200 περίπου απώλειες ανθρώπινων ζωών, 140.000 άστεγοι και οικονομικές απώλειες που αγγίζουν τα 20 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ,
θα είναι οι επιπτώσεις από ενδεχόμενο σεισμό άνω των 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Κυριαζής Πιτιλάκης.
Σύμφωνα με ένα τρομακτικό σενάριο, ο σεισμός θα μπορούσε να εκδηλωθεί με επίκεντρο την Άσσηρο. Και μπορεί η Θεσσαλονίκη να βίωσε το 1978 έναν παρόμοιο σεισμό 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο στο χωρίο Στίβος, όμως οι απώλειες και οι ζημιές που αναμένεται ότι θα προκύψουν από έναν νέο σεισμό ανάλογου μεγέθους, θα είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς έχει αλλάξει πια η Θεσσαλονίκη, η οποία φέρει στην πλάτη της περιοχές πυκνοδομημένες, με παλιές κτιριακές υποδομές και διάσπαρτα πεπαλαιωμένα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο για τον ενδεχόμενο σεισμό στην Άσσηρο, αναμένονται απώλειες συνδετικότητας της τάξης του 38% ως προς την ηλεκτρική ενέργεια, του 1,5% ως προς το δίκτυο ύδρευσης και μικρές βλάβες στο δίκτυο φυσικού αερίου. Ωστόσο, λόγω αυτών των βλαβών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών στα συγκεκριμένα σημεία, στοιχείο για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει η πυροσβεστική ώστε να βελτιώσει το δίκτυό της.
Εκτιμάται, επίσης, ότι θα προκύψουν 140.000 άστεγοι κυρίως στις περιοχές βόρεια και δυτικά της Εγνατίας Οδού και στις περιοχές Ευζώνων και Τούμπας όπου δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Παράλληλα η προσβασιμότητα προς τα νοσοκομεία και τους χώρους συγκέντρωσης υπολογίζεται ότι θα είναι ιδιαίτερα μειωμένη στην περιοχή μεταξύ του λιμανιού, του κέντρου της πόλης, των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης.
Σύμφωνα με ένα διαφορετικό σενάριο για πιθανό σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή του Στίβου, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, η πρόβλεψη κάνει λόγο για απώλεια 300 ανθρώπινων ζωών, 700 βαριά τραυματίες και 250.000 αστέγους.
Ο κ. Πιτιλάκης σχολίασε ότι οι ειδικοί εξετάζουν διάφορα πιθανά σενάρια για την εκδήλωση σεισμού σε διαφορετικά σημεία, είτε ανατολικά, είτε δυτικά, είτε βόρεια, είτε νότια της πόλης.
Σε ένα μέσο σενάριο, για σεισμό άνω των 6,0 Ρίχτερ και με πιθανότητα να γίνει σύμφωνα με τα διεθνή μοντέλα, 10% στα 50 επόμενα χρόνια, προβλέπει 100 με 200 απώλειες ανθρώπινων ζωών, εντός των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, 100 με 200 σοβαρά τραυματίες, 500 έως 900 σοβαρά τραυματίες εκτός κινδύνου και 4.000 ελαφρά τραυματισμένους. Σε ότι αφορά τις ζημιές, αναμένεται το 4% των κτιρίων να χαρακτηριστούν κόκκινα, το 66% κίτρινα και το 30% πράσινα.
Σε γενικές γραμμές, από ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό κινδυνεύουν περισσότερο περιοχές πυκνοδομημένες, με οικοδομές που χτίστηκαν πριν το 1980, (όπως η περιοχή της οδού Κασσάνδρου), γειτονιές με πεπαλαιωμένα δίκτυα κοινής ωφελείας που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη, δύο γέφυρες στην περιοχή Μυτιληνάκια του Κορδελιού αλλά και μια μικρή γέφυρα που βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.
Ο κύριος Πιτιλάκης, τονίζει πως πρέπει όλοι μας να πιέσουμε καταστάσεις ώστε να γίνουν έλεγχοι σε σχολεία, νοσοκομεία και οικοδομές, έτσι ώστε να μειωθούν αισθητά οι τραυματίες και πιθανές απώλειες ανθρώπινων ζωών. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε έχουμε τις λιγότερες πιθανές απώλειες από έναν ενδεχόμενο ισχυρό σεισμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.