Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Δήμος Λουτρακίου: «Η προσπάθεια σπίλωσης της ποιότητας του νερού Λουτρακίου συνεχίζεται»


Από το δήμο Λουτρακίου- Αγ. Θεοδώρων αναφέρεται
μεταξύ άλλων: «…Η προσπάθεια  σπίλωσης της παγκόσμιας φήμης και της ποιότητας του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Λουτρακίου συνεχίζεται στηριζόμενη σε αντιεπιστημονικά δεδομένα που στοχεύουν στην καλλιέργεια κλίματος πανικού στους καταναλωτές.
Κατά συνέπεια κρίνεται επιβεβλημένη η παροχή των παρακάτω αναλυτικότερων στοιχείων και δεδομένων προκειμένου να καταδειχθεί το ανυπόστατο των δυσφημιστικών δημοσιευμάτων.


Όσον αφορά στην περιεκτικότητα του χρωμίου στο Φυσικό Μεταλλικό Νερό Λουτρακίου και την προέλευση του σας ενημερώνουμε για τα εξής:

  1. Το ολικό χρώμιο (μέρος του οποίου είναι και το εξασθενές) στο νερό του Φυσικού Μεταλλικού Υδροφορέα Λουτρακίου υπάρχει τουλάχιστον από το 1985 οπότε και έγινε η αναγνώρισή του ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό-Μαγνησιούχο.
  2. Η παλαιότερη μέτρηση ολικού χρωμίου που βρίσκεται στο αρχείο της Δ.Ε.Υ.Α.Λ-Π. είναι από το Γενικό Χημείο του Κράτους το 1995 με περιεκτικότητα 25 ppb (μg/lt).
  3. Ήδη από το 2010 ολοκληρώθηκε μελέτη πετρωμάτων από το ΙΓΜΕ με εντολή της Δ.Ε.Υ.Α.Λ-Π. στον Φυσικό Μεταλλικό Υδροφορέα Λουτρακίου, η οποία κατέδειξε ότι η περιεκτικότητα του ολικού χρωμίου στο νερό οφείλεται στην ορυκτολογική σύσταση των πετρωμάτων του υδροφόρου και των Γερανείων (μαγνησιούχοι χρωμίτες κλπ) από τα οποία γίνεται εμπλουτισμός του νερού τόσο με μαγνήσιο όσο και με ολικό χρώμιο.
  4. Έχει παρατηρηθεί από σχετικές μετρήσεις τουλάχιστον της τελευταίας δεκαπενταετίας, ότι η περιεκτικότητα του ολικού χρωμίου στο νερό της περιοχής Λουτρακίου είναι πρακτικώς σταθερή και πολύ μικρότερη του θεσμοθετημένου ορίου των 50 ppb (μg/lt), όπως επίσης και όλες οι υπόλοιπες φυσικοχημικές παράμετροι. Συγκεκριμένα οι σχετικές μετρήσεις στις γεωτρήσεις, τις δεξαμενές και σημεία του υδροδικτύου εμφανίζουν περιεκτικότητα χρωμίου στο νερό της τάξης των 25 ppb (μg/lt).
  5. Από σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το ΙΓΜΕ κατά την τελευταία εικοσαετία σχετικά με τα αποθέματα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού του Φυσικού Μεταλλικού Υδροφορέα Λουτρακίου προκύπτει ότι η ποιότητα του νερού τόσο από χημικής όσο και από μικροβιολογικής άποψης είναι σταθερή χωρίς καμία απολύτως ένδειξη επιμόλυνσης από ανθρωπογενή αίτια πράγμα το οποίο τεκμηριώνεται και από το γεγονός της απουσίας οποιουδήποτε δείκτη πιθανής ρύπανσης (νιτρικά, βαρέα μέταλλα όπως κάδμιο, μόλυβδο κλπ, και οργανικές ενώσεις).
  6. Για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, δεν έχει θεσπιστεί ανώτατη επιτρεπτή συγκέντρωση ούτε στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία αλλά ούτε και παγκοσμίως. Ανώτατη επιτρεπτή συγκέντρωση στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης υπάρχει μόνο για την παράμετρο του ολικού χρωμίου και είναι 50 ppb (μg/lt), η οποία καλύπτει και το εξασθενές χρώμιο που είναι μέρος του ολικού χρωμίου. Τονίζεται ότι το εξασθενές χρώμιο έχει αποδειχθεί τοξικό μόνο όσον αφορά την εισπνοή. Αντίθετα δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου με την κατάποση για το λόγο αυτό και δεν έχει τεθεί πουθενά στον κόσμο ξεχωριστό όριο ειδικά για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό.
Επισημαίνεται ότι ακόμα και στις Η.Π.Α., όπου το ζήτημα έχει λάβει δημοσιότητα πριν από αρκετά χρόνια, δεν έχει τεθεί όριο ειδικά για το εξασθενές χρώμιο, παρά μόνο για το ολικό χρώμιο στα 100 ppb (μg/lt), δηλαδή διπλάσια από την τιμή βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Εξαίρεση αποτελεί η πολιτεία της Καλιφόρνιας όπου το όριο του ολικού χρωμίου στο νερό είναι 50 ppb (μg/lt) χωρίς να καθορίζεται και εδώ ειδικό όριο για το εξασθενές χρώμιο.
Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα είναι παντελώς ανυπόστατα και ανακριβή με προφανή στόχο τη δυσφήμιση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Λουτρακίου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υπόσταση και την ιστορία της πόλης…».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.