Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Δεν έχει τέλος η σφαγή στη Συρία παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ



Ο Μπαν Γκι-μουν επιθυμεί παρατηρητές με «πολιτικό ρόλο»
 
Βομβαρδισμοί, συγκρούσεις και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές συνθέτουν το σκηνικό στη Συρία, παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να πετύχει την εκεχειρία. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στη διάρκεια συγκρούσεων στο Χαλέπι. Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να ανανεώσει την εντολή των παρατηρητών στη Συρία, όμως με περισσότερο «πολιτικό προσανατολισμό».
Με λίγα λόγια, ο Γενικός Γραμματέας επιθυμεί οι 300 παρατηρητές να εργαστούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του διαλόγου και όχι απλά να ελέγχουν αν τηρείται η εκεχειρία.
Σε έκθεσή του προς το ΣΑ, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Νοτιοκορεάτης Γενικός Γραμματέας προτείνει να ανανεωθεί πριν από τη λήξη της την 20ή Ιουλίου η εντολή της ομάδας, παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στον τακτικό στρατό της Συρίας και τους αντάρτες.
Οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ θα κληθούν να λάβουν την τελική απόφαση, αν θα παρατείνουν ή θα διακόψουν την αποστολή.
Ο Μπαν Γκι-μουν ανέφερε ότι ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν πρόκειται να επισκεφθεί ξανά τη Συρία «σύντομα» μαζί με εκπροσώπους χωρών που συμμετέχουν στην λεγόμενη Ομάδα Δράσης.
Εκτίμησε ότι η αποστολή των παρατηρητών μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν, αλλά για την ώρα τα μέρη στη Συρία «μοιάζουν να έχουν επιλέξει μια στρατιωτική απάντηση στη σύγκρουση, περιορίζοντας τα περιθώρια διαλόγου».




troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.