Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Τσίπρας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Υλοποιούμε πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας




Τα αναγκαία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, τη στρατηγική ανάπτυξης παραγωγικής ανασυγκρότητησης της αγροτικής οικονομίας είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που συζητάει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους αρμόδιους υπουργούς κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μεσημέρι της Τρίτης.
Ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου όσο και τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη αλλά και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.
Στη συνάντηση εργασίας είναι παρών και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Οι ομιλίες
Μας δίνετε δύναμη με την παρουσία σας, είπε προς τον Πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε πως πρέπει να «δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φορολογική αφαίμαξη», ενώ τόνισε: «κινδυνεύουμε να χάσουμε επιδοτήσεις».
Κατά την ομιλία του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε πως ο αγροτικός κόσμος έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση και πως στόχος είναι να διευρυνθούν τα στενά όρια της συμφωνίας που έρχεται με τους εταίρους.
Αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιούμε πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως είναι μέλημα της κυβέρνησης η αντιστάθμιση αυτών των πολιτικών με αντίρροπα μέτρα, που θα βοηθήσουν στην δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, ειδικά στους αγρότες, όπως τόνισε.
«Πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες, όπως προσαρμόζονται και οι αγρότες στις καιρικές συνθήκες» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε δρόμους ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχουν και να κάνουμε το παν για να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, για να εξασφαλίσουν όλες οι κοινωνικές ομάδες τα εισοδήματά τους, μέσω αναδιανομής του εισοδήματος όμως».
«Δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη. Βρισκόμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης συμφωνίας με τους θεσμούς, που έγιναν τέσσερις από τρεις, και θα επιδιώξουμε να γίνουν περισσότεροι, Ευρ κοινοβούλιο
Η συμφωνία ελπίζουμε ότι θα δώσει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα, αν και αυτό θα συντελεστεί και με τις πολιτικές διεργασίες
Αυτή η συμφωνία όμως έχει και αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε και προσπαθούμε να τις αντισταθμίσουμε με αντίρροπα μέτρα.
Δεν πρόκειται να περιοριστούμε στα στενά όρια, δεν σταματάμε την διαπραγμάτευση και μετά τη συμφωνία για να πετύχουμε δίκαιη κατανομή των βαρών βάσει χρονοδιαγράμματος
Αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος που βρίσκομαι εδώ, για να συντονίσουμε τις δράσεις μας και να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες στους αγρότες.
Επανακαθορίζουμε σήμερα τις προτεραιότητές μας και θέτουμε σε εφγαρμογή τον εξορθρολογισμό και την ενίσχυση του αγροτικού τομέα,. που μπορεί να εξελιχθεί σε κινητήρα για την ανάπτυξη
Ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα αναταξης της ελληνικής οικονομίας και του νέου μοντέλου
Βασική φιλοσοφία μας είναι να κατανεμηθούν δίκαια τα φορολογικά βάρη. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τους αγρότες, εξαγγέλλοντας όσα θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση προτείνει να ορισθεί στο 50% η προκαταβολή του φόρου για τους αγρότες, καθώς όπως επεσήμανε «θέλουμε να μείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους».
Το εισόδημα των αγροτών έχει μειωθεί 30% σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός ενώ κατά την ομιλία του παρατήρησε ότι τα προϊόντα στα ελληνικά σούπερ-μάρκετ είναι πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα της κεντρικής Ευρώπης και υποσχέθηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σπάσιμο των συμφερόντων που επί χρόνια μονοπωλούν τα έργα στον αγροτικό τομέα.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την ενίσχυση των δράσεων των αλιέων, καθώς, ανέφερε, το σύνολο των ευρωπαϊκών πόρων για την αλιεία είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.
Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι αγρότες της Β.Ελλάδας
Την ίδια ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα «σκληρά»-όπως τα χαρακτηρίζουν-φορολογικά μέτρα που προωθούνται.
Συγκεκριμένα, στις 11 Αυγούστου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενώ στις 25 Αυγούστου, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων προγραμματίζει παναγροτικό, πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Εντός της επόμενης εβδομάδας, θα διεξαχθούν συνεδριάσεις σε τοπικό επίπεδο και κάθε νομός στη Β. Ελλάδα θα καταρτίσει το δικό του πλάνο κινητοποιήσεων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας Γιάννης Κιτσουκάκης ανέφερε, ωστόσο, ότι «όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή», επισημαίνοντας πως «όλοι παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Στο μεταξύ, σε πολύωρη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στην Ξάνθη αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διατυπώθηκαν διαφωνίες ως προς τον τρόπο αντίδρασης στα φορολογικά μέτρα που προωθούνται.
Σύμφωνα με τον κ. Κιτσουκάκη, οι περισσότεροι βορειοελλαδίτες αγρότες/κτηνοτρόφοι επιθυμούν την κάθοδο στην Αθήνα για δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχουν, ωστόσο, κι εκείνοι που κρατούν μεν χαμηλούς τόνους, αλλά δηλώνουν έτοιμοι να αντιδράσουν άμεσα σε περίπτωση που δεν γίνουν οι μικρές, όπως τονίζουν, αλλαγές που ζητούν στο φορολογικό.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, η πλειοψηφία των αγροτών/κτηνοτρόφων δεν αντιτίθενται στη φορολόγησή τους, αλλά ζητούν «κάποιες μικρές αλλαγές» προκειμένου να επιβιώσουν.
Οι αλλαγές αυτές είναι: κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 7000-8000 ευρώ και διατήρηση του ΟΓΑ στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή να μην αυξηθεί το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν οι παραγωγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.