Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΑΠΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΕ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ!






Του Γιάννη Καραπανάγου...
Αναμφισβήτητα η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και της Φιλαρμονικής Λουτρακίου, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 29 Αυγούστου, στο Ηραίον Περαχώρας, υπό το φως της Πανσελήνου, κατατάσσεται στις πλέον αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις του τρέχοντος προγράμματος του Loutraki Festival.....


Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μουσικού αυτού γεγονότος η ευρεία διαφήμιση, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου, από διάφορα μέρη. Επιπλέον ένας πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών δεν κατάφερε ούτε να πλησιάσει στο χώρο της εκδήλωσης, επιστρέφοντας άπραγος και απογοητευμένος, λόγω του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος.
Τελικά η εκδήλωση αυτή, μετατράπηκε από διαφήμιση, των διοργανωτών και της περιοχής μας, σε δυσφήμιση. Αιτία, η έλλειψη σχεδιασμού ικανοποιητικών μέτρων ασφαλείας, αναφορικά με την κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πεζών και της άμεσης πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων, στο χώρο της εκδήλωσης, για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. Ακόμη, η μη έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την εξάντληση των εισιτηρίων και για την πληρότητα των υπαίθριων χώρων στάθμευσης.

Είναι γνωστό ότι ο χώρος, στον οποίο πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση, περιβάλλεται από δασική έκταση και δεν προσφέρει εναλλακτικές λύσεις διαφυγής του κόσμου. Υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος μετάβασης και επιστροφής. Κι αυτός ο δρόμος, μήκους ενάμισι περίπου χιλιομέτρων, επιβάλλεται να παραμένει ελεύθερος για την κυκλοφορία οχημάτων έκτακτης ανάγκης και για τη διέλευση των πεζών, όταν διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος της διασταύρωσης της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Η συναυλία είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις εννέα το βράδυ. Όμως, από τις εννέα παρά τέταρτο και μέχρι τις δέκα παρά είκοσι, επικράτησε κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο σε δύο διασταυρώσεις. Η έννοια του κυκλοφοριακού χάους, λόγω και της στενότητας του οδοστρώματος, σε πλήρη ταύτιση με την πραγματικότητα.
Η ουρά των αυτοκινήτων ξεπέρασε τα τρία χιλιόμετρα και ταυτόχρονα η αγανάκτηση των οδηγών και των λοιπών επιβατών, όλων των ηλικιακών κατηγοριών, που θα έπρεπε να σταθμεύσουν στους χώρους του εστιατορίου “LIDO” και να διανύσουν ενάμισι χιλιόμετρο με τα πόδια, για να προσεγγίσουν το χώρο της εκδήλωσης, δεν περιγράφεται με λόγια.
Αποδέκτες των διαμαρτυριών οι δύο Αστυνομικοί, πλήρωμα του μοναδικού περιπολικού που είχε διατεθεί στην περιοχή και προσπαθούσε να ρυθμίσει την κυκλοφορία στις δύο κρίσιμες διασταυρώσεις και οι εθελοντές που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να διευκολύνουν τη στάθμευση των οχημάτων και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. 
Σημειώνεται ότι ένα ακόμη περιπολικό και ένας δικυκλιστής αφίχθησαν την 22:35΄ ώρα, στο χώρο της εκδήλωσης, φυσικά κατόπιν εορτής. 
Η τεράστια αγανάκτηση των επισκεπτών κορυφωνόταν, όταν οι εθελοντές τους ενημέρωναν, στη διασταύρωση του δρόμου προς Ηραίον και προς το εστιατόριο ‘‘LIDO’’, ότι τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί. 
Οι επισκέπτες διαμαρτύρονταν έντονα, τονίζοντας πως δεν θα έπρεπε να φθάσουν στη Λίμνη για να ενημερωθούν για την όλη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με τους χώρους στάθμευσης και την μη διάθεση άλλων εισιτηρίων και πως θα έπρεπε η ενημέρωση αυτή να είχε γίνει νωρίτερα, είτε στην Περαχώρα είτε στις αρχές της λίμνης Ηραίου.
Ήμουν ένας από τους εθελοντές που βρέθηκε στην καυτή ζώνη των διαμαρτυριών, είτε στη διασταύρωση της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είτε στη διασταύρωση προς Ηραίον και προς εστιατόριο ‘‘LIDO’’.
Οι λεκτικοί χαρακτηρισμοί διαμαρτυρίας των επισκεπτών ακατανόμαστοι. Παρόλα αυτά, η αγανάκτησή τους απόλυτα δικαιολογημένη.
Πράγματι δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για έγκαιρη ενημέρωση των επισκεπτών πως εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια και καμία οργανωμένη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων, με γνώμονα τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και ταυτόχρονα την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Κάποιες ανακοινώσεις, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πρωτοβουλία των διοργανωτών, για εξάντληση των εισιτηρίων, δεν είχαν γίνει αντιληπτές από τους ενδιαφερόμενους, κάτι που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό.
Η δημιουργία αυτής της τραγικής κατάστασης είναι σαφές πως οφείλεται στην έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για την αποτελεσματική διαχείριση των όποιων προβλημάτων, αφού η έγκαιρη εξάντληση των εισιτηρίων προμήνυε κοσμοσυρροή.
Ο Θεός της Ελλάδος και οι Άγιοι-τοπικοί μας προστάτες- έκαναν το θαύμα τους και όλα τελικά κύλησαν ομαλά. Όμως αυτό δεν απαλλάσσει τους υπεύθυνους διοργανωτές από την τεράστια ευθύνη έλλειψης σχεδιασμού μέτρων ασφαλείας με κατάλληλο προσωπικό και μέσα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές.
Εάν το είχαν κάνει, τότε απέτυχαν παταγωδώς. Γιατί από τις επτά και τέταρτο αναζητούσα, ως εθελοντής, τον εντεταλμένο των διοργανωτών για τα μέτρα ασφαλείας ή για το συντονισμό των εθελοντών και κανένας δεν ήταν σε θέση να με ενημερώσει σχετικά.
Οι μόνοι, που αγωνιζόντουσαν για τη στάθμευση των οχημάτων στους υπαίθριους προβλεπόμενους χώρους και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, αυτοσχεδιάζοντας, γιατί κανένας δεν τους έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις, ήταν οι εθελοντές της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών Λίμνης Ηραίου.
Όπως αντιλαμβάνομαι, οι διοργανωτές δεν έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα και υποβάθμισαν, εκτιμώ από αμέλεια, το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, με συνθήκες σύγχυσης και πανικού και με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες σε βάρος χιλιάδων ατόμων-επισκεπτών, που δεν θέλω ούτε να σκέπτομαι.
Η καλή πρόθεση των διοργανωτών, για διαφήμιση,μετατράπηκε σε δυσφήμιση, λόγω της απερίγραπτης ταλαιπωρίας χιλιάδων επισκεπτών.
Ελπίζω και εύχομαι το πάθημα να γίνει μάθημα ώστε η άριστη διοργάνωση σε όλους τους τομείς της όποιας επόμενης εκδήλωσης, στον ίδιο χώρο, να αποτελέσει προτεραιότητα, παράλληλα με τη μέριμνα για επιτυχία του μουσικού γεγονότος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.