Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης. Συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκι






Όσο πλησιάζουμε προς την κορύφωση του θείου δράματος, η Ορθόδοξη Εκκλησία προετοιμάζεται για το βαρύ πένθος της Σταύρωσης, αλλά και τον λαμπρό εορτασμό της Ανάστασης. Η Μεγάλη Πέμπτη χαρακτηρίζεται από την εκκλησία ως ιερή μέρα, αφού την ημέρα αυτή εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού με τους 12 Αποστόλους. Το τέλος του Δείπνου συνοδεύεται από την έναρξη των παθών του Θεανθρώπου, ο οποίος θα προδοθεί από τον μαθητή του, θα οδηγηθεί σε μια δίκη - παρωδία και θα σταυρωθεί.

Είναι ενδεικτικό πως ανήμερα τη Μεγάλη Πέμπτη κάθε ελληνικό σπίτι αναλαμβάνει πυρετώδεις προετοιμασίες στην κουζίνα για να υποδεχτεί την Ανάσταση και να τιμήσει τη θυσία του θεανθρώπου. Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι τα πασχαλινά αυγά, τα οποία και βάφονται κόκκινα για να συμβολίσουν το αίμα του Χριστού.
 
Η παράδοση όμως δίνει και μια ακόμη εκδοχή για τα κόκκινα αυγά. Η Μαρία Μαγδαληνή επισκέφτηκε αμέσως μετά τα γεγονότα της Σταύρωσης και της Ανάστασης τον αυτοκράτορα στη Ρώμη, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του Πόντιου Πιλάτου. Όταν του διηγήθηκε τα γεγονότα και αναφέρθηκε στην Ανάσταση, εκείνος φάνηκε να δυσπιστεί. Τότε η Μαρία Μαγδαληνή του είπε πως προκειμένου να πιστέψει, το αυγό που κρατούσε στα χέρια της θα κοκκίνιζε μόνο του. Έτσι κι έγινε και αυτό είναι ένας από τους λόγους που βάφονται κόκκινα τα αυγά.

Οι συνταγές της Μεγάλης Πέμπτης

Εκτός όμως από το βάψιμο των αυγών, η μέρα είναι αφιερωμένη στα πασχαλινά τσουρέκια και τα κουλούρια. Η παράδοση θέλει τις γυναίκες να μην πλένουν, ούτε να κάνουν άλλες δουλειές του σπιτιού, παρά μόνο να ετοιμάζουν τις παραδοσιακές συνταγές για κουλουράκια και τσουρέκια.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα πένθους και έτσι δεν επιτρέπεται στους πιστούς να ασχολούνται με καμιά δουλειά στο σπίτι, όπως και το Μεγάλο Σάββατο και την προετοιμασία της Ανάστασης.

Παραδοσιακά Κουλουράκια βουτηγμένα στη σοκολάτα

 
Αρωματικά κουλουράκια με φρέσκο χυμό πορτοκάλι, καλό αιγοπρόβειο βούτυρο και γαρύφαλο, βουτηγμένα σε σοκολάτα γάλακτος.Τα κλασικά, παραδοσιακά κουλουράκια για κάποιο λόγο οι νοικοκυρές τα έφτιαχναν με φυτικό λίπος (ας μην πούμε ονόματα), ένα υλικό που δεν μου αρέσει ούτε στην υφή, ούτε στη μυρωδιά. Έψαξα λοιπόν για συνταγές, μέτρησα, δοκίμασα και είπα να βάλω αρωματικό βούτυρο τύπου Κερκύρας. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου απολαυστικό και σαφώς πιο αρωματικό.
Υλικά για 20-30 κουλούρια
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο Κερκύρας
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 10 γρ. baking powder (μισό φακελάκι ή 2 κ.γ. περίπου)
  • 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Γαρίφαλο σε σκόνη στη μύτη του κουταλιού
  • 175 γρ. σοκολάτα γάλακτος
Προετοιμασία
  1. Κόψε το βούτυρο σε κυβάκια και χτύπησε σε μεγάλο μπολ με τη ζάχαρη να ενωθούν.
  2. Πρόσθεσε τα δύο αυγά και το γαρίφαλο και συνέχισε το χτύπημα. Τέλος, τέλος βάλε το χυμό πορτοκάλι και ένωσε τα υλικά.
  3. Ανακάτεψε το αλεύρι με το baking powder και πρόσθεσέ το στα υπόλοιπα υλικά δουλεύοντας με τα χέρια ώσπου να πάρεις μια μαλακή και ομοιόμορφη ζύμη.
  4. Πλάσε κουλουράκια!! Εδώ ο πιο περίτεχνος κερδίζει. Δοκίμασε λεπτά κορδόνια γιατί όσα κουλούρια είχαν τέλειο σχήμα άψητα όταν μπήκαν στο φούρνο φούσκωσαν και έγιναν κάπως χοντροκομμένα. Το πιο εύκολο είναι το στριφτό πάντως που δίνει και ωραίο σχήμα.
  5. Στρώσε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και στρώσε τα κουλούρια με καλή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
  6. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30′ λεπτά περίπου. Θα δεις τα κουλούρια να παίρνουν ελαφρώς ξανθό χρώμα. Όσο περισσότερο τα αφήνεις, τόσο πιο σκούρα γίνονται, αλλά και πιο τραγανά. Αλλιώς παραμένουν λευκά και πιο αφράτα. Γούστα είναι αυτά.
  7. Λιώσε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και βούτηξε τα κουλουράκια ως τη μέση. Θα σε βοηθήσει πολύ ένα μικρό κουταλάκι να τα καλύψεις ωραία. Άφησε την παραπανίσια σοκολάτα να τρέξει καλά και στρώσε τα κουλουράκια πάλι σε λαδόκολλα να κρυώσει η σοκολάτα.

Εναλλακτικά κουλουράκια με σουσάμι

 
Αυτά τα κουλουράκια δεν είναι σαν τα άλλα. Έχουνε σουσάμι, πιο έντονο χρώμα και είναι τόσο τραγανά και νόστιμα.  Δεν φαντάζεσαι πόσο απολαυστικό είναι όταν το βουτήξεις μέσα σε ένα ποτήρι με χλιαρό γάλα. Είναι ό, τι πιο νόστιμο έχω δοκιμάσει ποτέ για πρωινό.
Υλικά για 40-50 κουλουράκια
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. φυτίνη
  • 600γρ ζάχαρη
  • 5 κ.γ. baking
  • 1 κ.γ. σοδα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού γάλα
  • 4 κ.σ. ούζο ή ρακί ή λικέρ μαστίχα
  • 1500 – 1700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
  • Σουσάμι
Προετοιμασία
  1. Ζέστανε το γάλα να είναι χλιαρό και πρόσθεσε σε αυτό τη μαγειρική σόδα να διαλυθεί
  2. Βάλε το βούτυρο και τη φυτίνη με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτύπησε καλά για αρκετή ώρα να αφρατέψουν.
  3. Ρίξε ένα, ένα τα αυγά στο μείγμα με τη ζάχαρη και αφού ενσωματωθούν καλά, πρόσθεσε το γάλα με τη σόδα. Τέλος ρίξε και το αρωματικό ποτό της επιλογής σου
  4. Ανακάτεψε το baking powder με το αλεύρι. Βγάλε το μπολ από το μίξερ και ζυμώνοντας με τα χέρια σου πρόσθεσε το αλεύρι ώσπου να πάρεις μια λεία ζύμη παρόμοια με αυτή του κουραμπιέ
  5. Χτύπησε το αυγό με λίγο νεράκι και βάλε σε ρηχό πιάτο. Σε ένα άλλο, πρόσθεσε το σουσάμι
  6. Πλάσε με τα χέρια σου μικρά δαχτυλάκια, αρκετά λεπτά γιατί η ζύμη φουσκώνει πολύ. Πιάσε με τις άκρες των δαχτύλων σου κάθε κουλουράκι και αφού το βουτήξεις στο αυγό, πέρασε το από το σουσάμι να καλυφθεί από τη μια πλευρά
  7. Στρώσε τα κουλούρια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, αφήνοτας απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν
  8. Ψήσε στους 170oC (εμείς τα ετοιμάσαμε στον αέρα) για 30′ λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα

Πασχαλινά Τσουρέκια

 
Η υπόθεση τσουρέκι είναι πάντα ένας μεγάλος μπελάς στη ζαχαροπλαστική. Για να πάρεις το αποτέλεσμα που πρέπει, άρωμα και αφράτη υφή, χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Υπάρχει όμως ένα τρικ που μπορεί να σε απαλλάξει από το άγχος του να φουσκώσει η ζύμη σου και να κάνει την πολύ δουλειά, χωρίς να χρειάζεται να ξεροσταλιάσεις πάνω από τη ζύμη. Ο αρτοπαρασκευαστής! Αυτή η συνταγή είναι για εύκολα, νόστιμα τσουρέκια με τη βοήθεια της μηχανής αυτής.
Υλικά για 2 μεγάλα τσουρέκια
  • 125 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 3 αυγά
  • 650 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ή κίτρινο σκληρό
  • 1 αυγό για άλειμμα
  • 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ
Προετοιμασία
  1. Ζέστανε το γάλα και λιώσε σε αυτό το βούτυρο. Πρόσεξε να είναι το γάλα, απλά χλιαρό για να μην ψηθούν τα αυγά, αλλά και να μην χαλάσει η μαγιά.
  2. Βάλε το γάλα με το βούτυρο στο δοχείο του αρτοπαρασκευαστή και πρόσθεσε τη ζάχαρη. Χτύπησε ελαφρά τα αυγά, αλάτι και το μαχλέπι τριμμένο.
  3. Από πάνω πρόσθεσε το αλεύρι και τέλος ρίξε τη μαγιά. Κλείσε τον αστοπαρασκευαστή και βάλε στο πρόγραμμα για τις ζύμες. Η διάρκεια της ζύμωσης είναι περίπου 1 1/2 ώρα.
  4. Αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση, άφησε άλλη μισή ώρα να διπλασιαστεί ο όγκος της, στο εσωτερικό του αρτοπαρασκευαστή που παραμένει ζεστός.
  5. Βγάλε τη ζύμη και πλάσε σε κοτσίδες, χωρίς να παιδέψεις πολύ τη ζύμη σου. Βάλε στο ταψί, σκέπασε με πετσέτα και άφησε σε ζεστό μέρος άλλη μια ώρα να φουσκώσουν.
  6. Χτύπησε το αυγό με λίγο νεράκι και άλειψε τα τσουρέκια πριν τα βάλεις για ψήσιμο και πασπάλισε με το αμύγδαλο. Ψήσε στους 160oC για 40' λεπτά να πάρουν χρώμα.





Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.