιρέσουν το άηχο "s", γιατί ήταν αντίθετο με τη φιλοσοφία του παρκούρ περί ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας.
Το παρκούρ χαρακτηρίζεται από το ρητό "être et durer" που αποδίδεται ως "είναι και διαρκείν".
Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση ενός traceur δεν πρέπει να είναι αποτελεσματική μόνο ως προς τον άμεσο στόχο του, δηλαδή τη μεταφορά από ένα σημείο Α σε Β, αλλά και ως προς τη "διάρκεια ζωής" του traceur.
Η εξάσκηση πρέπει να τελείται έτσι, ώστε να μην υπάρχουν τραυματισμοί και καταπόνηση του σώματος, κυρίως των αρθρώσεων. Το παρκούρ χαρακτηρίζεται επίσης από την ανάπτυξη της ικανότητας του να βρίσκει κανείς εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα και τα εμπόδια της καθημερινής του ζωής.
Και κάπως έτσι αντιμετωπίζει το άθλημα και ο μικρός Ruben Roldan που μας παραδίδει απλόχερα, μαθήματα ζωής.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.