Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

EΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΝΕΑ ΔΙΑΙΤΑ



Η vegan διατροφή που έγινε best seller και σας μαθαίνει πώς να είστε υγιείς.

Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία που ισχυρίζονται πως γνωρίζουν την μαγική δίαιτα που θα σας εξαφανίσει τα κιλά σε χρόνο dt. Η συγκεκριμένη δίαιτα δεν κάνει τέτοιες υποσχέσεις. Στόχος της είναι να σας δείξει πως θα παραμείνετε υγιείς μέσα από την διατροφή και την άσκηση αλλάζοντας τρόπο ζωής.
Η συγγραφέας του βιβλίου «The Crazy Sexy Diet», είναι η Kris Karr, μια γυναίκα που πριν από 9 χρόνια διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή καρκίνου που όμως δεν ήταν ιάσιμος. Μέσα από την διατροφή και τον τρόπο ζωής που καταγράφει στο βιβλίο της πέτυχε να χαλιναγωγήσει και να ισορροπήσει την ανίατη αρρώστια και τώρα μοιράζεται το πώς μαζί σας.
Η διατροφή
Πρόκειται για μια χορτοφαγική ή καλύτερα vegan διατροφή, χαμηλών λιπαρών, η οποία βοηθάει να μειωθούν οι φλεγμονές και παράλληλα ισορροπεί το PH του σώματος μέσα από τροφές ολικής αλέσεως, φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ωμά λαχανικά, αλκαλικά πράσινα ροφήματα και super χυμούς. Αυξάνοντας λοιπόν την κατανάλωση αλκαλικών τροφών και μειώνοντας την κατανάλωση ζωικών τροφών, επεξεργασμένων και αμυλούχων τροφών ενισχύεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και την ζωή σου γενικότερα.
Τα επίπεδα της διατροφής
Υπάρχουν 2 επίπεδα στην συγκεκριμένη δίαιτα αναλόγως με τους διατροφικούς σου στόχους. Τα επίπεδα είναι 60/40 και 80/20, δηλαδή 60% ή 40% αλκαλικών τροφών και 80% ή 20% όξινων τροφών. Το επίπεδο 80%/20% προτείνεται για εκείνους που έχουν μια χρόνια αρρώστια, ενώ το 60%/40% είναι κατάλληλο για όσους έχουν καλή υγεία και θέλουν να την διατηρήσουν.
Για να ξεκινήσετε την διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης διάρκειας 21 ημερών. Αυτό περιλαμβάνει καθημερινά πράσινους χυμούς και smoothies, μια ποικιλία από ωμά λαχανικά και φρούτα. Προαιρετικά μπορείτε να τραφείτε για μια φορά την εβδομάδα μόνο με πράσινους χυμούς, φιλτραρισμένο νερό και φυτικά τσάγια.
Τροφές που συνιστούνται
Όσπρια, αμύγδαλα, pecans, κολοκυθόσποροι, ταχίνι, αβοκάντο, καρύδα, άγριο ρύζι, μακραρόνια χωρίς γλουτένη, ελαιόλαδο, βρόμη, μαύρη σοκολάτα, πράσινο και φυτικό τσάι, πράσινοι χυμοί και smoothies, miso, tofu, stevia (φυτική γλυκαντική ουσία), agave σιρόπι, ωμά και μαγειρεμένα στον ατμό λαχανικά, κολοκυθόσποροι, quinoa.
Η σημασία της άσκησης
Η συγκεκριμένη διατροφή πρεσβεύει πως «το σώμα επουλώνεται 8 φορές γρηγορότερα εάν γυμναζόμαστε συχνά». Η άσκηση μεταφέρει οξυγόνο μέσα μας βελτιώνοντας την κυκλοφορία στους λεμφαδένες. Για να το πετύχεις αυτό σας προτείνει να ακολουθήσετε αερόβια άσκηση 3 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 35 λεπτά και ιδανικά στην ύπαιθρο ή να επιλέξεις μια δραστηριότητα όπως το καράτε, η γιόγκα, το τραμπολίνο, την πεζοπορία ή το pole dancing.
Και προσοχή! Η διατροφή αυτή δεν υπόσχεται θεραπεία του καρκίνου, σύνθημά της είναι«Make Juice not war
Ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος Γιώργος Λάντις αναλύει τα κατά και τα υπέρ της συγκεκριμένης διατροφής:
Tα υπέρ
Υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, μη κατεργασμένων υδατανθράκων, άγριο ρύζι, quinoa. Σίγουρα από όλα τα παραπάνω τρόφιμα έχουμε να πάρουμε μία πληθώρα διατροφικών στοιχειών, αντιοξειδωτικών ουσιών, φυτικής πρωτεΐνης, ασβεστίου, χαλκού, συμπλέγματος βιταμίνης Β, Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. Θα μπορούσαμε νε πούμε ότι όλα τα τρόφιμα τα οποία συστήνει η συγκεκριμένη διατροφή αποτελούν μία δυναμική απάντηση ενάντια στην καθημερινή και χρόνια φλεγμονή.
Smoothies.Ίσως ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του και φυσικά μπορεί να τα συμπεριλάβει ως snacks. Αποτελούν πηγή σχεδόν όλων των υδατοδιαλυτών βιταμινών με κύριο εκπρόσωπο τη βιταμίνη C και θωρακίζουν τα κύτταρα ενάντια στην καθημερινή οξείδωση με αποτέλεσμα να μειώνουν την πιθανότητα φλεγμονών και αρκετών μορφών καρκίνου.
Κατάλληλος συνδυασμός άσκησης και διατροφής. Πολύ σωστά η συγγραφέας μας παραπέμπει στην αερόβια άσκηση, η οποία θα μας βοηθήσει να αντλήσουμε το απαραίτητο οξυγόνο στους ιστούς με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται και η καλύτερη δυνατή χρήση όλων αυτών των διατροφικών στοιχείων που λαμβάνουμε. Προσθέστε εδώ ότι η αερόβια άσκηση είναι ο τύπος άσκησης που θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος αλλά και να διατηρήσουμε ένα υγειές βάρος. Τέλος ας σημειώσουμε ότι η σωστή αερόβια άσκηση είναι εκείνη που δίνει τη δυνατότητα στην καρδιά να μπορεί να λαμβάνει επαρκές οξυγόνο από τους πνεύμονες δηλαδή χρειάζεται ένα συγχρονισμό μεταξύ καρδιάς και πνευμόνων ο οποίος κατά κύριο λόγο συνδέεται στη σωστή αναπνοή αλλά και στο να δουλεύουμε την καρδιά σε εκείνους τους παλμούς όπου οι πνεύμονες προλαβαίνουν να οξυγονώσουν το αίμα με επάρκεια.
Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι μια γενικότερα σωστή συμβουλή αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε αρκετά για τα τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές μία διατροφή η οποία χαρακτηρίζεται από τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στο σώμα να κάνει πιο σωστές και σταθερές καύσεις και συνήθως συνεπάγεται μια ρυθμισμένη έκκριση ινσουλίνης καθώς και των επιπέδων σακχάρων στο αίμα.
Τα κατά
Η vegan διατροφή δεν είναι για όλους. Δεν αμφισβητούμε ότι μια ισορροπημένη αυστηρά χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στη υγεία ενός ανθρώπου αλλά δεν παύουν να υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που δεν ενδείκνυται να ακολουθούν μια τόσο αυστηρά χορτοφαγική διατροφή όπως η vegan. Για παράδειγμα άτομα τα οποία πάσχουν από χρόνια φλεγμονώδη νόσο του πεπτικού συστήματος θα δυσκολευτούν να ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα συν ότι έχουν αυξημένες ανάγκες ζωικής πρωτεΐνης όταν βρίσκονται σε έξαρση. Ας δούμε λίγο και τα παιδιά όπου όλα τα τρόφιμα της παραπάνω διατροφής είναι άριστα ώστε να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή ενός παιδιού αλλά στα πλαίσια μιας διατροφής που τους εξασφαλίζει επάρκεια πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνης D.
Αλκαλικές ή όξινες τροφές! Δυστυχώς τα έως τώρα επιστημονικά ευρήματα δεν υποστηρίζουν κάποια έντονη σχέση μεταξύ του ph των τροφών και του αίματος ή του κυττάρου. Ούτε κάποια μορφή θεραπευτικών ιδιοτήτων των αλκαλικών τροφών. Φυσικά αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι άτομα τα οποία καταναλώνουν πολύ ζάχαρη αλλά και κρέας τείνουν να νοσούν συχνότερα και οι τροφές αυτές είναι όξινες αλλά η νοσηρότητα δεν οφείλεται μόνο στην οξύτητα των τροφών αλλά στην μεγάλη περιεκτικότητα λίπους κτλ.
Παρατεταμένη και διατροφικά περιορισμένη περίοδο «αποτοξίνωσης». Οι 21 ημέρες είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να μην δίνουμε στο σώμα μας όλα τα διατροφικά στοιχεία. Φανταστείτε ότι ο βασικός λόγος που προτείνετε είναι η αποτοξίνωση αλλά από την άλλη σκεφτείτε ότι μετά από τις 2 πρώτες ημέρες που θα πίνετε μονό χυμούς φρούτων και λαχανικών το ίδιο το σώμα θα αρχίσει να διασπά από το μυϊκό ιστό ώστε να λάβει την πρωτεΐνη- αμινοξέα που χρειάζεται άρα η τοξίνωση δεν αποφεύγεται με αυτόν τον τρόπο. Επίσης να αναφερθούμε στο γεγονός ότι μια μονομερής διατροφή σε τέτοια διάρκεια προκαλεί stress στον οργανισμό λόγο διατροφικής ανεπάρκειας το οποίο καταλήγει στην οξείδωση των ιστών – κυττάρων κάτι το όποιο δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.