Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Σαν σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 1903, το θαύμα της Παναγίας στο Άγιο Όρος


Η φωτογραφία βγήκε την 21.8/ 3 Σεπτεμβρίου 1903 και δόθηκε το 1997 στην δημοσιότητα, από το αρχείο της Αγιορείτικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό). Βγήκε σαν αναμνηστική φωτογραφία ενός παλιού εθίμου: Να δίνεται από το Ρωσικό Μοναστήρι στους φτωχούς κελλιώτες μοναχούς, ελεημοσύνη.

Από την επόμενη χρονιά όμως αποφασίστηκε να μην ξαναδοθεί ελεημοσύνη, επειδή τα αποθεματικά του μοναστηριού είχαν ελαττωθεί. Σε αυτό ίσως να συνετέλεσε η άσχημη κατάσταση στην Ρωσία, η οποία μείωσε τις δωρεές στο μοναστήρι.
Ο μοναχός Γαβριήλ επρόκειτο να φωτογραφίσει για τελευταία φορά το γεγονός, για ανάμνηση. Τότε όμως παρατήρησε μόνος αυτός, να κινείται κατά τρόπο θαυμαστό, ανάμεσα στους πατέρες, μια γυναίκα. Φωτογράφισε λοιπόν την σκηνή, και την γυναίκα που αυτός μόνο έβλεπε, η οποία αποτυπώθηκε και πάνω στο φωτογραφικό χαρτί, μέσα σε μια λάμψη.
Οι πατέρες συμπέραναν ότι ήταν η Παναγία λυπημένη, και ανακάλεσαν την απόφαση τους να σταματήσουν την ελεημοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.