Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Τι συμφώνησε στη Μόσχα η Ελληνική κυβέρνηση



Δύο τετ α τετ είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Ελληνικής αντιπροσωπείας με το δεύτερο να γίνεται παρόντος του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Η παρουσία του ισχυρού άνδρα της εταιρίας κολοσσού στο χώρο του φυσικού αερίου εξηγεί και την ιδιαίτερη σημασία που έχει δώσει η Ελληνική πλευρά στο θέμα της προώθησης του αγωγού. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε πως "εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου πάντα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας."
Όπως διευκρίνιζαν το έργο αυτό θα αποδώσει όφελος πάνω  από 2 δις. ευρω, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από την 1-1-2019. Υπολογίζεται από την Ελληνική πλευρά πως τα κέρδη θα φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Μάλιστα διευκρινίζουν πως σε σχέση με τον αγωγό ΤΑΠ έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα: Ο όγκος του φυσικού αερίου, η πολύ χαμηλότερη τιμή του, αλλά και η δυνατότητα εμπορίας του.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο την αισιοδοξία τους πως θα υπάρξει τελικά διαγραφή του προστίμου για το θέμα της χαμηλής κατανάλωσης, αλλά και πως επιτευχθεί τελικά και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, που δεν αποκλείεται να φτάνει και στο 10%.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.
Στη Μόσχα συζητήθηκε ιδιαίτερα η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρώσικη ομοσπονδία. Υπήρξε, μάλιστα, κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.
Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν λογίζεται ως εξαγωγή, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρίες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί. Άρα τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα.
Τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας. Και αυτό θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου μια πολύ σημαντική -έστω έμμεση - ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.
Ο Πρόεδρος Πούτιν, σε ό, τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες, πως από «τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» και «τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων» θα κερδίσουν και οι Ρώσοι παραγωγοί.
Πάντως η Ελληνική πλευρά και σε αυτό το θέμα επιθυμεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα, καθώς, όπως τόνιζαν θέλουν να προλάβουν την παραγωγή σε ροδάκινα που είναι σε δύο μήνες.
Για το θέμα των αποκρατικοποίσεων στην κυβέρνηση επιμένουν στην λογική των κοινοπραξιών με το δημόσιο να έχει την πλειοψηφία.
"Υπήρξε συζήτηση και για σιδηροδρόμους και υπάρχει ενδιαφέρον", τόνιζε κυβερνητική πηγή, ξεκαθαριζοντας, όμως, πως "στις ιδιωτικοποιήσεις πάμε με λογική στρατηγικής δεν είναι μόνο η οικονομική λογική". Η ίδια πηγή έφερε ως παράδειγμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για το οποίο επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν συζητάει να το πουλήσει, αλλά να προχωρήσει σε μερική παραχώρηση χρήσης. "Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει κέρδη 26 εκατ. ετησίως και ήθελαν να το πουλήσουν 200 εκατομμύρια" τόνιζε χαρακτηριστικά".
Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξαναβρεθεί στην Ρωσία τον Ιούνιο στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.





Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.