Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ- Το απόλυτο μπάχαλο με τον ΦΠΑ




Πριν περάσει ένα 24ωρο από τις επίσημες και ανεπίσημες διαβεβαιώσεις από το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η διατύπωση του e- mail Βαρουφάκη δεν συνεπάγεται αυξήσεις φόρων, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε "παράθυρο" αλλαγής σε κάποιον συντελεστή, χωρίς να διευκρινίζει το πώς, το γιατί και το πού.


Αυτή τη στιγμή, στα νησιά του Αιγαίου εφαρμόζονται ειδικοί, μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή 5%, 9% και 16%. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν αυτοί οι συντελεστές.

Τι γίνεται, όμως, με τους υπόλοιπους συντελεστές;

Στον υπερωμειωμένο συντελεστή 6,5% υπάγονται τα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, φάρμακα- εμβόλια, τα ξενοδοχεία και τα θέατρα. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να θιγούν ούτε τα βιβλία, ούτε ο Τύπος, χωρίς να διευκρινίσει τι θα γίνει με τα υπόλοιπα.
Στο συντελεστή 13%, υπάγονται τα τρόφιμα, η παροχή ρεύματος και νερού, η εστίαση και οι μεταφορές προσώπων.
Ούτε γι' αυτές τις κατηγορίες υπήρξε διευκρίνιση, δηλαδή αν υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά κάποιων προϊόντων ή υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή.

Στο συντελεστή 23% υπάγονται όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή φαρμακευτικά προϊόντα, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ρούχα- παπούτσια, τηλεφωνία, τσιγάρα- καπνός, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια.
Αφού... φούντωσε η φημολογία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησε να διευκρινίσει πού προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αλλά μάλλον επέτεινε τη σύγχυση, αναφέροντας τα εξής:

"Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Αν όμως χρειαστεί να αυξήσουμε σε κάποιο προϊόν, αυτό θα το δούμε. Δεν ξέρουμε εάν θα είναι από το συντελεστή 6,5% ή τον 13%".

Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει άραγε σκέψη να μεταταχθούν αγαθά και υπηρεσίες από τον υπερμειωμένο συντελεστή στο 13% ή από το 13% στο 23% ή μήπως εξετάζεται να αυξηθεί ο συντελεστής σε κάποια προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.