Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ντοκουμέντα από την νεώτερη ιστορία της Κορίνθου



Οπως είναι γνωστό η σημερινή Κόρινθος κτίστηκε το 1858 μ.Χ. στη νέα θέση, όπου ευρίσκεται σήμερα.,,




Η παλιά της θέση – στην σημερινή Αρχαία Κόρινθο- εγκαταλείφθηκε τον ίδιο χρόνο , διότι είχε καταστραφεί από τον σεισμό αυτόν της ενάτης Φεβρουαρίου 1858 μ.Χ. Σύμφωνα με έγγραφη μαρτυρία της εποχής-περιοδικό Πανδώρα της 15 Αυγ. 1858- ο σεισμός έγινε την πρώτη Κυριακή της μεγάλης τεσσαρακοστής, λίγο πρό της ενδεκάτης ώρας π.μ.
Έτσι η περίφημη πόλη της Εφύρας που έκτισε ο Σίσυφος το 1438 π.Χ. εγκαταλείπει για πρώτη φορά μετά από 3.296 περίπου χρόνια την ιστορική της θέση,που ήταν η σημερινή Αρχαία Κόρινθος και κτίζεται κοντά στην παραλία στην σημερινή θέση της Κορίνθου.
Τη νύχτα της 22ης-23ης Απριλίου 1928 η Κόρινθος καταστρέφεται και πάλι από σεισμό. Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνεται ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος και ο επίσκοπος Κορίνθου Δαμασκηνός (μετέπειτα Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και Αντιβασιλέας) να θέτουν τον θεμέλιο λίθο της νέας πόλης της Κορίνθου μετά τον σεισμό του 1928. Στή δεύτερη φωτογραφία φαίνεται ο ναός του Αποστόλου Παύλου προ του σεισμού του 1928,ο οποίος μετά τον σεισμό αυτόν κατασκευάστηκε πάλι και πήρε την σημερινή του μορφή.
Γιάννης Κουτσούκος








1 σχόλιο:

  1. Ο διακρινόμενος "επίσκοπος" Κορίνθου Δαμασκηνός δεν υπήρξε επίσκοπος Κορίνθου αλλά μητροπολίτης διότι το 1922 που εξελέγη η Εκκλησία της Ελλάδος άλλαξε δομή και καθεστώς και οι υποβιβασθείσες μητροπόλεις σε επισκοπές επανήλθαν στην προτέρα τους κατάσταση και ονομάστηκαν ξανά μητροπόλεις. Και ο Δαμασκηνός Παπανδρέου ενθρονίστηκες στις αρχές τυ 1923 ως μητροπολίτης Κορίνθου παραμένοντας στο θρόνο μέχρι το 1938 όπου εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Στο δε αξίωμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αποκαταστάθηκε το 1941 αφού ανακλήθηκε από τον τόπο της εξορίας όπου βρισκόταν (Ι. Μ. Παναγίας Φανερωμένης Σαλαμίνας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.