Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θέλει ο Ελληνικός λαός!!!


Με πάνω απο 13.000 ψήφους ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεγάλη ηλεκτρονική δημοσκόπηση του.......
www.tro-ma-ktiko.blogspot.com   με την Άμεση Δημοκρατία να κερδίζει κατά κράτος με ποσοστό 41% ενώ μόνο ενα 6% θέλει να διατηρηθεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα που πολλοί το χαρακτηρίζουν και ως "Κοινοβουλευτική Δικτατορία".

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

Συνολικά ψηφίσαν 13.572 με το πολίτευμα της Δημοκρατίας (σε όλες του τις μορφές) να μην αμφισβητείται αφού συγκέντρωνει πάνω απο 70%.

Στα αξιοσημείωτα ενα 18% που νοσταλγεί τις ημέρες του δικτάτορα Παπαδόπουλου αλλά και ενα 9% να επιθυμεί την επιστροφή της Βασιλικής οικογένειας.






ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:

Η Άμεση Δημοκρατία, γνωστή και υπό τον όρο καθαρή δημοκρατία, αποτελεί έναν τύπο δημοκρατίας και θεωρίας πολιτικών δικαιωμάτων όπου η εξουσία εδράζεται στη συνέλευση όλων των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτήν.
Αναλόγως με το σύστημα που ισχύει κάθε φορά, η συνέλευση μπορεί να έχει εκτελεστικές εξουσίες, νομοθετικές αρμοδιότητες, να ορίζει και να απολύει αξιωματούχους, καθώς και να δικάζει.
Η Άμεση Δημοκρατία χρησιμοποιείται ως όρος κατ' αντιδιαστολή με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία (ή έμμεση δημοκρατία), όπου η εξουσία ασκείται από μια ομάδα ανθρώπων (Βουλή), που συνήθως επιλέγεται μέσα από εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων.

Χώρες με Άμεση Δημοκρατία: ΕΛΒΕΤΙΑ, ΗΠΑ (24 πολιτείες) και ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ




ΑΝΑΡΧΙΑ:

O αναρχισμός είναι ένα ιδεολογικό πολιτικό και κοινωνικό κίνημα. Στην κυριολεξία αναρχία σημαίνει «χωρίς εξουσία» και το κοινό χαρακτηριστικό όλων των αναρχικών κινημάτων είναι το αίτημά τους για κατάργηση του κράτους, το οποίο βλέπουν ως βασικό καταπιεστικό παράγοντα περιορισμού της ελευθερίας του ατόμου ή / και της κοινωνίας ενώ πιστεύουν στην αυτοδιαχείριση της κοινωνίας.
Οι αναρχικοί απορρίπτουν όλες τις μορφές κοινοβουλευτικής πολιτικής δράσης ως ανούσιες και προσβλέπουν σε μία «κοινωνική επανάσταση» (αναρχοκολεκτιβιστές / αναρχοκομμουνιστές), σε γενικές εργατικές απεργίες (αναρχοσυνδικαλιστές) ή σε μία καθολική «ανυπακοή των μαζών» (αναρχοατομικιστές), προκειμένου να επέλθει η αναρχία.

Χώρες με Αναρχία: ΚΑΜΜΙΑ
(Υπήρξε Αναρχία στο παρελθόν στη Σομαλία αλλά και σε πολλές χώρες κατά την διάρκεια εμφυλίων πολέμων).


ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ:

Ο όρος Δικτατορία με την σύγχρονη χρήση της αναφέρεται στην απόλυτη εξουσία ενός ηγέτη ή ομάδας στρατιωτικών (δικτάτορα) που κυβερνά χωρίς να περιορίζεται από τους νόμους, το σύνταγμα, ή άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες του κράτους.
Κύριο χαρακτηριστικό της δικτατορίας είναι η συγκέντρωση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας στο πρόσωπο του δικτάτορα, η οποία συνδυάζεται και με έλεγχο επί της δικαστικής εξουσίας. Οι δικτάτορες συνήθως αποκτούν την εξουσία μέσω πραξικοπήματος ή κατάργησης του ισχύοντος συντάγματος.

Χώρες με Δικτατορία: ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ, ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ.
Στο παρελθόν υπήρξαν δεκάδες χώρες με Στρατιωτική Δικτατορία όπως: ΕΛΛΑΔΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΜΕΞΙΚΟ, ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΙΡΑΝ, ΙΡΑΚ αλλά και σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής.


ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ: 


Με τον όρο θεοκρατία (κράτος θεού) εννοείται εκείνο το σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο ο θεός ή μια θεότητα θεωρείται ανώτατος άρχων και η διακυβέρνηση γίνεται συχνά από έναν εγκόσμιο άρχοντα, ελέω θεού μονάρχη. Το ρόλο της διακυβέρνησης αναλαμβάνει ενίοτε πέραν του ελέω θεού μονάρχη το ιερατείο της επίσημης θρησκείας του κράτους.

Χώρες: ΒΑΤΙΚΑΝΟ, ΙΡΑΝ και στο παρελθόν το ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗ / ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ / ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ)

1. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗ Κοινοβουλευτική Δημοκρατία:
(υπάρχον πολιτικό σύστημα Ελλάδας)

Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ένας τύπος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπου η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι αιρετός και δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες.
Τη νομοθετική εξουσία ασκεί το κοινοβούλιο, την εκτελεστική η κυβέρνηση. Η τελευταία πρέπει πάντοτε να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.
Ιστορικά είναι συνέχεια της βασιλευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αφού η μόνη διαφορά τους είναι ότι στη μεν βασιλευόμενη ο αρχηγός του κράτους είναι κληρονομικός, στη δε προεδρευόμενη είναι αιρετός.

Χώρες: ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΑΙΘΙΟΠΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΣΘΟΝΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΙΝΔΙΑ, ΙΡΑΚ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΙΤΑΛΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΠΓΔΜ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ, ΦΙΛΑΝΔΙΑ κ.α.


2. ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ Κοινοβουλευτική Δημοκρατία:

Προεδρική Δημοκρατία είναι ένας τύπος Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι όχι μόνο Αρχηγός του Κράτους αλλά και Αρχηγός της Κυβέρνησης. Υπάρχει Κοινοβούλιο που νομοθετεί αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει συνήθως τον Πρόεδρο πριν λήξει η θητεία του.
Η διαφορά με τις Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες (Βασιλευόμενες ή Προεδρευόμενες) είναι ότι δεν υπάρχει η θέση του Πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τον λαό.

Χώρες: ΗΠΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΡΩΣΙΑ, ΙΡΑΝ, Κεντρική/Νότια ΑΜΕΡΙΚΗ και πολλές χώρες της ΑΦΡΙΚΗΣ και της ΑΣΙΑΣ.


3. ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ Κοινοβουλευτική Δημοκρατία:

Η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι μιά μορφή Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στην οποία ο Βασιλιάς έχει πολύ περιορισμένη δικαιοδοσία στις υποθέσεις του κράτους (νομοθετική, εκτελεστική εξουσία και Δικαστική) ή περιορίζονται ή αυξάνονται αυτές κατά περίπτωση ειδικών ή εκτάκτων συνθηκών σύμφωνα με το κατά χώρα υφιστάμενο σύνταγμα.
Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι ότι ο αρχηγός του κράτους κρατά την θέση του ισόβια σε αντίθεση με τις αβασίλευτες δημοκρατίες όπου οι πρόεδροι εκλέγονται για ένα ορισμένο χρόνο, και η εξουσία μεταβιβάζεται σε μέλος της οικογένειας του μονάρχη και όχι με εκλογές.
Οι εξουσίες αυτές ασκούνται γενικά από το κατά χώρα κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, η οποία και φέρει την απόλυτη ευθύνη όλων των πράξεών της και εφόσον απολαύει της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Στον Βασιλιά ανήκουν μόνο αντιπροσωπευτικές δικαιοδοσίες - αρμοδιότητες και κυρίως οι επικυρώσεις νόμων και διαταγμάτων. Συνήθως οι μονάρχες περιορίζονται σε εθιμοτυπικά καθήκοντα και συμβολίζουν την ιστορία και την παράδοση της χώρας όπου βασιλεύουν.

Χώρες: ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΔΑΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ κ.α.
Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες χώρες όπως οι: ΕΛΛΑΔΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΙΝΔΙΑ, ΚΟΡΕΑ, ΜΕΞΙΚΟ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.


ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Κομμουνισμός):

Λαϊκή δημοκρατία είναι ο επίσημος όρος που χρησιμοποιήθηκε ιστορικά (και χρησιμοποιείται ακόμα σε Κούβα, Κίνα κλπ) ως ονομασία του πολιτειακού καθεστώτος των κρατών του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Η λαϊκή δημοκρατία είναι το πολίτευμα των κρατών που είχαν μεταβατικά χαρακτηριστικά από τον καπιταλισμό προς το σοσιαλισμό.
Μπορεί να ήταν τυπικά πολυκομματική, ουσιαστικά όμως υπήρξε παντού μονοκομματισμός, με το κομμουνιστικό κόμμα να έχει τον πλήρη έλεγχο της κοινωνίας και της λήψης των αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο, πάντα στο όνομα της εργατικής τάξης.

Χώρες: ΚΙΝΑ, ΚΟΥΒΑ, ΒΙΕΤΝΑΜ


ΜΟΝΑΡΧΙΑ:

Η Μοναρχία είναι ο θεσμός διακυβέρνησης, όπου ο αρχηγός του κράτους είναι ο Βασιλιάς. Στη Μοναρχία υπάρχουν Βασίλεια, Σουλτανάτα, Εμιράτα, Πριγκιπάτα, όπου ο Μονάρχης ασκεί απόλυτη εκτελεστική και νομοθετική εξουσία Ελέω Θεού.

Χώρες: ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, ΜΠΡΟΥΝΕΙ, ΟΜΑΝ, ΚΑΤΑΡ, ΗΑΕ κ.α.


ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ:

Ολιγαρχία λέγεται το πολίτευμα στο οποίο η πολιτική εξουσία ασκείται από ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας. Η λέξη προέρχεται από τις λέξεις ολίγον και άρχω. Ορισμένοι πολιτικοί επιστήμονες και φιλόσοφοι θεωρούν ότι όλα τα πολιτεύματα είναι στην πράξη ολιγαρχίες και ότι οι δημοκρατίες μπορούν να θεωρηθούν εκλεγμένες ολιγαρχίες.
Οι ολιγαρχίες συνήθως ελέγχονται από μερικές ισχυρές οικογένειες που διατηρούν την εξουσία από γενιά σε γενιά. Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιούσε τον όρο για να αναφέρεται στην κυριαρχία των πλουσίων, αλλά δεν είναι πάντα η κυριαρχία των πλουσίων, αλλά απλώς η κυριαρχία μιας προνομιούχας ομάδας.

Χώρες: Στο παρελθόν η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Αρχαία Σπάρτη


πηγη: tro-ma-ktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.