Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Σκληρό πόκερ με τους δανειστές επτά ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup






Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, με της δήλωση του στο Reuters, να επιβεβαίωσε τα τέσσερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης που είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, παρόλα αυτά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μέσω ενός έντιμου συμβιβασμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζονται, άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου όλο το τελευταίο διάστημα με τις συσκέψεις να είναι αλλεπάλληλες και τα τηλέφωνα με τους υπουργούς και τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες να έχουν πάρει φωτιά.
Ακόμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, εμφανίζεται «να έχει χάσει την υπομονή του» με την Ελληνική κυβέρνηση από το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Σε άλλος μήκος κύματος, κινήθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε, Πιέρ Μοσκοβίσι. Την δήλωσή του επισημαίνουν και από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Γάλλος αξιωματούχος εκτίμησε πως «θα είναι καταστροφή μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».
Όλα αυτά την ώρα που οι Financial Times  σε δημοσίευμα τους αναφέρουν πως Έλληνες αξιωματούχοι προσέγγισαν ανεπίσημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να καθυστερήσουν την πληρωμή της δόσης, επισημαίνοντας την δυσμενή κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας. Ωστόσο η απάντηση του Δ.Ν.Τ, ήταν αρνητική.
Το δημοσίευμα διαψεύστηκε, πάντως από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.
Με τις ισορροπίες να είναι εύθραυστες κυβερνητικοί παράγοντες πετούν το μπαλάκι και στην αντιπολίτευση προκειμένου να τοποθετηθεί επίσημα για τα αν συμφωνεί με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων να εφαρμοστούν υφεσιακά μέτρα στη χώρα.
Μάλιστα υπενθυμίζουν με νόημα πως δεν είναι η πρώτη φορά που κορυφώνονται οι πιέσεις των δανειστών λίγο πριν μια κρίσιμη συνεδρίαση, όπως αυτή της 24ης Απριλίου.
Σε κάθε περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως «η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Ιανουαρίου».
Μάλιστα υπενθυμίζουν πως η Ελλάδα αντεπεξέρχεται κανονικά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών, παρά το γεγονός ότι στα ταμεία του κράτους δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014.
Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος στην Ουάσινγκτον  σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα έχει σειρά συναντήσεων με τον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, αλλά και τους ομολόγους του Κάρλο Παντοάν και Τζακ Λιου.
Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί σε όλα τα ζητήματα, καθώς μετά τη συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Αναστασιάδη στις 11 το πρωί, θα προβεί σε δηλώσεις και θα απαντήσει από κοινού με τον Κύπριο πρόεδρο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.