Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και αρκετοί από αυτούς βιώνουν συνθήκες ακραίας ανθρωπιστικής κρίσης θα μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου να υποβάλουν αίτηση και να ενταχθούν στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος 300 kWh ανά μήνα, για χορήγηση επιδόματος ενοικίου και επιδότηση σίτισης.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση των παροχών που προβλέπονται από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση λήγει στις 20 Μαΐου.
Τα κονδύλια ύψους 200,3 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα από αναδιανομή των δαπανών προμηθειών των υπουργείων.
Η αναπληρώτρια υπουργός  Θεανώ Φωτίου τόνισε χθες κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ότι πρώτα θα επωφεληθούν όσοι βρίσκονται σε βαθιά κρίση για εννέα μήνες και θα πριμοδοτηθουν οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
Όπως ακόμα τόνισε θα ξεκινήσει άμεσα μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για το δικαίωμά τους και να έχουν πρόσβαση στα μέτρα του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του (http://www.ypakp.gr) όπου θα υπάρχει και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο διαδίκτυο οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.
Για την καμπάνια προώθησης του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση η Θ. Φωτίου τόνισε ότι θα τυπωθούν από το Εθνικό Τυπογραφείο περίπου ένα εκατομμύριο φυλλάδια, ενώ θα αξιοποιηθούν τα social media. Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση απέκρυβε το μέγεθος της κοινωνικής εξαθλίωσης, ενώ καθυστερούσε χαρακτηριστικά προσμένοντας το ίδιο από τη νέα κυβέρνηση. Στην πράξη αυτό διαψεύστηκε, καθώς χρειάστηκαν μόλις 20 μέρες για την έκδοση της ΚΥΑ που εξειδικεύει τα μέτρα του ν/σ. "Την άλλη Δευτέρα, ο κόσμος μπορεί μέσω internet και ΚΕΠ να υποβάλλει αίτηση" ανέφερε η Θ. Φωτίου.
Σχετικά με τα ευρωπαϊκά χρήματα, ήτοι 330 εκατομμύρια ευρώ για 7 χρόνια, αποκάλυψε ότι τα περυσινά 45 δεν απορροφήθηκαν και θα καταβληθεί προσπάθεια να καταβληθούν όσα αντιστοιχούν στα δύο χρόνια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Τα κριτήρια
Υπενθυμίζεται ότι για την υπαγωγή κάποιου στο πρόγραμμα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια τα οποία έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
● Μεμονωμένο άτομο: 2.400 ευρώ
● Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος: 3.600 ευρώ
● Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη: 4.200 ευρώ
● Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη: 4.800 ευρώ
● Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη: 5.400 ευρώ
● Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6.000 ευρώ.
Έχουν τεθεί και δύο περιουσιακά κριτήρια, που είναι τα εξής: Πρώτον η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.
Δεύτερον, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της ΚΥΑ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.