Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

ΕΡΤ: Αυτό είναι το νομοσχέδιο-Τι γίνεται με το ανταποδοτικό τέλος

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τη Δευτέρα-Την επιστροφή όλων όσων εργάζονταν στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013 και απολύθηκαν αλλά και το θέμα του ανταποδοτικού τέλους ξεκαθαρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι ενοψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου τη Δευτέρα.

Ειδικά όσον αφορά το ανταποδοτικό τέλος στελέχη του Μαξίμου δεν κάνουν καμία αναφορά σε αύξησή του, όπως είχε αναφέρει σε τηλεοπτική δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος και για θέματα ΜΜΕ Νίκος Παππάς, αλλά αντίθετα υποστηρίζουν ότι από την καταβολή του θα εξαιρεθούν όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η κυβέρνηση. 
Α) ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ:

•    Επιστροφή των απολυμένων της 11/6/2013

•    Ομαλή μετάβαση στην ΕΡΤ επιλύοντας τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που επινόησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δημιουργώντας το εκτρωματικό, ουσιαστικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, της μετάβασης προς το μόρφωμα ΝΕΡΙΤ δια της ΔΤ

•    Οικονομικός έλεγχος της ΝΕΡΙΤ

•    Η εξεύρεση ορθής λύσης ως προς τα παραπάνω σημεία είναι η αιτία καθυστέρησης της κατάθεσης του σχεδίου νόμου, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα

•    Ανταγωνιστική δημόσια τηλεόρασηΒ) ΓΕΝΙΚΑ

Η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν. Ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.

Η ΕΡΤ θα είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους.

Η ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και προς τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η ΕΡΤ επίσης θα κατέχει, τηρεί, και παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Η ΕΡΤ θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.

Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι εξωφρενικές δαπάνες των εξωτερικών/μεικτών παραγωγών περιορίζονται δραστικά με ρητή πρόβλεψη στο νόμο.

alfavita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.