Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Η γεωγραφία της ψήφου. Τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του ΣΥΡΙΖΑ



Η γεωγραφία της ψήφου, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα δεδομένο που αφορά όλα τα κόμματα. Οι ιδιαιτερότητες και η παράδοση κάθε περιοχής σε συνδυασμό με τις ισχυρές ή αδύναμες κάθε φορά τοπικά υποψηφιότητες επηρεάζουν την εκλογική τους απόδοση.

Τι πιο χαρακτηριστικό από τα ποσοστά που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012:  Από το 14,93% στον Έβρο, όπου δεν εξέλεξε κανέναν βουλευτή, στο "high score" του 38,56% στην Ξάνθη και στο 31,43% στη Β΄ Αθήνας.
Στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως η ανατροπή του εκλογικού σκηνικού και η πρωτοφανής ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 ξεκίνησε από τα αστικά κέντρα, όπου οι πολίτες βίωσαν πιο έντονα τις συνέπειες της κρίσης, καθώς κατοικούν τα πιο «δυναμικά» (μορφωτικά, ηλικιακά κ.λπ.) κοινωνικά στρώματα.
Ωστόσο, ήδη από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η εικόνα αυτή εξομαλύνθηκε αρκετά και οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία βελτιώθηκαν αισθητά.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παραβλέπουν το γεγονός πως 5 μονοεδρικές περιφέρειες το 2012 (Γρεβενά, Ευρυτανία, Θεσπρωτία, Λευκάδα, Φωκίδα) δεν έγιναν ροζ, 7 νομοί (Χίος, Ημαθία, Καβάλα, Κόρινθος, Λακωνία, Πέλλα, Πιερία), δεν είχαν εκπρόσωπο του κόμματος στην Βουλή, ενώ σε 3 περιπτώσεις (Χίος, Έβρος και Ροδόπη) ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε και στην 3η θέση.
Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εξηγούν πως ως προς τις επιμέρους περιοχές η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι  γεωγραφικά εστιασμένη. Ωστόσο τρεις είναι οι παράγοντες που έχουν αντιστρέψει το κλίμα σε σχέση με το 2012.
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ στα δυόμιση χρόνια που μεσολάβησαν, πέρασε το στάδιο της «βίαιης ωρίμανσής» του σε όλη του την κλίμακα. Ανέδειξε επομένως στελέχη και στις τοπικές κοινωνίες, που πλέον είναι γνωστά και έχουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.
2. Πραγματοποιήθηκε αμέσως πριν τη διάλυση της Βουλής μία σειρά περιφερειακών προγραμματικών  συσκέψεων, όπου εξειδικεύτηκε το πρόγραμμά για κάθε περιοχή.
3. Συγκροτήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό οι τοπικές οργανώσεις με νέα γραφεία και μέλη να προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα.
Ειδικά για την Αττική στο σύνολό της, στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν, πως τον πήχη ανεβάζει ψηλά η νίκη πριν λίγους μήνες της Ρένας Δούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά θα κληθεί σε λίγες ημέρες να ξεπεράσει τον εαυτό του, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από την Κουμουνδούρου, στις ευρωεκλογές έκοψε πρώτος το νήμα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου (Α’ - Β’ Αθήνας, Α’ - Β’ Πειραιά και Αττικής) από 2,5 έως και 17,5 μονάδες σε σχέση με τη ΝΔ.
Οι αναποφάσιστοι, η κεντροαριστερά και η αποχή
Ποιες είναι οι δεξαμενές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρέψει το βλέμμα του για να πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας;
Στην Κουμουνδούρου εστιάζουν πολύ στο κομμάτι των αναποφάσιστων με κορυφαίο στέλεχος να τονίζει στο NEWS 247 πως «είναι μια πολύ μεγάλη “δεξαμενή”, αφού αυτοί είναι κατά κύριο λόγο οι πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από την προηγούμενη κομματική τους τοποθέτηση λόγω της κρίσης και των μνημονίων και απλώς διστάζουν να ολοκληρώσουν το βήμα της ρήξης και να προσεγγίσουν το ΣΥΡΙΖΑ».
Στον ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια εξακολουθούν να βλέπουν τόσο προς στο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» όσο και απευθείας στη ΝΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δοθεί πρόσφατα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλάσιες από εκείνες που έχουν αντίστροφη φορά, ακόμα και σήμερα που η ΝΔ έχει πετύχει μία αρκετά καλή συσπείρωση της κομματικής της βάσης του 2012.
«Εχθρός» του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με του επιτελείς της Κουμουνδούρου, είναι η αποχή. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο θα πληθαίνουν οι φωνές των στελεχών του κόμματος που θα καλούν τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες, καθώς πιστεύουν πως πίσω από την αποχή κρύβεται μια σημαντική ψήφος διαμαρτυρίας που μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τα ποσοστά του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο
Ο υπεύθυνος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοσκοπήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης και υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, ξεκαθαρίζει στο NEWS 247 πως στις προθέσεις του κόμματος είναι η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και η ένταξη της απλής αναλογικής στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
Στόχος, σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «να πάψει ο εκλογικός νόμος να υπηρετεί τους εκάστοτε μικροκομματικούς σχεδιασμούς και να θωρακιστεί η ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης».
Όπως τονίζει ο κ. Πουλάκης, «σε αντίθεση με την αντίληψη που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα και ήθελε τους δύο πόλους του δικομματισμού να είναι με τη δημοκρατία όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και με τη σταθερότητα όταν διεκδικούσαν την εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει από θέση αρχής στην απλή αναλογική ως το δικαιότερο και δημοκρατικότερο σύστημα, είτε στο παρελθόν, όταν βρισκόταν στο 3-4%, είτε σήμερα που βρίσκεται στο κατώφλι της κυβέρνησης».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.